ga('send', 'pageview');

 

Ολοι_Διαφορετικοι_Ολοι_Ισοι

Η ΚΙΣΑ με προηγούμενες ανακοινώσεις της έχει καταγγείλει την πρακτική του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (Τ.Α.Π.Μ.), η διευθύντρια του οποίου διατάζει τη σύλληψη και κράτηση γυναικών που έχουν μικρά παιδιά ή/και βρέφη. [1] Οι συλλήψεις αυτές γίνονται σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (Υ.Α.Μ.), παρά τις εισηγήσεις λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (Υ.Κ.Ε) για μη υλοποίησή τους. Η πρακτική αυτή καταδεικνύει στοχοποίηση γυναικών με μικρά παιδιά, οι οποίες βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση λόγω και της εξάρτησης των παιδιών τους από αυτές.

Από χθες κρατείται μία ακόμα γυναίκα, η οποία διαμένει στην Κύπρο με το 18μηνο παιδί της, το οποίο είναι Ευρωπαίος πολίτης. Η κυρία R.B. είναι συζευγμένη με Ευρωπαίο υπήκοο, με τον οποίο έχει αποκτήσει το παιδί της. Το ζευγάρι βρίσκεται σε διάσταση το τελευταίο χρονικό διάστημα. Χθες η κυρία R.B. αποτάθηκε στο Τ.Α.Π.Μ. για να υποβάλει αίτηση για πολιτογράφηση και να ζητήσει ενημέρωση σε σχέση με την αίτησή της για άδεια διαμονής ως μέλος της οικογένειας Ευρωπαίου πολίτη, η εξέταση της οποίας εκκρεμεί από το 2011. Εκεί, συνελήφθηκε από την Υ.Α.Μ., τα μέλη της οποίας της ζήτησαν να τους οδηγήσει στο παιδί της, το οποίο βρισκόταν με φίλη της που είχε αναλάβει τη φροντίδα του προκειμένου η κυρία R.B. να αποταθεί στο Τ.ΑΠ.Μ. Στη συνέχεια, η κυρία R.B. και το παιδί οδηγήθηκαν στην Υ.Α.Μ. Λευκωσίας, η οποία προχώρησε σε κράτηση της κυρίας R.B. παρά την ένσταση των Υ.Κ.Ε. Στο παρόν στάδιο, η κυρία R.B. κρατείται με διατάγματα κράτησης και απέλασής της, ενώ δεν έχει λάβει οποιαδήποτε απάντηση σε σχέση με την αίτηση που υπόβαλε το 2011 για άδεια διαμονής ως μέλος της οικογένειας Ευρωπαίου πολίτη. Από χθες δεν έχει δει το παιδί της, το οποίο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του θηλασμού.

Πριν από δύο εβδομάδες συνελήφθηκε κι άλλη μητέρα μικρού παιδιού. Η κυρία L.Y.B. συνελήφθηκε μέσα στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου, όπου διάμενε, ως αιτήτρια ασύλου, μαζί με την ανήλικη κόρη της, στην παρουσία της οποίας συνελήφθηκε. Το παιδί μεταφέρθηκε μαζί της σε αστυνομικό σταθμό, από όπου το παράλαβε λειτουργός των Υ.Κ.Ε. και στη συνέχεια δώθηκε σε ανάδοχη οικογένεια. Η κυρία L.Y.B. κρατείται επίσης με διατάγματα κράτησης και απέλασής της, ενώ εκκρεμεί η εξέταση της προσφυγής που έχει καταχωρήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο ενάντια στην απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων να απορρίψει την αίτηση ασύλου της. Σημειώνεται εδώ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Μ.Α. εναντίον Κύπρου για την απουσία αποτελεσματικού μηχανισμού δικαστικής προστασίας από παράνομες κρατήσεις, καθώς και για παράνομες και μακρόχρονες κρατήσεις, οι οποίες δεν πληρούν τα ελάχιστα επίπεδα νομιμότητας.

Παράλληλα και παρά τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα για απελευθέρωσή της, συνεχίζει να κρατείται και η κυρία D.M., μέλος οικογένειας Ευρωπαίου πολίτη και μητέρα παιδιού κάτων των τριών ετών, για την υπόθεση της οποίας η ΚΙΣΑ εξέδωσε ανακοίνωση τύπου στις 12/02/2014. Η κυρία D.M. κατάγγειλε τον Ιανουάριο του 2013 παράνομη σύλληψή  της μπροστά στο ανήλικο παιδί της, καθώς και κακοποίησή της από αστυνομικό του ΤΑΕ Λευκωσίας, εξαιτίας της οποίας προήλθε απώλεια του εμβρύου. [2] Η κυρία D.M. συνεχίζει να βρίσκεται υπό κράτηση, παρά το γεγονός ότι η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε την αποφυλάκιση της, όπως έκανε και ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας. [3]

Παράλληλα, η ΚΙΣΑ σημειώνει ότι η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κάλεσε την περασμένη εβδομάδα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες σε σύσκεψη για τον καθορισμό πλαισίου χειρισμού περιπτώσεων όπως οι πιο πάνω. Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού αναγκάστηκε να ακυρώσει τη σύσκεψη ακυρώθηκε μετά που η Διευθύντρια του Τ.Α.Π.Μ. αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτή.

Η ΚΙΣΑ καλεί τις ανεξάρτητες αρχές (Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας, Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας) να παρέμβουν δυναμικά και να διασφαλίσουν ότι η δημόσια διοίκηση θα συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία και την αρχή της χρηστής διοίκησης, υλοποιώντας τις εισηγήσεις τους.

Ακόμα, η ΚΙΣΑ καλεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση στο σύνολό της συμπεριφέρεται και λειτουργεί στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων. Επιπλέον, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να διασφαλίσει την εφαρμογή των αρχών του κράτους δικαίου στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου.

Τέλος, η ΚΙΣΑ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει δυναμικά για τον τερματισμό των παραβίασεων του ευρωπαϊκού κεκτημένου στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου από την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Σημειώσεις προς συντάκτες:


[1]            ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό. Δελτίο Τύπου – Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014. Οι καλοί, οι κακοί και οι άσχημοι: Η σύλληψη Σύρων προσφύγων, η σκηνοθεσία μίας «συντονισμένης επιχείρησης» από την αστυνομία και η τροφοδότηση της ρατσιστικής προπαγάνδας της ακροδεξιάς. Πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας: https://kisa.org.cy/05-02-2014-%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%af-%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%ac%cf%83%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%b9-%ce%b7-%cf%83%cf%8d/.

ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό. Δελτίο Τύπου – Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014. Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει απάνθρωπη μεταχείριση οικογένειας Ευρωπαίου πολίτη και κατάχρηση εξουσίας από την Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας: https://kisa.org.cy/12-02-2014-%ce%b7-%ce%ba%ce%b9%cf%83%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%b9-%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%87/

ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό. Δελτίο Τύπου – Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014. Νέο κρούσμα κατάχρησης εξουσίας και παραβιάσεων των δικαιωμάτων οικογένειας Ευρωπαίας πολίτιδας από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας: https://kisa.org.cy/21-02-2014-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%87%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1/

[2]            ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό. Δελτίο Τύπου – Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014. Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει απάνθρωπη μεταχείριση οικογένειας Ευρωπαίου πολίτη και κατάχρηση εξουσίας από την Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας: https://kisa.org.cy/12-02-2014-%ce%b7-%ce%ba%ce%b9%cf%83%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%b9-%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%87/

[3]            Cyprus Mail, “Witnesses in police brutality case are facing deportation”, Friday, 14 February 2014, page 7.

 

Protest_Panoramic_2

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!