ga('send', 'pageview');

Article_19_Arrest_Detention_Exile

 

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό από τον περασμένο Οκτώβριο απευθύνθηκε προς όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ανεξάρτητους θεσμούς, Βουλή και Μέσα Ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να πεισθεί η κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε μέσω της Οργάνωσής μας αλλά και του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως προς τους 7 κρατούμενους, οι οποίοι τον περασμένο Οκτώβριο διαμαρτυρήθηκαν για τη μακρόχρονη και χωρίς δίκη κράτησή τους, ανεβαίνοντας στον «υδατόπυργο» των αστυνομικών κρατητηρίων Λευκωσίας.

Η Κυβέρνηση κατά την τότε διαβούλευση ουδέποτε έθεσε ως όρο για την απελευθέρωσή τους την εξασφάλιση ταξιδιωτικών εγγράφων τα οποία να κρατούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών, ούτε και οποιοδήποτε άλλο όρο για την οικονομική στήριξη των οικογενειών τους μέχρι να απελευθερωθούν.

Οι γυναίκες των κρατουμένων με τα παιδιά τους καθώς και άλλες κατηγορίες γυναικών που βρίσκονται στην Κύπρο και οι οποίες λόγω των ενεργειών της διοίκησης βρίσκονται στην Κύπρο χωρίς νομικό καθεστώς ή/και πρόσβαση σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, αποφάσισαν, ενόψει και της αθέτησης των πιο πάνω υποσχέσεων της κυβέρνησης,  να κατέλθουν σε διαμαρτυρία μπροστά από την είσοδο του Υπουργείου Εσωτερικών. Η ΚΙΣΑ, αφού προηγουμένως εξάντλησε όλα τα περιθώρια που είχε στη διάθεσή της να πείσει την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, αποφάσισε να στηρίξει το αίτημα των κρατουμένων και των οικογενειών τους αλλά και των άλλων γυναικόπαιδων για εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η μη ανταπόκριση του Υπουργείου να δεχτεί αντιπροσωπεία των γυναικών οδήγησε στη στρατοπέδευση μερίδας των γυναικών αυτών μαζί με τα παιδιά τους μπροστά από την είσοδό του Υπουργείου.

Η Κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι της, αντί να συνομιλήσουν με τις ενδιαφερόμενες, κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να διαλύσουν τη διαμαρτυρία των γυναικών στερώντας από αυτές πρόσβαση ακόμη και στις πιο βασικές διευκολύνσεις υγιεινής, σε ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεστάνουν το γάλα ή το φαΐ των παιδιών καθώς και προβαίνοντας στην κατεδάφιση των αντισκήνων τους από την αστυνομία.

Όταν και αυτές οι μέθοδοι απέβησαν άκαρπες,,  εξαπέλυσαν ένα ανελέητο πόλεμο κατά της ΚΙΣΑ, που στηρίζει τις αγωνιζόμενες γυναίκες και τους συμπαραστέκεται  με υπόσκαψη και σπίλωση της Οργάνωσης. Αποκορύφωμα αυτών των ανοίκειων μεθοδεύσεων  ήταν η προσωποποίηση της αντιπαράθεσης στο πρόσωπο του εκτελεστικού γραμματέα της Οργάνωσης, στιγματίζοντάς τον ως «προβληματικό», «ταραχοποιό» και ούτε λίγο ούτε πολύ «εθνικό προδότη», αμφισβητώντας του ακόμη και βασικά συνταγματικά δικαιώματα όπως αυτό της ελευθερίας έκφρασης, ενέργειες που προετοίμασαν το έδαφος για την απρόκλητη και απαράδεκτη σύλληψή του την Κυριακή, 27.01.2008.

Ακόμη και μετά την κατακραυγή που δέχτηκε από ολόκληρη την κοινωνία για την ωμή βία που άσκησε η αστυνομία για  να διαλύσει μια καθ’ όλα ειρηνική εκδήλωση, η Κυβέρνηση αντέδρασε δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου προσπαθώντας να αποδώσει στις εκδηλώσεις κομματική και προεκλογική σκοπιμότητα. Η ΚΙΣΑ θέλει ακόμη μια φορά να τονίσει ότι είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός ανεξάρτητος από το κράτος, την κυβέρνηση και οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα, η οποία έχει κατ΄επανάληψη αποδείξει ότι η στάση της έναντι του κράτους και των αξιωματούχων του καθώς και των πολιτικών και κοινωνικών συνόλων καθορίζεται στη βάση των πολιτικών τους τοποθετήσεων και ενεργειών επί των θεμάτων που η Οργάνωση δραστηριοποιείται, δηλαδή τη Μετανάστευση, το Άσυλο, τις Διακρίσεις, το Ρατσισμό, την Εμπορία και Εκμετάλλευση Προσώπων και την αποδοχή και προώθηση της πολυπολιτισμότητας και διαφορετικότητας. Αυτό καταδεικνύεται εξάλλου από το γεγονός ότι η ΚΙΣΑ, σε αντίθεση με  κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ ήταν σε θέση να το πράξει, απέφυγε να αντιδράσει με προσωπικές και «κάτω από τη ζώνη» αντεπιθέσεις.

Παρόλα τα πιο πάνω, η ΚΙΣΑ χαιρετίζει την έστω και με καθυστέρηση ανταπόκριση του Υπουργείου Εσωτερικών να συζητήσει με τις ενδιαφερόμενες γυναίκες και την Οργάνωσή μας τα θέματα που τις απασχολούν σε συνάντηση που έχει οριστεί για αύριο Παρασκευή, 1/2/2008. Η ΚΙΣΑ δηλώνει επίσης την πρόθεση της να προσέλθει σε αυτή τη συνάντηση με κάθε εποικοδομητική διάθεση και να κάνει ότι είναι δυνατό για συνεννόηση και επίλυση των άμεσων προβλημάτων που άπτονται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διαμαρτυρόμενων μεταναστών.

Police_Brutality

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!