ga('send', 'pageview');

Logo_21_March_-_Action_Week_Against_Racism

Η χτεσινή επίθεση κουκουλοφόρων με σιδερολοστούς στο Πανεπιστήμιο με στόχο την παρεμπόδιση της καταμέτρησης των ψήφων για τις φοιτητικές εκλογές, φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της μαζικής κινητοποίησης για να μπει φραγμός στη δράση των νεοναζί στην Κύπρο. Η πρόκληση είναι ιδιαίτερα σοβαρή αφού έγινε κατά τη διάρκεια της Πανευρωπαϊκής Εβδομάδας Δράσης Ενάντια στο Ρατσισμό, 17 με 23 Μαρτίου, που διοργανώνει η ΚΙΣΑ και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενάντια στο Ρατσισμό (ENAR-Κυπριακή Δομή) και την παραμονή της Διεθνούς Ημέρας Ενάντια στο Ρατσισμό (21 Μάρτη).

Είναι γνωστό ότι οι κουκουλοφόροι, οι οποίοι έφεραν μπλούζες με το όνομα του ΑΠΟΕΛ, είναι παρακλάδι των φασιστικών οργανώσεων ΕΦΕΝ και Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα ευθύνεται για σωρεία ρατσιστικών εγκλημάτων: επιθέσεων, ξυλοδαρμών, εμπρησμών, μαχαιρωμάτων κ.ά. σε βάρος μεταναστών, αριστερών και αντιρατσιστών ακτιβιστών. Ηγετικά της στελέχη έχουν καταδικαστεί για φόνους και άλλα εγκλήματα.

Ευτυχώς, οι δραστηριότητές τους στην Κύπρο δεν έχουν πάρει ακόμα ανάλογες διαστάσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι βρίσκονται σε άνοδο. Την πρόσφατη περίοδο γίναμε μάρτυρες:

  • Της επίθεσης  εναντίον Tουρκο-κυπρίων στην Aγγλική Σχολή από «εθνικόφρονες» μαθητές
  • Επιθέσεων με πρόκληση ζημιών σε αυτοκίνητα Tουρκο-κυπρίων και επαναπροσεγγιστών
  • Της παρενόχλησης, με απειλές, ναζιστικούς χαιρετισμούς και συνθήματα, της πορείας ενάντια σε πολίτες που διαδήλωναν υπέρ του ανοίγματος της Λήδρας
  • Της επίθεσης  κατά της ΚΙΣΑ, με συνθήματα και σβάστικες στους τοίχους και τις πόρτες του κτηρίου της οργάνωσης.

Η χτεσινή πρόκληση των νεοναζί επιβεβαιώνει το πόσο σημαντικό είναι το κάλεσμα, που κάνουν εδώ και χρόνια η ΚΙΣΑ, το ENAR και άλλες αντιρατσιστικές οργανώσεις, για ανάπτυξη της κοινωνικής δράσης για φρενάρισμα της φασιστικής επέλασης. Ας μην ξεχνούμε ότι για την Κύπρο ο φασισμός δεν ευθύνεται μόνο για τις σφαγές εκατομμυρίων από τους Ναζί. Ευθύνεται και για τις βιαιότητες κατά των Τουρκο-κυπρίων το 63 κ.λπ., για το πραξικόπημα, την εισβολή, τη διχοτόμηση, την προσφυγιά.

Η ΚΙΣΑ πιστεύει ότι ο φασισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκεται ακόμα στο περιθώριο. Μπορεί να ηττηθεί καίρια μέσα από την αφύπνιση, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση της κοινωνίας και του μαζικού λαϊκού κινήματος και της νεολαίας. Η φετινή Εβδομάδα Δράσης έχει δώσει πολύ θετικά μηνύματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Στη χτεσινή Ανοιχτή Συζήτηση που οργάνωσε η ΚΙΣΑ και το ENAR στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η αίθουσα ήταν κατάμεστη από ακτιβιστές, Κύπριους και μετανάστες, και πολλούς νεολαίους που συζήτησαν όλες τις πτυχές του φαινομένου του ρατσισμού στην Ευρώπη και την Κύπρο όπως και τα αναγκαία μέτρα για καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων. Ελπιδοφόρα ήταν επίσης τα μηνύματα και οι δεσμεύσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών, μπροστά σε μια πλειάδα αντιπροσώπων από πολλά υπουργεία, υπηρεσίες και κοινωνικούς φορείς, για μια νέα μεταναστευτική πολιτική που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και την ένταξη των μεταναστών σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία.

Η υιοθέτηση μιας τέτοιας πολιτικής, σε συνδυασμό με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των ΜΜΕ και τη μαζική κοινωνική παρέμβαση, είναι το καλύτερο αντίδοτο στην επικίνδυνη άνοδο των νοσταλγών του ναζισμού.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

 

Say_No_To_Racismbi

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!