ga('send', 'pageview');

Banner_No_Illegal_People

 

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει τις απελάσεις μελών οικογενειών Ευρωπαίων. Προχθές τη νύχτα απελάθηκε σύζυγος Ευρωπαίας πολίτιδας και πατέρας δύο βρεφών.

Η οικογένεια ζει στην Κύπρο από το 2011, όταν η Μ.Κ. και ο M.R.A.A. τέλεσαν θρησκευτικό γάμο. Στη συνέχεια, απόκτησαν ένα παιδί και μετά ακόμα ένα. Η Μ.Κ., λόγω των συνεχόμενων εγκυμοσύνων της, δεν μπορούσε να εργάζεται και για αυτό το λόγο δεν μπορούσε να εγγραφεί ως Ευρωπαία πολίτιδα που διαμένει στην Κύπρο. Το γεγονός ότι δεν παραχωρείτο στην οικογένεια άδεια εγγραφής ως οικογένεια πολίτιδας κράτους μέλους της ΕΕ καθιστούσε για τον M.R.A.A. αδύνατη την εξεύρεση εργασίας, παρά τις συνεχόμενες προσπάθειές του. Παράλληλα, δεν επιτρεπόταν στη Μ.Κ. της να εγγραφεί ως Ευρωπαία πολίτιδα χωρίς να εξασκεί οικονομική δραστηριότητα επειδή της ζητείτο ιδιωτική ασφάλεια υγείας και καταθέσεις «επαρκούς ύψους» σε τραπεζικά ιδρύματα. Η οικογένεια δεν ήταν σε θέση να προσκομίσει τέτοια έγγραφα επειδή ζούσε και ζει σε συνθήκες φτώχειας με τη βοήθεια της εκκλησίας και μελών της κοινότητας όπου ζει. Με αυτό τον τρόπο, η οικογένεια παγιδεύτηκε σε ένα φαύλο κύκλο, αφού η βεβαίωση εγγραφής της Μ.Κ. και η άδεια διαμονής του M.R.A.A. εξαρτώνταν από την εξεύρεση μόνιμης εργασίας του M.R.A.A. και ταυτόχρονα, η δυνατότητα του M.R.A.A. για εξεύρεση μόνιμης εργασίας εξαρτόταν από την άδεια διαμονής του. Η Μ.Κ. με επιστολή της στον Υπουργό Εσωτερικών είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από τις πιο πάνω απαιτήσεις και να δοθεί στην οικογένειά της άδεια να εγγραφεί ως Ευρωπαία πολίτιδα που διαμένει στην Κυπριακή Δημοκρατία και ο σύζυγός της ως μέλος της οικογένειάς της, προκειμένου να μπορεί να εξεύρει εργασία, αλλά δεν έλαβε οποιαδήποτε απάντηση.

Πριν 10 μέρες, λειτουργός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας επισκέφτηκε την οικογένεια. Χτύπησε την πόρτα και συστήθηκε ως «γραφείο ευημερίας» και της άνοιξαν, αλλά μαζί της τελικά ήταν και τέσσερις αστυνομικοί της ΥΑΜ Λευκωσίας, οι οποίοι προχώρησαν σε συλληψη του M.R.A.A. στην παρουσία των ανήλικων παιδιών τους. Στη συνέχεια, ο M.R.A.A. τέθηκε υπό κράτηση και προχθές τη νύχτα απελάθηκε, παρά το γεγονός ότι η Μ.Κ. υπόβαλε παράπονο στην Επίτροπο Διοίκησης σχετικά και εκκρεμούσε εξέταση του παραπόνου της. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω χειρισμών, η Μ.Κ. παραμένει στην Κύπρο με τα δύο βρέφη, χωρίς κανένα πόρο διαβίωσης και η οικογένεια έχει διασπαστεί βίαια και παράνομα.

Δυστυχώς, η βάναυση μεταχείριση και διάσπαση της οικογένειας αυτής δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό αλλά φαίνεται ότι αποτελεί πισωγύρισμα σε προηγούμενες παρωχημένες πολιτικές και πρακτικές, με βάση τις οποίες στοχοποιούνται οικογένειες, ακόμη ή ιδίως Ευρωπαίων πολιτών, ιδιαίτερα με ανήλικα παιδιά, προκειμένου να εκδιώκονται από τη χώρα όλοι οι άνθρωποι που δεν έχουν κυπριακή καταγωγή.

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό, έχοντας καταβάλει επανειλημμένες προσπάθειες  για διάλογο με το Υπουργείο Εσωτερικών για εξεύρεση λύσεων  σε αυτά τα ζητήματα αλλά χωρίς οποιοδήποτε αποτέλεσμα, καταγγέλλει την πρακτική στοχοποίησης οικογενειών με βάση το εθνοτικό τους υπόβαθρο. Ενόψει της συνεχιζόμενης αυτής πολιτικής και της μηδενικής ανταπόκρισης του Υπουργείου, η ΚΙΣΑ ανακοινώνει πως βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής παραπόνου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, η ΚΙΣΑ καλεί:

1)      την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προς την οποία έχει ήδη υποβληθεί καταγγελία από τη Μ.Κ., να εξετάσει  τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο M.R.A.A. συνελήφθηκε, κρατήθηκε και απελάθηκε, και τη διάσπαση  της  οικογένειας, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι πρόκειται για οικογένεια Ευρωπαίας πολίτιδας.

2)      Την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού να εξετάσει την παραβίαση του δικαιώματος των δυο παιδιών της οικογένειας στην οικογενειακή ζωή.

3)      Τον Υπουργό Εσωτερικών να δώσει στον M.R.A.A. άδεια να επιστρέψει στην Κύπρο προκειμένου να επανενωθεί η οικογένεια.

 

Migrants_Are_Not_Alone

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!