Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η ΚΙΣΑ και το Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Καΐρου καλωσορίζουν και στηρίζουν το Women’s Film Days, που διοργανώθηκε από την τοπική ομάδα του ΟΗΕ στην Κύπρο στο πλαίσιο της διεθνούς «Εκστρατεία 16 Μέρες Ακτιβισμού Κατά της Έμφυλης Βίας». Το φεστιβάλ ανοίγει με μια ταινία για την κατάσταση στην Αίγυπτο, όπου οι οργανώσεις μας υπενθυμίζουν ότι η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
Η εναρκτήρια ταινία της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ στην Κύπρο θα προβληθεί τη Δευτέρα 26/11/2018 στο Ινστιτούτο Goethe, με την δυνατή αιγυπτιακή ταινία «678»,που αναφέρεται σε τρεις Αιγύπτιες οι οποίες αναζητούν δικαιοσύνη και λογοδοσία, καθώς αντιμετωπίζουν την καθημερινή μάστιγα της σεξουαλικής παρενόχλησης στηδημόσια σφαίρα στην Αίγυπτο. Η έμφυλη βία και ιδιαίτερα η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών εξακολουθεί να διακυβεύεται σε μεγάλο βαθμό στην Αίγυπτο.
Kαλούμε τους ακτιβιστές υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κοινωνίατων πολιτών και την κυπριακή κοινωνία γενικά να δείξουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους με τους Αιγύπτιους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλους τους ακτιβιστές συμμετέχοντας στην προβολή της ταινίας “678”.
Όντως, σήμερα, η υπερασπιστής των δικαιωμάτων των γυναικών κα Αμάλ Φάτχι βρίσκεται στη φυλακή. Η Αμάλ καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση από αιγυπριακό δικαστήριο μετά που δημοσίευσε ένα προσωπικό βίντεο στο Facebook, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την παρενόχλησή που υπέστη αρκετές φορές σε μια ημέρα, μεταξύ άλλων από έναν αστυνομικό που φρουρούσε μια τράπεζα, καθώς κυκλοφορούσε στο Κάιρο για τη δουλειά της.
H παρενόχληση και οι διώξεις που αντιμετωπίζει η κα Φάτχι αποτελούν μέρος της γενικής καταστολής των ακτιβιστών, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ΜΚΟ και της κοινωνίας των πολιτών γενικότερα στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα, τουλάχιστον 40 εργαζόμενοι στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι και πολιτικοί ακτιβιστές συνελήφθησαν ή εξαφανίστηκαν βίαια από τα τέλη Οκτωβρίου του 2018, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που παρείχαν υποστήριξη σε οικογένειες πολιτικών κρατουμένων.
Η «υπόθεση περί ξένης χρηματοδότησης» (αριθ. 173/2011) κατά των ΜΚΟ εξακολουθεί να επιτρέπει τη φίμωση και τον εκφοβισμό του κινήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αιγύπτου μέσω ανακρίσεων από δικαστή, απαγόρευση ταξιδιών κατά τουλάχιστον 30 ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παγώματοςπεριουσιακών στοιχείων έναντι 10 ακτιβιστών και κατά 7 ομάδων υπεράσπισης δικαιωμάτων. Η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων έχει επιφέρει τη διακοπή λειτουργίαςΜΚΟ, όπως την περίπτωση της Νάζρα για Φεμινιστικές Σπουδές το2018.
Ο δρακόντειος νόμος για ΜΚΟ αρ. 70/2017 παραβιάζει το Σύνταγμα της Αιγύπτου και τις διεθνείς δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η εφαρμογή του αποσκοπεί στο να θέσει τη χρηματοδότηση ΜΚΟ, την εγγραφή, τις δραστηριότητες, τις δημοσιεύσεις, την εσωτερική διοίκηση και τη συνεργασία με οποιαδήποτε ξένη οντότητα, ακόμη και όργανα του ΟΗΕ, υπό κρατικό έλεγχο.
Απαιτούμε από την αιγυπτιακή Κυβέρνηση:
Ζητούμε από την κυπριακή Κυβέρνηση και τους διεθνείς παράγοντες: