Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό καταγγέλλει δημόσια άλλη μία υπόθεση απάνθρωπης μεταχείρισης μέλους οικογένειας Ευρωπαίου πολίτη, με πρόσχημα την τέλεση εικονικού γάμου, και παράλληλα καταδικάζει κατηγορηματικά την υποβολή του σε βασανιστήρια στο Κέντρο Κράτησης στη Μεννόγεια όπου κρατείται, με σκοπό την εξασφάλιση «εθελούσιας» συναίνεσης για απέλαση του από την Κύπρο.
Συγκεκριμένα , ο Μ.Α. κατάγεται από το Πακιστάν και ήρθε στην Κύπρο το 2005 για να σπουδάσει. Η σύζυγος του κατάγεται από τη Ρουμανία και ήρθε στην Κύπρο το 2006 για να εργαστεί. Το 2009, παντρεύτηκαν νόμιμα στην Κύπρο και το 2012 απέκτησαν το πρώτο τους παιδί. Μετά την εγκυμοσύνη της, η σύζυγος του Μ.Α. δεν έβρισκε δουλειά, ενώ ο Μ.Α. εργαζόταν νόμιμα στην ίδια εταιρεία από το 2010. Μάλιστα, λόγω των σοβαρών οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει το ζευγάρι και της μη-στήριξης μικτών οικογενειών από το κράτος, αναγκάστηκαν να στείλουν το παιδί τους προσωρινά στους γονείς του πατέρα στο Πακιστάν.
Στις 10 Οκτωβρίου 2013, μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ), σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ), συνέλαβαν τον Μ.Α. στο χώρο όπου εργάζεται, λόγω του ότι ο γάμος τους κρίθηκε ως εικονικός. Η κατηγορία για την οποία ο Μ.Α. κρατείται και αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο της άμεσης απέλασης στηρίζεται αποκλειστικά στην επίκληση από τις αρχές του γεγονότος ότι το ζευγάρι άλλαξε πρόσφατα διεύθυνση χωρίς να τις ενημερώσει σχετικά. Παρόλα αυτά, εάν οι αρμόδιες αρχές χρειάζονταν να ειδοποιήσουν το ζευγάρι για έλεγχο, τότε θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί τους, είτε μέσω των κινητών τηλεφώνων τους που παρέμειναν τα ίδια ή των στοιχείων επικοινωνίας της εργασίας του Μ.Α., τα οποία επίσης δεν είχαν αλλάξει και ήταν γνωστά τις αρχές, αφού εκεί μετέβησαν για να τον συλλάβουν. Επιπλέον, ο Μ.Α. και η σύζυγος του δεν ενημερώθηκαν ποτέ για την απόφαση ότι ο γάμος τους θεωρήθηκε ως εικονικός, έτσι ώστε να μπορούν να την προσβάλουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως προβλέπεται από το νόμο.
Από τις 10 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου, ο Μ.Α. κρατείτο στα Αστυνομικά Κρατητήρια Αραδίππου, ενώ από τις 13 Οκτωβρίου μεταφέρθηκε στο Κέντρο Κράτησης στη Μεννόγεια. Μετά τη μεταφορά του στη Μεννόγεια, ο Μ.Α. ενημέρωσε την ΚΙΣΑ ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια σε αίθουσα που δεν συνδέεται με το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης των κρατητηρίων, με στόχο να δηλώσει ότι ο γάμος του είναι εικονικός και ότι συναινεί σε εθελούσια επιστροφή του στο Πακιστάν. Τέλος, η Διεύθυνση του Κέντρου Κράτησης στη Μεννόγεια δεν του επέτρεψε να μεταβεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου ο Μ.Α είχε ήδη προγραμματίσει να υποβληθεί σε εγχείρηση στο στόμα και στη μύτη στις 16 Οκτωβρίου.
Η ΚΙΣΑ από την πείρα της με παρόμοιας φύσης υποθέσεις διαπιστώνει , για ακόμη μια φορά, τη ρατσιστική στάση των αρχών απέναντι σε μεικτούς γάμους Ευρωπαίων ή/και Κύπριων πολιτών, οι οποίοι έχουν συναφθεί είτε με αφρικανούς είτε με μουσουλμάνους υπηκόους τρίτων χωρών, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.