Η ΚΙΣΑ, στην υπόθεση βιασμού της νεαρής τουρίστριας στην Αγία Νάπα, τάχθηκε από το αρχικό στάδιο στο πλευρό του θύματος. Σε συνεργασία με την οργάνωση Justice Abroad συμβάλαμε στη νομική εκπροσώπησή της στις δικαστικές διαδικασίες που είχαν ήδη τροχοδρομηθεί σε βάρος της, μετά από την κακοδιαχείριση της καταγγελίας της για βιασμό από τις διωκτικές αρχές και το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.
Επίσης σε συνεργασία και άμεση εμπλοκή μελών μας στο Δίκτυο Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών, συμβάλαμε στην ανάδειξη της έμφυλης διάστασης της υπόθεσης και των πατριαρχικών δομών εξουσίας στην κοινωνία μας, συμπεριλαμβανομένης και της δικαστικής εξουσίας.
Η συγκεκριμένη νεαρή γυναίκα αναζήτησε, όπως πολλές χιλιάδες απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης στην Ευρώπη, μια ευκαιρία συνδυασμού των καλοκαιρινών της διακοπών με ευκαιρίες απασχόλησης πριν ξεκινήσει τις σπουδές της. Στην προσπάθεια της αυτή εντόπισε πανευρωπαϊκή διαδικτυακή εταιρεία η οποία ανακοίνωνε στην ιστοσελίδα της «Finding your dream job in one of our amazing resorts couldn’t be easier when you travel with …….Summer Takeover. Our experienced reps are there to guide you every step of the way to ensure that you find your dream summer work”.
Όταν έφτασε τον περασμένο Ιούλιο στη Κύπρο βρέθηκε πλέον παγιδευμένη σε μια πολύ διαφορετική, δύσκολα διαχειρίσιμη πραγματικότητα από αυτήν που της υποσχέθηκε η εταιρεία και από αυτήν που παρουσίαζε το Pambos Magic Rocks συγκρότημα …. της Αγίας Νάπας στην ιστοσελίδα του.
Οι εγκαταστάσεις ήταν σε άθλια κατάσταση, η βία άμεση και συνεχής, η ανασφάλεια συστηματική. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από ενοίκους καταδεικνύουν ότι οι ιδιοκτήτες του συγκροτήματος συνειδητά παραποιούσαν την πραγματικότητα. Φτάνοντας στο συγκρότημα αντί να βρεί ένα ασφαλή χώρο διαμονής, απασχόληση και ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, της δόθηκε ένα βραχιολάκι με το οποίο είχε 24ωρη πρόσβαση σε δωρεάν ποτό ως μηχανισμός εξοικείωσης με το περιβάλλον. Κανείς δεν ξέρει πόσο ποτό και με τι άλλο αυτό συνοδευόταν, αφού το βραχιολάκι την καθιστούσε αναγνωρίσιμη. Το πλαίσιο αυτό οδηγούσε με αρκετή βεβαιότητα στην αποδυνάμωση των νεαρών ατόμων και την αναχαίτηση των αντιστάσεων τους σε πιθανή βία, χρήση ουσιών και κακοποίηση τους.
Ο συγκεκριμένος χώρος και το υπό αναφορά πλαίσιο δεν ήταν άγνωστα στην αστυνομία:
Τον Αύγουστο του 2014 ο Αγγλοκύπριος έφηβος Savvakis Alexandros Georgiou, ποδοσφαιριστής της Stevenage FC, πνίγηκε τις πρωινές ώρες στη εσωτερική πισίνα του Kalypso Pambos Magic Hotel. Ο νεαρός διασκέδαζε τις πρωινές ώρες μαζί με άλλα 20 τουλάχιστον έφηβους που λόγω της κατάστασης του χώρου και των ιδίων ούτε καν αντιλήφθηκαν τον πνιγμό του φίλου του τους.
Από το 2014 μέχρι σήμερα ακολούθησαν εκατοντάδες αναφορές και καταγγελίες για κακοποίηση, κλοπές, παρενοχλήσεις, απόπειρες βιασμού, οχληρίες, απάτη καθώς και συνεχείς εκκλήσεις για κλείσιμο του συγκροτήματος, χωρίς αποτέλεσμα.
Τον Ιούνιο 2019, μια 18χρονη νεαρή που έμεινε στο Pambos Napa Rocks Hotel με δέκα άλλες νεαρές φίλες της δήλωσε ότι «ξύπνησα από ένα άντρα πάνω μου, που είχε μπει στο δωμάτιο μου από την μπαλκονόπορτα και ετοιμαζόταν να με βιάσει. Αφού κατάφερα να διαφύγω σε κατάσταση σοκ, οι φίλες μου το κατήγγειλαν στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, που δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για το γεγονός, λέγοντας ότι δεν ήταν δικό τους πρόβλημα.»
To Νοέμβριο 2016, νέα γυναίκα από τη Βρετανία που έμεινε στο συγκεκριμένο συγκρότημα με μια φίλη της, κατάγγειλε ότι οι «διακοπές της στην κόλαση» περιλάμβαναν χρησιμοποιημένα προφυλακτικά σε κοινόχρηστους χώρους, σπέρμα στις πισίνες του ξενοδοχείου, ζευγάρια να επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις στην πισίνα, η οποία «ήταν άσπρη και θολή», λερωμένα αντρικά εσώρουχα στους θάμνους… .
Στην καταγγελία της τον Οκτώβριο 2019, άλλη νεαρή Βρετανίδα που επίσης είχε κάνει κράτηση στο ίδιο ξενοδοχείο για την ίδια και μια φίλη της, αναφέρεται στο δωμάτιο που τους έδωσαν ως «χειρότερο από φυλακή …, με πολύ λερωμένο και μουχλιασμένο μπάνιο, ξεφλουδισμένη μπογιά στο ταβάνι, … ανασηκωμένα πλακάκια, … και λεκιασμένα σεντόνια ». Και προσθέτει στο τέλος, «Αν είσαι νέα και το μόνο που θέλεις είναι να μεθάς, να παίρνεις ναρκωτικά και να είσαι σε πάρτι όλη τη νύκτα, και δεν σ’ ενδιαφέρει ποσώς πού μένεις, αυτό το μέρος είναι ιδανικό για σένα. Αν όμως δεν τα θέλεις αυτά, τότε μείνει μακριά απ΄’ αυτό το μέρος!!.»
Τον Αύγουστο 2019, ένας νεαρός τουρίστας κατήγγειλε ότι αυτός και ένας φίλος με τους οποίους έμεινε στο ξενοδοχείο δέχτηκαν επίθεση από πέντε άντρες-μέλη του προσωπικού ασφάλειας του κλαμπ του ξενοδοχείου. Μετά την επίθεση, το ξενοδοχείο όχι μόνο τους έδιωξε κακήν-κακώς αλλά τους ανάγκασαν να πληρώσουν και πρόστιμο 100 ευρώ για τη ‘φασαρία’.
Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι οι διωκτικές αρχές για μια ακόμη φορά απέτυχαν να λάβουν σοβαρά υπόψη τόσο πληροφορίες όσο και καταγγελίες ενοίκων και άλλων και να προχωρήσουν έγκαιρα στην αποτελεσματική καταστολή των αδικημάτων αυτών. Επίσης, επικεντρώθηκαν και πάλι στη διερεύνηση της καταγγελίας για βιασμό ως ένα «μεμονωμένο περιστατικό» με αποτέλεσμα να έχει παραγνωριστεί και να αποσιωπηθεί το πλαίσιο που μεθοδικά έχει διαμορφωθεί και αναπτυχθεί με στόχο την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση νεαρών ατόμων και ιδιαίτερα νεαρών γυναικών που έρχονται στην Κύπρο για διακοπές και προσωρινή απασχόληση.
Η εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών έχει μεταλλαχτεί στην Ευρώπη με τους έμπορους να βρίσκουν συνεχώς νέες μεθόδους «εθελούσιας» συμμετοχής των θυμάτων στην εκμετάλλευση τους. Η ΚΙΣΑ καλεί το Γραφείο Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας να εξετάσει το πλαίσιο προσέλκυσης και εκμετάλλευσης των νέων αυτών ατόμων.
Επίσης, καλούμε το Υφυπουργείο Τουρισμού να μας ενημερώσει κατά πόσον το τουριστικό αυτό συγκρότημα λειτουργεί με τη συγκεκριμένη μορφή και πλαίσιο κατόπιν ελέγχου και σχετικής αδειοδότησης.
Η ΚΙΣΑ καλεί όλες και όλους να συμμετέχουν σε εκδήλωση αλληλεγγύης με τη νεαρή Βρετανίδα, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020, και ώρα 08:30.
Διοικητικό Συμβούλιο