Μια από τις βασικότερες αρχές του προσφυγικού δικαίου είναι η αρχή της μη επαναπροώθησης (non refoulement), η οποία διασφαλίζει ότι κανένα πρόσωπο δεν απελαύνεται ή επαναπροωθείται σε χώρα όπου υπάρχει κίνδυνος δίωξης για τους λόγους που προβλέπονται ή όπου υπάρχει κίνδυνος να υποστεί βασανιστήρια, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση. Εξ’ ου και όλα τα κράτη δικαίου, όπου εφαρμόζονται οι νόμοι και οι διεθνείς συμβάσεις και στην περίπτωση των κρατών μελών της Ε.Ε. το ευρωπαϊκό δίκαιο έχουν υιοθετήσει διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου ώστε να διασφαλίζεται ότι κανένα πρόσωπο δεν θα απελαύνεται σε τέτοια χώρα χωρίς να του δοθεί πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου έτσι ώστε να εξεταστεί το βάσιμο αυτού του φόβου και του κινδύνου.
Η Κυπριακή Δημοκρατία επικαλούμενη την οικονομική κρίση έχει υιοθετήσει πλέον αδιάκριτα πολιτικές και πρακτικές εξαθλίωσης και κοινωνικού αποκλεισμού των προσφύγων, ούτως ώστε να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Κύπρο ή, στην περίπτωση που τώρα εγκαταλείπουν τις χώρες τους, να μην επιδιώξουν να αποταθούν για προστασία στην Κύπρο. Μέσα σε αυτό το παραλήρημα, δεν τηρούνται πλέον ούτε οι βασικές αρχές που διέπουν ευνομούμενες κοινωνίες και τα κράτη που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς τους δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. Την Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε απέλαση γυναίκας από τη Σομαλία χωρίς να της δοθεί πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και χωρίς η Κυπριακή Δημοκρατία να ακολουθήσει την υποχρέωσή της που απορρέει από το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως διερευνήσει κατά πόσο απελαύνει τη γυναίκα αυτή σε χώρα όπου θα υποστεί βασανιστήρια, ή/και απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση.
Σημειώνεται ότι παρά τις σαφείς διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας, παρά τις δεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία, τις υποσχέσεις που έχει κατ΄ επανάληψη δώσει, ακόμη και αντίθετα με τα όσα ψευδώς έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι σήμερα καμία πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου δεν δίνεται σε πρόσωπα που τελούν υπό κράτηση για σκοπούς απέλασης ή σε φυλακισμένους, αφού δεν υπάρχου αιτήσεις ασύλου στα κρατητήρια ή τις φυλακές ενώ η ΥΑΜ αρνείται να μεταφέρει τους αιτητές ασύλου στην Υπηρεσία Ασύλου για να υποβάλουν αίτηση.
Η ΚΙΣΑ καταδικάζει το νέο αυτό περιστατικό το οποίο αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς εθιμικού δικαίου και του διεθνούς και ευρωπαϊκού προσφυγικού δικαίου και ζητούμε από την Κυπριακή Δημοκρατία:
- Να σεβαστεί το κράτος δικαίου και να τηρήσει τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει ως χώρα που έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και το θεμελιώδες δικαίωμα σε άσυλο που κατοχυρώνεται από το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και το ευρωπαϊκό δίκαιο ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Να σταματήσει, με αφορμή την οικονομική κρίση, να κάνει εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, που κατά τα άλλα επικαλείται ενώπιον των εταίρων της στην Ε.Ε. και σε διεθνείς οργανισμούς, και να διασφαλίσει την πρόσβαση κάθε προσώπου στις διαδικασίες ασύλου και τη λειτουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος ασύλου
- Να λάβει επιτέλους μέτρα στήριξης των προσφύγων ως μια από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με σκοπό την ομαλή ένταξη και ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία,σύμφωνα και πάλι με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.
- Να σταματήσει πάραυτα την πολιτική της καταδίωξης των προσφύγων και του αποκλεισμού του ανθρώπινου δικαιώματος σε άσυλο
Η ΚΙΣΑ έχει πλήρη συναίσθηση των προβλημάτων και δυσκολιών που προκύπτουν από την οικονομική κρίση , αλλά καμία δικαιολογία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για εκπτώσεις στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων και το σεβασμό του εθνικού και διεθνούς δικαίου.