ga('send', 'pageview');

 

ELAM_Banner_Swastika

 

 

Στις 5 Νοεμβρίου 2010 άτομα τα οποία συμμετείχαν στη ρατσιστική πορεία δήθεν κατά της «λαθρομετανάστευσης» του Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης και άλλων εθνικο-σοβινιστικών και ρατσιστικών στοιχείων επιτέθηκαν στο αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Rainbow, κάτω από τα βλέμματα και την απάθεια των μελών της αστυνομίας που ήταν παρόντα. Ο τραγικός απολογισμός: Μεταξύ άλλων μια απόπειρα φόνου με μαχαίρι κατά Τουρκοκυπρίου και ξυλοδαρμός ενός άλλου Τουρκοκύπριου μουσικού, κακοποίηση σε αρκετές περιπτώσεις με σοβαρή σωματική βλάβη αριθμού μεταναστών, κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα πολλών παιδιών και γυναικών καθώς και σημαντικές υλικές ζημιές.

Τα επίσημα συνθήματα της «ειρηνικής»  κατά την αστυνομία πορείας στρέφονταν κατά των Τούρκων, των Εβραίων, των μουσουλμάνων, των ατόμων με διεθνή προστασία, των άτυπων μεταναστών και ασφαλώς κατά των ακτιβιστών της ΚΙΣΑ με το σύνθημα «τσεκούρι και φωτιά στης ΚΙΣΑ τα σκυλιά».

Η αστυνομία όχι μόνο δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη βία και να προστατεύσει τα θύματα αλλά ούτε καν σε μια σύλληψη για τα πιο πάνω αδικήματα δεν είχε προβεί. Ούτε τη δικαιολογία αιφνιδιασμού μπορεί να επικαλεστεί,  αφού σε επιστολή που μας αποστάληκε από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας στις 5.11.2010 μας αναφερόταν ότι ο Αστυνομικός Διευθυντής του Αστυνομικού Σταθμού Λάρνακας τάχθηκε κατά της παραχώρησης άδειας για διεξαγωγή του Φεστιβάλ, επειδή «την ίδια ώρα θα γίνεται η ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ευρώπης κατά της λαθρομετανάστευσης  και πιθανόν να προκληθούν επεισόδια». Με αυτή τη στάση δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Πρόεδρος του Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης δήλωσε την επομένη των επεισοδίων στην εφημερίδα Σημερινή,  αναφερόμενος στην Αστυνομία,  ότι «στάθηκε κοντά μας και είναι όλοι τους παιδιά μας και τους προστατέψαμε».

Την επόμενη των επεισοδίων η ΚΙΣΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε ανεξάρτητη έρευνα για τα γεγονότα των Φοινικούδων. Επίσης, έχοντας υπόψη μας συγκεκριμένες πληροφορίες για διαπλοκή τουλάχιστον ενός αξιωματικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας,  ζητήσαμε τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών από το ΤΑΕ Αρχηγείου της Αστυνομίας. Δυστυχώς τίποτα από τα πιο πάνω δεν έγιναν με αποτέλεσμα, πέντε μήνες μετά, τα θύματα της ρατσιστικής βίας να απειλούνται, αυτή τη φορά από το κράτος και την κυβέρνηση, εκ νέου με θυματοποίηση, με πρώτο και καλύτερο τον εκτελεστικό διευθυντή της ΚΙΣΑ, Δώρο Πολυκάρπου, τον οποίο η αστυνομία κάλεσε πέντε μήνες μετά τα γεγονότα για να του αναγγείλει ότι θα τον κατηγορήσει για «οχλαγωγία και συμμετοχή σε παράνομη σύναξη με άλλα 600 άτομα»!

Πέντε ολόκληρους σχεδόν μήνες μετά τα τραγικά εκείνα γεγονότα, τα οποία έφεραν στο προσκήνιο την ωμή πραγματικότητα του ρατσιστικού λόγου και της ρατσιστικής βίας και αφού επανειλημμένα σε αριθμό υποθέσεων εγκληματικών ενεργειών εμπλέκονται μέλη της και ενίοτε ανώτεροι αξιωματικοί της, η Αστυνομία βρήκε στο πρόσωπο των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων «την εύκολη λύση»  για την ανατροπή της ζοφερής εικόνας της και της χαμηλής εκτίμησης που απολαμβάνει.

Η προσφιλής αυτή τακτική της αστυνομίας δεν είναι καινούργια αφού αυτή είναι η έκτη φορά που επιλέγει να σύρει το Δώρο Πολυκάρπου στα δικαστήρια σε μια προσπάθεια να σπιλώσει το ήθος και την αξιοπιστία του, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πλήξει, να εκφοβίσει και  να σιγήσει την ΚΙΣΑ, μια οργάνωση που για 14 σχεδόν τώρα χρόνια οραματίζεται και μάχεται σθεναρά για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και για να συμβάλει στη δημιουργία και επικράτηση ενός κράτους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιας κοινωνίας  πολυπολιτισμικής και πραγματικά ελεύθερης από το ρατσισμό και τις διακρίσεις, με αλληλοσεβασμό, αλληλοεκτίμηση και αλληλεγγύη μεταξύ όλων των μελών της, ανεξάρτητα από φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, θρησκεία ή πεποιθήσεις, φύλο ή σεξουαλικές προτιμήσεις ή όποια άλλη διαφορετικότητα. Επίσης η τακτική εκφοβισμού και ποινικοποίησης της ΚΙΣΑ από τις αρχές δεν περιορίζεται μόνο στο πρόσωπο του εκτελεστικού διευθυντή της ΚΙΣΑ αλλά και σε αρκετά άλλα μέλη και  συναγωνιστές της ΚΙΣΑ, για τα οποία η ΚΙΣΑ ετοιμάζει ειδική έκθεση η οποία σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα υποβληθεί υπόψη αρμόδιων θεσμών,  οργανώσεων  και διεθνών οργανισμών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσον εντός όσο και εκτός Κύπρου.

Η ΚΙΣΑ όπως και πολλοί από τους εκεί παρευρισκόμενους, γνωρίζοντας ότι  ο Δώρος Πολυκάρπου εργάστηκε εκείνο το βράδυ με κίνδυνο ακόμη και της σωματικής του ακεραιότητας μαζί με αρκετά άλλα πρόσωπα, τα οποία και θα καταθέσουν σχετικά στην κατάλληλη στιγμή ενώπιον της δικαιοσύνης, για να προστατεύσει τα θύματα της ρατσιστικής βίας , δεν έχουν καμιάν αμφιβολία ότι και αυτή η προσπάθεια της αστυνομίας θα έχει την ίδια τύχη με όλες τις προηγούμενες.

Η ΚΙΣΑ επισημαίνει ότι ο Δώρος Πολυκάρπου τυγχάνει αναγνώρισης και έχει ήδη καταγραφεί ως υπό δίωξη ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων από εγνωσμένους και με κύρος διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Frontline, Amnesty International) καθώς και σε διάφορες εκθέσεις για την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Για ακόμη μια φορά, η ΚΙΣΑ τονίζει ότι, ούτε η ποινικοποίηση των στελεχών της, ούτε η προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης της, θα κάμψουν την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει το έργο της για τη διεκδίκηση και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, όπως και να συνεχίσει να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις εναντίον του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Για το σκοπό αυτό, η ΚΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση να αναλογισθεί τις ευθύνες της για τη δημιουργία και διαιώνιση του ρατσιστικού και σοβινιστικού σκηνικού που διαμορφώνεται και απειλεί να κυριαρχήσει στην κυπριακή κοινωνία, και να επανέλθει, πριν είναι πολύ αργά, στις αρχές που διακηρύττει για μια δίκαιη κοινωνία.  Στα πλαίσια αυτά η ΚΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση και το Γενικό εισαγγελέα να διασφαλίσουν ότι επιτέλους θα διεξαχθεί  ανεξάρτητη έρευνα για τα γεγονότα των Φοινικούδων και να παρέμβουν ώστε να τερματιστεί κάθε ενέργεια ποινικοποίησης των αντιρατσιστών ακτιβιστών.

Καλούμε επίσης τους αντιρατσιστές και αντι-εθνικιστές, όλες τις δημοκρατικές ΜΚΟ και την κοινωνία των πολιτών, όλους τους δημοκρατικούς ανθρώπους και φορείς σε συσπείρωση και αλληλεγγύη με την ΚΙΣΑ και τα στελέχη της για να αποτρέψουμε και τούτη την προσπάθεια που στρέφεται όχι μόνο εναντίον της Οργάνωσης αλλά και εναντίον των δικαιωμάτων όλων μας.

 

Skinhead_Shithead

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!