ga('send', 'pageview');

Humanrights

 

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό καταγγέλλει νέο περιστατικό βίας από την Αστυνομία κατά μετανάστριας και του μόλις είκοσι μηνών βρέφους της η οποία έχει συλληφθεί το Σάββατο 01/12/12 και κρατείται με σκοπό την απέλαση.

Η κ. Ι.Μ. από το Ουζμπεκιστάν ήρθε στην Κύπρο το 2007 με συμβόλαιο εργασίας. Κατά την εδώ παραμονή της σύναψε δεσμό με ον κ. Α.Ι. από την Συρία όμως λόγω του καθεστώς παραμονής τους δεν τους επέτρεψαν οι αρχές να τελέσουν γάμο παρά το γεγονός ότι η αναφερόμενη μεταξύ άλλων κυοφορούσε και επομένως δεν τίθετο θέμα αμφισβήτησης της σχέσης τους.  Παρά τις εξαγγελίες περί σεβασμού της οικογενειακής ζωής με μορφή συμβίωσης, οι Αρχές προχώρησαν περί τον Ιανουάριο του 2011 στη σύλληψη και απέλαση του πατέρα ενώ η γυναίκα ήταν 7 μηνών έγκυος με αποτέλεσμα η αναφερόμενη να παραμείνει στη Κύπρο κατά την πολύ ευαίσθητη αυτή περίοδο χωρίς την στήριξη του συντρόφου της και πόρους για την διαβίωση της ιδίας και του βρέφους τους.

Η κ. Ι.Μ. γέννησε  τον Μάρτιο του 2011 το παιδί τους το οποίο διανύει αυτή τη στιγμή τον εικοστό μήνα της ζωής του με σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του. Πέραν της έλλειψης των απαιτούμενων πόρων για την φροντίδα του το παιδί έχει στερηθεί του δικαιώματος του να έχει τον πατέρα του κοντά του κατά την γέννηση του και κατά τη διάρκεια της ευάλωτης παιδικής ηλικίας του. Επίσης το παιδί παραμένει χωρίς υπηκοότητα η οποία δεν μπορεί να διευθετηθεί χωρίς την παρουσία του πατέρα.

Το περασμένο Σαββάτο η Αστυνομία μετέβηκε στην οικία όπου φιλοξενείτο η μητέρα μαζί με το βρέφος και συνέλαβε την μητέρα κατά παράβαση των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας εγκαταλείποντας μάλιστα το μόλις είκοσι μηνών βρέφος της μαζί με τα πρόσωπα που φιλοξενούσαν την μητέρα. Σημειώσατε ότι το παιδί μαζί με την μητέρα  μένει εδώ και δύο χρόνια σε συγγενή του πατέρα ο όποιος διαμένει στη Κύπρο. Το εξωφρενικό δε της υπόθεσης είναι ότι η μητέρα συνελήφθηκε χωρίς να υπάρχει προοπτική επαναπατρισμού της στο άμεσο μέλλον αφού το βρέφος λόγω της απέλασης του πατέρα δεν έχει υπηκοότητα και επομένως δεν μπορεί να απελαθεί από την Κύπρο.

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει την αστυνομία ότι συνέλαβε την μητέρα και την φυλάκισε κατά παράβαση του Νόμου για την προστασία ανήλικων τέκνων και καταδικασθεισών ή ύποπτων μητέρων Νόμο (33(Ι)/05) ο οποίος προστατεύει έγκυες γυναίκες και μητέρες παιδιών ηλικίας μέχρι τριών χρόνων από κράτηση και φυλάκιση.

Επίσης θεωρεί τη σύλληψη της αναφερόμενης ως παράνομη αφού δεν τηρήθηκαν  βασικές  προϋποθέσεις που προβλέπει ο Νόμος για σύλληψη και κράτηση των προσώπων που διαμένουν χωρίς χαρτά (κλήση για εθελοντική αναχώρηση, κράτηση ως έσχατο μέτρο, ενημέρωση της μητέρας για τους λόγους κράτησης της και το δικαίωμα της μεταξύ άλλων για νομική αρωγή για σκοπούς προσφυγής στο Ανώτατο κατά της απόφασης για κράτηση και απέλαση της κ.α.).

Τέλος,  καταδικάζει τις ενέργειες της αστυνομίας ως παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού σε βαθμό που αυτές να θεωρούνται ως άσκηση βίας προς το παιδί το οποίο στερείται με την σύλληψη της μητέρας και τους δύο γονείς του ενώ το παιδί στην ουσία εγκαταλείφθηκε σε άτομα που δεν έχουν εγκριθεί για την φροντίδα και φύλαξη του από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας οι οποίες είναι αρμόδιες με βάση την νομοθεσία.

Η ΚΙΣΑ απαιτεί με βάση τα πιο πάνω την άμεση απελευθέρωση της κ Ι.Μ.

Επίσης, ζητά από την Επίτροπο για το Παιδί να εξετάσει το ζήτημα υπό το πρίσμα πιθανών παραβιάσεων των δικαιωμάτων του παιδιού καθώς και από την Επίτροπο Διοίκησης να εξετάσει υπό  τις αρμοδιότητες τόσο την καταλληλότητα των συνθηκών κράτησης μητέρας βρέφους καθώς και τον όλο χειρισμό της υπόθεσης από την Αστυνομία.

Τέλος, καλούμε την Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους και να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων στη  πράξη και όχι μόνο στα χαρτιά η στα λόγια  για αποφυγή τέτοιων θλιβερών περιστατικών στο μέλλον.

 

WeAreOneRespectOurHumanRights

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!