Με τη ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η ΚΙΣΑ πραγματοποίησε χθες περιοδεία στη επαρχία Πάφου όπου αυτό το διάστημα, υπό το φως του ρατσιστικού αφηγήματος που περιρρέει γύρω από τη διαμονή των προσφύγων, δοκιμάζονται ιδιαίτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς πρόσφυγες καθώς και κύπριους πολίτες και τοπικούς παράγοντες στην περιοχή.
Οι Σύροι πρόσφυγες που συναντήσαμε και συνομιλήσαμε στα χωριά Δρούσια, Αρόδες και Ίνια εξέφρασαν την έκπληξη τους για τις δηλώσεις του Αρχηγού του ΔΗΣΥ και τοπικών αρχόντων στις 13.11.2021, οι οποίες όπως μας δήλωσαν «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρούν με όλους τους υπόλοιπους κατοίκους και γείτονες τους».
Οι 10-15 οικογένειες Σύρων στην Δρούσεια δεν έφτασαν τελευταία εκεί αλλά διαμένουν στην κοινότητα, εργάζονται και συνεισφέρουν, στην πλειοψηφία τους ως οικοδόμοι, τα τελευταία 10-20 χρόνια αλλά δυστυχώς δεν προσκλήθηκαν στην κοινοτική συγκέντρωση.
Όπως οι ίδιοι δήλωσαν και επιβεβαιώθηκε και από Κύπριους παράγοντες με τους οποίους συνομιλήσαμε, μέχρι σήμερα κανένα, έστω και μεμονωμένο περιστατικό ή εγκληματική ενέργεια δεν έχει διαπραχθεί στην κοινότητα από τους πρόσφυγες και επομένως διερωτώνται πού βασίζονται οι ανησυχίες και τα αισθήματα ανασφάλειας που έχουν εκφραστεί.
Οι δηλώσεις τοπικών παραγόντων για ανέγερση τζαμιού είναι ανυπόστατες και διερωτήθηκαν, εν πάση περιπτώσει, γιατί παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης να εκφράζονται αρνητικά κατά του δικαιώματος άσκησης των θρησκευτικών αναγκών μελών της κοινότητας τους. Να σημειωθεί ότι παράγοντας της κοινότητας που έκανε δηλώσεις για το «δήθεν αίτημα των προσφύγων για ανέγερση τζαμιού» μας ανέφερε ότι δεν έχει συγκεκριμένη πληροφορία για τέτοιο αίτημα αλλά προέβηκε στις δηλώσεις του μετά από πληροφορίες που άκουσε για το θέμα σε τηλεοπτικό σταθμό.
Η αγανάκτηση είναι ακόμη μεγαλύτερη αν λάβουμε υπόψη ότι οι ίδιοι παράγοντες που φέρονται σήμερα εναντίον των Σύρων προσφύγων, έχουν επωφεληθεί από την εργασία και εξειδίκευση τους στο κτίσιμο πέτρας για την ανακαίνιση των κατοικιών και των επιχειρήσεων τους. Μάλιστα, όπως μας ανάφεραν, οι άνθρωποι αυτοί τους πλήρωναν σε αρκετές περιπτώσεις μισθούς πείνας και χωρίς να τους δηλώνουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Οι γονείς των παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο που φοιτούν στο δημοτικό εξέφρασαν την πικρία τους για τις δηλώσεις που ακούστηκαν για το θέμα αυτό. Όπως μας ενημέρωσαν, οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί τους προσέγγισαν πριν 2 χρόνια και τους ενθάρρυναν να μεταφέρουν τα παιδιά τους στη Δρούσεια για να αποφευχθεί η μείωση των δασκάλων του σχολείου και δυνητικά το κλείσιμό του. Τοπικό παράγοντα που ρωτήσαμε τι θα γίνει αν οι Σύριοι μεταφέρουν τα παιδιά τους από το δημοτικό σχολείο της κοινότητας σε άλλο σχολείο, μας απάντησε ότι αυτό σίγουρα δεν θα είναι προς όφελος της κοινότητας, αφού αυτό θα σημαίνει κλείσιμο του δημοτικού Δρούσειας.
Όσον αφορά στην καταγγελία του βουλευτή του ΔΗΚΟ Πάφου, κ. Χρύσανθου Σαββίδη για «δήθεν προσπάθεια ανδρών Αφρικανικής καταγωγής … να εισέλθουν» στο Νικολαΐδειο Γυμνάσιο στην Πάφο από την περίφραξη και άλλα, δηλώνουμε ότι από την δική μας έρευνα δεν επιβεβαιώνεται το συμβάν αλλά ούτε έχει γίνει στη διεύθυνση του σχολείου ή στην αστυνομία Πάφου ανάλογη καταγγελία.
Να υπενθυμίσουμε ότι η μη καταγγελία στην αστυνομία τέτοιων περιστατικών από μόνη της συνιστά ποινικό αδίκημα με βάση τον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμο του 2014 (Ν. 91(I)/2014). Περαιτέρω, εάν η εν λόγω καταγγελία είναι ψευδής, τότε ο εν λόγω Βουλευτής έχει δυνητικά διαπράξει επίσης το αδίκημα της δημόσιας βλάβης ενώ οι δηλώσεις του πιο πάνω αναφερόμενου βουλευτή του ΔΗΚΟ συνιστούν επίσης ρητορική μίσους και ζητά από τον γενικό εισαγγελέα να διατάξει την ποινική διερεύνηση τους από κάθε άποψη.
Η ΚΙΣΑ εκφράζει την αποδοκιμασία της για τις για τις ρατσιστικές δηλώσεις και τη ρητορική μίσους που εξέφρασε επίσης ο Πρόεδρος του ΔΥΣΗ και τοπικοί παράγοντες κατά την επίσκεψη του στη Δρούσεια. Καλεί τόσον τον ίδιο όσο και τον ΔΗΣΥ να αναλογιστούν τις σοβαρές συνέπειες τέτοιων τοξικών δηλώσεων για ολόκληρη την κοινωνία, οι οποίες οδηγούν στη δηλητηρίαση της κοινωνίας με ξενοφοβία και ρατσισμό.
Επίσης, καταδικάζουμε την παράνομη αποστολή επιστολών από πλευράς του δημοτικού συμβουλίου προς τους ιδιοκτήτες των κατοικιών που διαμένουν οι πρόσφυγες στη Δρούσεια, με την οποία στην ουσία τους ζητούν να εκδιώξουν τους πρόσφυγες που σήμερα διαμένουν σε αυτές και να τις μετατρέψουν σε τουριστικά καταλύματα και εξοχικές κατοικίες για τους ίδιους και τους συγγενείς τους.
Τέλος, η ΚΙΣΑ καλεί τους λειτουργούς των μέσων ενημέρωσης να είναι προσεχτικοί στη διάδοση τέτοιων ειδήσεων χωρίς προηγουμένως να προβαίνουν σε αποτελεσματική διασταύρωση και επαλήθευση των πληροφοριών τους και χωρίς να λαμβάνουν και προβάλλουν επίσης τις απόψεις και των επηρεαζόμενων μεταναστών και προσφύγων. Η διάδοση ψευδών ειδήσεων συνιστά επίσης αδίκημα ενώ καλούμε την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου να εφαρμόσει αποτελεσματικά το νόμο που της παραχωρεί εξουσίες και αρμοδιότητες σε σχέση με τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, σε ότι αφορά διάδοση ψευδών ειδήσεων και ρητορική μίσους και ξενοφοβίας.
Κατά τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ΚΙΣΑ υπενθυμίζει για ακόμα μια φορά ότι αναπόσπαστο κομμάτι ενός κράτους δικαίου είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής, χρώματος, γλώσσας, θρησκείας ή οποιασδήποτε άλλης διαφορετικότητας και αρχή της ισότητας και απαγόρευσης του ρατσισμού και των διακρίσεων.
Διοικητικό Συμβούλιο