Η Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή Προσφύγων, η οποία συγκροτήθηκε πριν από μερικές μέρες κατά τη διάρκεια συνάντησης προσφύγων από διάφορες χώρες που διαμένουν στην Κύπρο, διοργάνωσε σήμερα, με τη στήριξη της ΚΙΣΑ, κινητοποίηση οικογενειών με παιδιά έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, εκπρόσωποι της Προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής Προσφύγων και της ΚΙΣΑ ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πλέον τα άτομα με διεθνή προστασία στην Κύπρο, τόσο λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, όσο και των διακρίσεων και της άνισης μεταχείρισης των αναγνωρισμένων προσφύγων, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της επιδοματικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η κινητοποίηση των προσφύγων είχε ως αφετηρία τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου αντιπροσωπεία της Προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής Προσφύγων και της ΚΙΣΑ συναντήθηκαν με τη Αν. Διευθύντρια της Βουλής, κα Βασιλική Αναστασιάδη, και την ενημέρωσαν για τα σημαντικά προβλήματα που επιφέρει στις ζωές των αναγνωρισμένων προσφύγων και των οικογενειών τους η απόφαση της Βουλής να ελέγχει τα ατομικά επιδόματα των μη Κύπριων ληπτών δημοσίου βοηθήματος πριν από την καταβολή τους από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η αντιπροσωπεία τόνισε ότι η απόφαση αυτή συνιστά απαγορευμένη διάκριση των ληπτών δημόσιου βοηθήματος σε δύο κατηγορίες, τους Κύπριους και τους μη-Κύπριους, και οδηγεί στην άνιση διαχείριση των μη-Κύπριων ληπτών, στη βάση του κριτηρίου της εθνοτικής καταγωγής. Παράλληλα, ενημέρωσαν για τις σοβαρές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έγκριση των ποσών από τη Βουλή από το αρμόδιο υπουργείο. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, ήδη παρατηρείται μία τετράμηνη καθυστέρηση, καθώς δεν έχουν δοθεί οποιαδήποτε δημόσια επιδόματα προς τους μη-Κύπριους λήπτες και αναγνωρισμένους πρόσφυγες από το Φεβρουάριο του 2013.
Με τη σειρά της, η Αν. Διευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων αναγνώρισε ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δικαιούνται να λαμβάνουν ισότιμα δημόσια βοηθήματα, χωρίς οποιεσδήποτε διακρίσεις και αποκλεισμό. Παράλληλα, ανέφερε ότι από τη στιγμή που το αρμόδιο υπουργείο υποβάλλει προς έγκριση τα ποσά των δημόσιων βοηθημάτων, η Βουλή των Αντιπροσώπων τα εξετάζει χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει άμεσα στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων το αίτημα της Προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής Προσφύγων και της ΚΙΣΑ για ακύρωση της πιο πάνω απόφασης, η οποία στηρίζεται στο ρατσιστικό κριτήριο της εθνοτικής καταγωγής.
Στη συνέχεια της κινητοποίησης, οι διαμαρτυρόμενοι μετέβησαν στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου συναντήθηκαν και συνομίλησαν με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, κ. Γεώργιο Παπαγεωργίου . Για άλλη μια φορά, τόνισαν τις δυσμενείς συνέπειες που έχει επιφέρει η απόφαση του Υπουργείου να καθυστερήσει για μήνες την καταβολή των επιδομάτων των προσφύγων.
Ταυτόχρονα, επεσήμαναν ότι η απασχόληση των προσφύγων σήμερα στον τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας, στον οποίο παραπέμπονται από τις υπηρεσίες απασχόλησης οι πρόσφυγες, με μισθό 420 ευρώ είναι αδύνατη χωρίς επιπρόσθετη στήριξη αφού με το μισθό αυτό στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούν να καλύψουν μόνο το ενοίκιο χωρίς να τους μένουν λεφτά για τη διαβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε ότι θα καταβληθεί άμεσα το επίδομα για ένα μήνα και εντός σύντομου χρονικού διαστήματος θα επιλυθεί και το θέμα που προέκυψε με τα καθυστερημένα ποσά. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι ο καθορισμός των ποσών δημόσιων βοηθημάτων για τους υπόλοιπους μήνες βρίσκεται υπό συζήτηση, αλλά η οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί στη βάση του σεβασμού της ισχύουσας νομοθεσίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κατά τη διάρκεια των σημερινών κινητοποιήσεων που διοργάνωσαν και των συναντήσεων που είχαν με τους εκπροσώπους των αρμόδιων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίστηκε από την Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή Προσφύγων και η ΚΙΣΑ τόνισαν ότι δεν τίθεται ζήτημα παραχώρησης κουπονιών αντί μετρητών σε άτομα με διεθνή προστασία, καθώς αυτό θα γινόταν στη βάση απαγορευμένης από το νόμο διάκρισης. Μια τέτοια πολιτική επιτρέπεται μεν από την υφιστάμενη νομοθεσία μόνο στην περίπτωση των αιτητών ασύλου, αλλά δεν είναι επιθυμητή αφού αυτή αφενός θα οδηγήσει στο στιγματισμό αυτών των ανθρώπων και επομένως στην υπόθαλψη του ρατσισμού και αφετέρου στη δημιουργία μιας παραοικονομίας, η οποία θα στηρίζεται στην παράνομη ανταλλαγή κουπονιών όπως και μια σειρά από άλλες διακριτικές και ρατσιστικές επιπτώσεις που θα πλήττουν βάναυσα την αξιοπρέπεια των προσφύγων.
Η σημερινή κινητοποίηση κατέληξε στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τα μέλη της Προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής Προσφύγων και της ΚΙΣΑ επιδίωξαν να συναντηθούν και να συζητήσουν το πρόβλημα της αναθεώρησης της επιδοματικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Η συγκεκριμένη συνάντηση δεν κατέστη δυνατή σήμερα αλλά αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.