Τον περασμένο Ιούνιο, γυναίκα μετανάστρια που ήρθε στην Κύπρο για να εργαστεί ως οικιακή εργάτρια βιάστηκε και κτυπήθηκε από τον εργοδότη της με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί για αρκετές μέρες στο νοσοκομείο. Όταν η ΚΙΣΑ επικοινώνησε με τον τοπικό αστυνομικό σταθμό εκ μέρους του θύματος , το σχόλιο του εξεταστή ήταν «μα κ. … δεν είδατε τον εργοδότη της, όσο τζαι στέκει στα πόθκια του». Μετά από την παρέμβαση μας ανέλαβε την εξέταση το αρμόδιο Τμήμα του ΤΑΕ και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ο εν λόγω τελούσε υπό εξέταση και για άλλους πιθανούς βιασμούς.
Μετά από την πιο πάνω εξέλιξη, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) ανέλαβαν την «προστασία» της μετανάστριας , οι οποίες από τις αρχές Ιουλίου τη στέγασαν σε συγκεκριμένο χώρο που λειτουργούν οι ίδιες για προστασία των θυμάτων. Τον Αύγουστο, το θύμα δέχθηκε εκ νέου επίθεση και απόπειρα βιασμού, αυτή τη φορά από άντρα που διέμενε στο ίδιο υποστατικό με την έγκριση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ).
Η αστυνομία ενημερώθηκε εκ νέου από την ΚΙΣΑ για την απόπειρα και προέβηκε άμεσα στη διερεύνηση του περιστατικού και τη σύλληψη του θύτη, ενώ το θύμα μεταφέρθηκε για τη δική της ασφάλεια και με τη συναίνεση των ΥΚΕ σε άλλη πόλη. Να σημειωθεί ότι παρά τη σχετική ενημέρωση από την αστυνομία, κανένας λειτουργός ευημερίας δεν την επισκέφθηκε όλες αυτές τις ώρες που ήταν στο ΤΑΕ για να τη στηρίξει.
Από την πρώτη κιόλας μέρα επικοινωνήσαμε με τις ΥΚΕ και ζητήσαμε όπως τη στηρίξουν και διασφαλίσουν τη μετέπειτα προστασία της και άσκηση των δικαιωμάτων της αφού, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι υπηρεσίες αυτές είναι ο κηδεμόνας των θυμάτων εμπορίας και εκμετάλλευσης αλλά και των θυμάτων έμφυλης βίας. Μέχρι σήμερα, οι ΥΚΕ δεν της παρείχαν καμία νομική, ψυχολογική ή οικονομική υποστήριξη όπως ορίζεται και από το νόμο. Κάθε φορά που επικοινωνούμε μαζί τους σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε για τις ανάγκες του θύματος, μας αναφέρουν ότι η υπόθεση της ανατέθηκε σε άλλο λειτουργό (μετρήσαμε μέχρι σήμερα 6 αλλαγές Λειτουργού χωρίς να ληφθεί μια απόφαση). Κάθε φορά τους ενημερώναμε ότι αυτή η γυναίκα βρισκόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και μας έδιναν την ίδια απάντηση «ότι θα εξεταστεί η υπόθεση το συντομότερο».
Αυτή η γυναίκα ήρθε για να εργαστεί στην Κύπρο επειδή έχει δυο ανήλικα παιδιά στη χώρα της που εξαρτώνται αποκλειστικά από την ίδια. Με τη βίωση των πιο πάνω περιστατικών, η γυναίκα βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά και είναι αναγκασμένη να ζει από ελεημοσύνες αφού δεν έχει ούτε εργασία ούτε οποιαδήποτε άλλη στήριξη από το κράτος, είτε για την ίδια είτε για την οικογένεια της.
Για μια ακόμα φορά, διαπιστώνεται ότι οι γυναίκες μετανάστριες θύματα έμφυλη βίας, εμπορίας και εκμετάλλευσης επαναθυματοποιούνται από τις ίδιες τις αρχές. Γιαυτό, η ΚΙΣΑ καλεί το κράτος και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τις ανεξάρτητες αρχές και θεσμούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προώθησης της ισότητας των φύλων να σταματήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα και τις δηλώσεις πολιτικής για τα δικαιώματα των γυναικών και να διασφαλίσουν την εφαρμογή των δικαιωμάτων τους στην πράξη μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή των νομικών εσωτερικών και διεθνών τους υποχρεώσεων.
Διοικητικό Συμβούλιο