ga('send', 'pageview');

 

Banner_No_Illegal_People

Τους τελευταίους μήνες είμαστε μάρτυρες μια συστηματικής προσπάθειας να στιγματιστούν οι Παλαιστίνιοι του Ιράκ και, κατ’ επέκταση,  όλοι οι πρόσφυγες που έχουν ζητήσει διεθνή προστασία στην Κύπρο ως «λαθρομετανάστες», «επικίνδυνοι κακοποιοί» και «εκμεταλλευτές του κοινωνικού κράτους». Η διαστρέβλωση των γεγονότων και η συνειδητή διάδοση ψευδών και ελλιπών πληροφοριών αποτελεί πλέον συστατικό στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας όλων σχεδόν των πολιτικών χώρων, αλλά και συγκεκριμένων πολιτικών. Στοιχεία και πληροφορίες που προέρχονται από έρευνες και μελέτες, όπως η Πανευρωπαϊκή Έρευνα MIPEX, η οποία πριν μια μόλις βδομάδα έχει κατατάξει την Κύπρο στην προτελευταία βαθμίδα ως προς τα διακιώματα των υπηκόων τρίτων χωρών, διαψεύδοντας επομένως κατηγορηματικά την προπαγάνδα περί «παραδείσου και παχυλών επιδομάτων», αποσιωπούνται παντελώς. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυτής της προσπάθειας ηγούνται στην παρούσα φάση ένας σημαντικός αριθμός βασικών στελεχών και υποψήφιων βουλευτών του ΔΗΣΥ, ενός κόμματος που μέχρι πρότεινος παρουσίαζε ένα πολύ διαφορετικό λόγο έναντι του εθνικιστικού σοβινισμού και του ρατσισμού.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν εξαγγέλθηκε επίσημα η συγκρότηση εθνικιστικού και ρατσιστικού μετώπου και των ανάλογων πορειών στη Λάρνακα, μέχρι σήμερα, παρατηρείται μια προσπάθεια αξιοποίησης μεμονωμένων επεισοδίων βίας είτε μεταξύ προσφύγων είτε μεταξύ προσφύγων και μελών της αστυνομίας, για τα οποία η ΚΙΣΑ διατηρεί τις επιφυλάξεις της για το κατά πόσον δεν είναι ελεγχόμενα και υποκινούμενα ώστε να διαμορφωθεί, αφενός, το απαραίτητο κλίμα  αποδοχής της ρατσιστικής και μισαλλόδοξης πολιτικής τους, αλλά και της επίτευξης ενός πλεονεκτήματος έναντι του κυβερνώντος κόμματος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Ασφαλώς στο έργο αυτό συμβάλλουν και συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης και γνωστοί για τη σχέση τους με την Αστυνομία λειτουργοί των ΜΜΕ.

Αναφορικά με τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα τον τελευταίο καιρό (συμπλοκές μεταξύ προσφύγων και Αράβων τέλος Νοεμβρίου, επεισόδια στο γραφείο Ευημερίας, στο Λύκειο Βεργίνας, στην Πύλα και πρόσφατα στο Χώρο Υποδοχής στη Λάρνακα), τα οποία η ΚΙΣΑ καταδικάζει απερίφραστα. Φαίνεται, ωστόσο, ότι αυτά είτε έχουν υποκινηθεί με πρωτεργάτες άτομα τα οποία σχετίζονται με τις αρχές είτε έχουν αξιοποιηθεί και παραποιηθεί από τις αρχές για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι οι Παλαιστίνιοι είναι επικίνδυνοι και ως εκ τούτου δεν είναι η αλληλεγγύη μας που απαιτείται αλλά το σκληρό χέρι της καταστολής.

Δυστυχώς, μέσα σε αυτό το παρανοϊκό κλίμα οι αρμόδιες αρχές τείνουν να καταστούν ουραγός των γεγονότων προσπαθώντας να πείσουν  ότι είναι πιο αποτελεσματικές στον τομέα της καταστολής. Πρόσφατο παράδειγμα η εξαγγελία να προχωρήσουν παράνομα στην απέλαση ατόμων με διεθνή προστασία για εμπλοκή σε επεισόδια βίας προτού καν ολοκληρωθούν οι έρευνες της αστυνομίας και οδηγηθούν οι εμπλεκόμενοι ενώπιον της δικαιοσύνης για να κριθούν ένοχοι ή μη των κατηγοριών που τους προσάπτονται δημόσια μέσω των ΜΜΕ.

Η ΚΙΣΑ καλεί τις πολιτικές δυνάμεις να αναπτύξουν τις απαιτούμενες δυνάμεις και αντιστάσεις για αποφυγή κατάχρησης των θεμάτων αυτών κατά τρόπο που να αξιοποιούν και να τροφοδοτούν ταυτόχρονα ξενοφοβικές, ρατσιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές, οι οποίες στο τέλος της ημέρας μπορεί να συντηρούν την ελπίδα ότι θα επιφέρουν κάποια μικροπολιτικά οφέλη και σταυρούς προτίμησης όμως θα οδηγήσουν την κοινωνία σε άκρως επικίνδυνες καταστάσεις όχι μόνο για τους μετανάστες και πρόσφυγες αλλά για ολόκληρη την κοινωνία γενικότερα.

Με σκοπό την εκτόνωση του κλίματος και την αποφυγή των επικίνδυνων αυτών καταστάσεων, η ΚΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση να τερματίσει κάθε προσπάθεια και ενέργεια απέλασης των Παλαιστίνιων προσφύγων, οι οποίοι σε περίπτωση διάπραξης αδικημάτων θα υποστούν τις προβλεπόμενες από το νόμο συνέπειες αφού αποδειχτεί η ενοχή τους ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η ΚΙΣΑ καλεί τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν σε βάθος τα πρόσφατα επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών ότι αυτά υποκινήθηκαν και αξιοποιήθηκαν με σκοπιμότητες όπως και της εκδοχής ότι αρκετοί από τους Παλαιστίνιους δέχονται υπέρμετρη πίεση και κατηγορούνται στη βάση ψευδών στοιχείων με σκοπό να τους εκφοβίσουν και να κάμψουν το δικαίωμα τους για διαμαρτυρία.

Τέλος, η ΚΙΣΑ καλεί τις αρμόδιες αρχές να τερματίσουν  την πολιτική παράκαμψης των ΜΚΟ, οι οποίες με την δική τους συμμετοχή μπορούν να συμβάλουν στην ορθότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των προκλήσεων του ασύλου.

Protest_Panoramic_2

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!