Τον παραλογισμό που προκύπτει από την επιθετική εφαρμογή μέτρων που οι κυπριακές αρχές επιμένουν να ονομάζουν «μεταναστευτική πολιτική» αλλά ουδεμία σχέση έχουν με το μεταναστευτικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναδεικνύει άλλη μία περίπτωση στο ιστορικό παραβιάσεων δικαιωμάτων, τα γεγονότα της οποίας προκαλούν τουλάχιστον αγανάκτηση και έκπληξη.
Εδώ και ένα μήνα περίπου, ο κ. Λ.Α., Τουρκοκύπριος συριακής καταγωγής, κρατείται στον Χώρο Κράτησης Άτυπων Μεταναστών στην Μεννόγεια για σκοπούς απέλασης ενώ την ίδια στιγμή κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει τη χώρα όπου θα ήταν εφικτή η απέλασή του, αφού η μόνη αναγνωρισμένη υπηκοότητα που κατέχει είναι η Συριακή και τα τελευταία 34 χρόνια η χώρα μόνιμης διαμονής του είναι η Κύπρος. Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει «I don’t want to go anywhere, I want to go to Famagusta where my family is, home is just some minutes from here!»
Το 1984, ο κ. Λ.Α., 18 χρονών τότε, αφού τελείωσε το σχολείο στην Συρία, ήρθε για σπουδές στην Αμμόχωστος, όπου γνώρισε την Κύπρια σύζυγό του. Τέλεσαν γάμο λίγα χρόνια μετά και απόκτησαν δύο παιδιά. Ο κ. Λ.Α. το 1993 πολιτογραφήθηκε ως πολίτης της ΤΔΒΚ στη βάση των οικογενειακών του δεσμών.
Με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων το 2004, ο κ. Λ.Α. ενημέρωσε τις μεταναστευτικές αρχές της Δημοκρατίας ότι είναι σύζυγος Κύπριας πολίτιδας θέτοντας υπόψη τους τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία για σκοπούς καταχώρησής τους στο μηχανογραφημένο σύστημα. Έκτοτε και τα τελευταία 14 χρόνια κυκλοφορεί εν γνώσει των κυπριακών αρχών σε όλην την Κύπρο και στο εξωτερικό, ταξιδεύοντας εκτός Κύπρου μέσω των σημείων διελεύσεως της Δημοκρατίας, περιλαμβανομένου του Αεροδρομίου Λάρνακας, χωρίς προβλήματα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον Αύγουστο του 2017, ταξίδεψε στην Γαλλία μέσω του Αεροδρομίου Λάρνακας. Περαιτέρω, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας του έχει εκδώσει προσωρινή άδεια οδήγησης για να μπορεί να διακινείται με το αυτοκίνητό του στις περιοχές που ελέγχονται από την ΚΔ.
Ενόψει των ιδιαίτερα περιορισμένων δυνατοτήτων του να ταξιδέψει εκτός Κύπρου, όντας κάτοχος ταξιδιωτικών εγγράφων (διαβατήριο, ταυτότητα) της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και συριακού διαβατηρίου, έγγραφα τα οποία είτε δεν αναγνωρίζονται από άλλες χώρες είτε καθιστούν αδύνατη τη διακίνησή του αφού λόγω του πολέμου στη Συρία, κανένα κράτος δεν εκδίδει θεωρήσεις εισόδου σε Σύριους, το 2014 ο κ. Λ.Α. μετέβη στην Γερμανία, όπου βρίσκεται ο αδερφός του ως αναγνωρισμένος πρόσφυγας, και σύντομα εξασφάλισε και ο ίδιος το καθεστώς του πρόσφυγα, συνοδευόμενο από ταξιδιωτικά έγγραφα πρόσφυγα και άδεια διαμονής στην Γερμανία.
Στη συνέχεια, ο κ. Λ.Α. επέστρεψε και διέμενε με την οικογένεια του στην Κύπρο, ταξιδεύοντας κατά καιρούς στην Γερμανία για διατήρηση του δικαιώματος παραμονής ως πρόσφυγας στην εν λόγω χώρα. Κατά την τελευταία του προσπάθεια να μεταβεί στην Γερμανία, μέσω του Αεροδρομίου Λάρνακας, στις 30/8/2018, δεν του επιτράπηκε να ταξιδέψει γιατί η άδεια παραμονής του στην Γερμανία είχε λήξει και συνελήφθητε και τέθηκε υπό κράτηση βάσει διαταγμάτων απέλασης και κράτησης που το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης εξέδωσε την ίδια ημέρα «λόγω παράνομης παραμονής»!
Την ίδια ώρα που σύσσωμες οι ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισύρουν ξανά και ξανά την προσοχή των κρατών στη σημασία των αυστηρών και σαφών νομικών και διαδικαστικών εγγυήσεων που απαιτείται να τηρούνται σε κάθε απόφαση κράτησης και απέλασης, η
Κυπριακή Δημοκρατία επέλεξε να θέσει υπό κράτηση στην Μεννόγεια για σκοπούς απέλασης Σύριο πολίτη, σύζυγο Κύπριας πολίτιδας και μόνιμο κάτοικο Κύπρου που εν γνώσει της Δημοκρατίας κυκλοφορεί για δεκαετίες σε όλη την έκτασή της, κατέχοντα μεταξύ άλλων σε ισχύ «άδεια οδήγησης … στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας», λίγη ώρα μακριά από το σπίτι του και χωρίς να υπάρχει η παραμικρή προοπτική απέλασής του.
Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει την παράνομη κράτησή του κ. Λ.Α. και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του και καλεί τις αρμόδιες αρχές να τον αφήσουν άμεσα ελεύθερο για να μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι και την οικογένεια του.
Με την ευκαιρία, επισημαίνουμε ότι οι τραγελαφικές αυτές καταστάσεις δεν θα υπήρχαν αν η Κυπριακή Δημοκρατία εφάρμοζε αμερόληπτα και με συνέπεια πολιτικές και πρακτικές οι οποίες να σέβονται χωρίς περιορισμούς το δικαίωμα πολιτογράφησης μελών οικογένειας Κυπρίων πολιτών που ανήκουν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
03 Αυγούστου 2018
Διοικητικό Συμβούλιο