ga('send', 'pageview');

 

Arniemai

 

 

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό καταγγέλλει την επαναπροώθηση του Τούρκου αντιρρησία συνείδησης Onur Erdem, από την Κυπριακή Δημοκρατία πίσω στην Τουρκία.

Ο Κουρδικής καταγωγής Τούρκος αντιρρησίας συνείδησης Onur Erdem συνελήφθη από την Κυπριακή Αστυνομία στις 20 Ιουνίου και παρέμεινε υπό κράτηση μέχρι τις 11 Ιουλίου, μετά την απόρριψη της αίτησης του για παροχή ασύλου από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Erdem απελάθηκε πίσω στην Κωνσταντινούπολη μέσω Ιορδανίας, την Πέμπτη, 11 Ιουλίου. Λόγω του ότι εναντίον του απαγγέλθηκε η κατηγορία της φυγοστρατίας και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τον Στρατιωτικό Κατήγορο της Καλλίπολης (Gelibolu), μετά την άφιξη του στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρθηκε στο Γραφείο του Στρατιωτικού Κατήγορου, όπου αποφασίστηκε η άμεση σύλληψη του. Πλέον, βρίσκεται στη Στρατιωτική Φυλακή της Κασιμπάσα (Kasimpasa) και αναμένεται να μεταφερθεί πίσω στην Καλλίπολη σε δύο ημέρες, όπου θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο και πιθανότατα θα διαταχθεί η περαιτέρω κράτηση του, μέχρι την εκδίκαση της δίκης του υπό την κατηγορία της φυγοστρατίας που αντιμετωπίζει.

Ο Onur Erdem δήλωσε για τελευταία φορά αντιρρησίας συνείδησης τον Μάρτιο του 2011 και τον Σεπτέμβριο του 2012 υπέβαλε προσφυγή κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Erdem υπηρέτησε στο στρατό για 3 μήνες το 2006. Τελικά, μετά από επανειλημμένες προσπάθειες να αναγνωριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης απολύθηκε το 2007, αλλά από τότε μέχρι σήμερα φυλακίστηκε αρκετές φορές, ενώ ακόμη εκκρεμούν εναντίον του καταδικαστικές αποφάσεις για φυλάκιση.

Ο Erdem αντιμετωπίζει πλέον τον άμεσο κίνδυνο των βασανιστηρίων ως αντιρρησίας συνείδησης, λόγω ακριβώς της κράτησης του στις στρατιωτικές φυλακές της Τουρκίας και της αποτυχημένης προσπάθειας του να εξασφαλίσει άσυλο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η πιο πάνω περίπτωση δεν είναι η μοναδική κατά την οποία οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας προβαίνουν σε  επαναπροώθηση αιτητών  ασύλου πίσω στη χώρα τους, όπου αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο φυλάκισης ή/και βασανιστηρίων, αφού κατά το πλείστον η  Υπηρεσία Ασύλου αρνείται να τους παραχωρήσει  τουλάχιστον καθεστώς διεθνούς προστασίας. Άλλη μία παρόμοια περίπτωση της πρακτικής αυτής» των αρμόδιων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας να παρέχουν άσυλο και προστασία είναι αυτή του Σύριου Berzani Karro ο οποίος, αφού είχε απελαθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2009, κρατήθηκε και βασανίστηκε στις φυλακές της Συρίας από το καθεστώς Άσαντ. [i] Μετά την εκ νέου διαφυγή του από τη Συρία και τη μετάβαση του στην Αυστρία, όπου η αίτηση του για παραχώρηση ασύλου έγινε αποδεκτή, με τη βοήθεια του Αυστριακού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και τη συνδρομή της ΚΙΣΑ, ο Karro προχωρεί  σε καταχώρηση αγωγής εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα βασανιστήρια που υπέστη στις φυλακές της Συρίας, λόγω ακριβώς της απέλασης του από την Κύπρο και της παράδοσης του στο καθεστώς Άσαντ.

Σημειώσεις προς συντάκτες:


[i] Amnesty International – 30 March 2010. Document: Syrie. Berzani Karro Incarcere.  Available at: http://www.amnesty.org/fr/library/asset/MDE24/007/2010/fr/ace3c8f4-3b33-4e34-afff-90c26b93c046/mde240072010en.html

 

Picasso_Conscientious_Objection

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!