Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με απόφαση που έκδωσε[i] την Πέμπτη (02/09/16), απάλλαξε και αθώωσε τον εκτελεστικό διευθυντή της ΚΙΣΑ, κ. Δώρο Πολυκάρπου για κατηγορία σχετικά με «επίθεση» ενάντια σε αστυφύλακα και «πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης». Το δικαστήριο έκρινε ότι η μαρτυρία που προσκόμισε η κατηγορούσα αρχή «δεν επαρκεί ώστε να θεμελιώσει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον του…» Για ακόμη μια φορά, η δικαίωση στελεχών της ΚΙΣΑ, επιβεβαιώνει ότι τα μελή της οργάνωσης μας σέρνονται κατά καιρούς στα δικαστήρια στη βάση ανυπόστατων κατηγοριών, σε μια προσπάθεια σπίλωσης της υπόληψης και αξιοπιστίας τους, με απώτερο σκοπό την ποινικοποίηση της ακτιβιστικής τους δράσης και της δράσης της ΚΙΣΑ.
Πιο συγκεκριμένα, το πρωινό της 1ης Απριλίου 2013, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΚΙΣΑ, προέβη σε διαμαρτυρία για το γεγονός ότι τόσο η διοίκηση των Φυλακών όσο και ο Δήμος Λευκωσίας, επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τα προβλήματα οχληρίας και ρύπανσης που προκαλούν καθημερινά οι φυλακές στην περιοχή, μόνο κάθε 1η Απριλίου όπου οι διάφοροι επίσημοι επισκέπτονται τις φυλακές λόγω των εκδηλώσεων για την ΕΟΚΑ.
Την ημέρα εκείνη, o Λοχίας των Κεντρικών Φυλακών κ. Γ.Κ, στην παρουσία τόσο αστυνομικών όσο και άλλων συναδέλφων του, επιτέθηκε λεκτικά και σωματικά στον κ. Πολυκάρπου. Μερικές ώρες μετά το περιστατικό, όταν ο κ. Γ.Κ πληροφορήθηκε για τις καταγγελίες που υπέβαλε εναντίον του ο κ. Πολυκάρπου στην αστυνομία, ακολούθησε την προσφιλή τακτική πολλών αστυνομικών που εμπλέκονται σε περιστατικά κακοποίησης πολιτών. Κατήγγειλε και ο ίδιος τον παραπονούμενο πολίτη για «επίθεση» και πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης εναντίον αστυνομικού.
Το δικαστήριο έκρινε στην απόφαση του ότι ο ισχυρισμός του παραπονούμενου είναι «αντικειμενικά ανυπόστατος», δεδομένου ότι η εκδοχή του Γ.Κ «διαψεύστηκε από όλους τους υπόλοιπος μάρτυρες που κάλεσε η Κατηγορούσα Αρχή» . Ο κ. Γ.Κ. ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων στο δικαστήριο ότι οι εκδορές στο λαιμό του βρίσκονταν κάτω από τον γιακά του πουκαμίσου του και ότι προκλήθηκαν από τον κ. Πολυκάρπου, χωρίς όμως να προκληθεί οποιαδήποτε βλάβη ή ανωμαλία στο γιακά του πουκαμίσου. Το συγκεκριμένο γεγονός, υποδηλώνει ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Γ.Κ προκάλεσε ο ίδιος τους ερεθισμούς στο λαιμό του προκειμένου να ενοχοποιήσει τον εκτελεστικό διευθυντή της ΚΙΣΑ.
Μάλιστα, στην απόφαση του το δικαστήριο, διερωτάται για το λόγο που η αστυνομία αποφάσισε να καταχωρήσει υπόθεση ενώπιον του, πέραν του ενός έτους από το περιστατικό, προσκομίζοντας μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων που όπως αναφέρεται στην απόφαση «ουδόλως υποστήριζαν την εκδοχή του παραπονούμενου άλλα αντιθέτως την διέψευσαν κατηγορηματικά». Η απάντηση στα ερωτήματα του δικαστηρίου δεν είναι άλλη από την προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης της ΚΙΣΑ και των μελών της από τις αρχές και ιδιαίτερα την αστυνομία. Στο παρελθόν άλλωστε υπήρξαν αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες προκειμένου να ποινικοποιηθεί η δράση της ΚΙΣΑ.[ii]
Μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η κατηγορούσα αρχή προσπάθησε να αξιοποιήσει την καταγγελία του κ. Γ.Κ για να εισηγηθεί στον κ. Πολυκάρπου να αποσύρει τις καταγγελίες του ενάντια στο Γ.Κ με αντάλλαγμα να αποσυρθούν και οι εις βάρος του καταγγελίες, κάτι που φυσικά αρνήθηκε. Δυστυχώς, αυτή ακριβώς η πρακτική ευνοεί και ενθαρρύνει τους αστυνομικούς να καταχωρούν ψευδείς κατηγορίες εναντίον πολιτών που τυγχάνουν κακομεταχείρισης, ως μοχλό πίεσης για να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον τους. Μάλιστα, πολλές φορές, για ευνόητους λόγους η υπόθεση που αφορά τα «παράπονα» των αστυνομικών ετοιμάζεται άμεσα και καταχωρείται στο δικαστήριο ενώ τα παράπονα των πολιτών τελούν υπό συνεχιζόμενη διερεύνηση.
Επίσης, διερωτόμαστε πως είναι δυνατόν, ενώ η αστυνομία και το αρμόδιο Υπουργείο γνωρίζει ότι ο Γ.Κ καταδικάστηκε για ποινικό αδίκημα κατά πολίτη (εξύβριση ενάντια στον κ. Πολυκάρπου) ενώ ήταν σε υπηρεσία, όχι μόνο δεν του έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις αλλά ούτε καν έχει διενεργηθεί πειθαρχική έρευνα εναντίον του. Σημειώνεται ότι, ο Γ.Κ απαλλάχθηκε από την κατηγορία της πρόκλησης πραγματικής σωματικής βλάβης ενάντια στον κ. Πολυκάρπου, μετά από συναίνεση της κατηγορούσας αρχής και χωρίς να ενημερωθεί ο ίδιος ως παραπονούμενος.
Στη βάση όλων των πιο πάνω, η ΚΙΣΑ καλεί την ηγεσία της αστυνομίας όσο και το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να καταπολεμηθεί η πρακτική που παρατηρείται. Μέλη της αστυνομίας που κατηγορούνται για παραβιάσεις δικαιωμάτων από πολίτες, να προβαίνουν σε ψευδείς μαρτυρίες και να καταχωρούνται εκβιαστικές ποινικές υποθέσεις κατά των παραπονούμενων πολιτών, μετατρέποντας με αυτό το τρόπο το θύμα σε θύτη και το θύτη σε θύμα.
Παράλληλα, καλούμε τη Διεύθυνση των Φυλακών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να διερευνήσουν τυχόν διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων από τον εν λόγω αξιωματικό των φυλακών, τόσο για την επίθεση σε πολίτη όσο και για την ενδεχόμενη ψευδή κατάθεση που προέβηκε στην αστυνομία για τα γεγονότα.
Τέλος, θα θέλαμε να διαμηνύσουμε σε όλους ότι καμία προσπάθεια ποινικοποίησης της ΚΙΣΑ και των μελών της δεν πρόκειται να καταφέρει να φιμώσει την οργάνωση μας. Η ΚΙΣΑ, από την μέρα της ίδρυσης της μέχρι και σήμερα, παραμένει προσηλωμένη στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αγωνίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα για την ισότητα των ανθρώπων και την καταπολέμηση του ρατσισμού και κάθε μορφής διακρίσεων.
[i] Δείτε την απόφαση στο σύνδεσμο: http://goo.gl/D7OBTa
[ii] Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση των «γεγονότων των Φοινικούδων» του 2011 στο σύνδεσμο http://goo.gl/BvbJjy και για άλλη προσπάθεια ποινικοποίησης του 2009 στο σύνδεσμο: http://goo.gl/eSKpbD