ga('send', 'pageview');

 

????? ???t?s?? ?pa???e?µ???? ?eta?ast??, ?e???e?a// Detention Ce

 

Εδώ και έξι ολόκληρες μέρες, 42 Σύριοι πρόσφυγες οι οποίοι κρατούνται στο Κέντρο Κράτησης στη Μεννόγεια, πραγματοποιούν απεργία πείνας ενάντια στην παράνομη και απάνθρωπη σύλληψη και κράτηση τους με σκοπό την απέλαση, για λόγους άτυπης παραμονής ή / και αδήλωτης εργασίας ή / και πλαστοπροσωπίας εγγράφων με στόχο τη μετάβαση τους σε κάποια άλλη χώρα για να υποβάλλουν αίτηση για παραχώρηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Δύο από αυτούς αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν μετά από την πρόσφατη αυτοκτονία Σύριου πρόσφυγα στις Κεντρικές Φυλακές,  εκ των οποίων ο ένας μετά την Νοσηλεία του στο Νοσοκομείο Λάρνακας μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας.

Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει για μια ακόμη φορά τις σοβαρότατες συνέπειες της παράνομης κυβερνητικής πολιτικής για την αποτροπή της άφιξης και εκδίωξης των Σύριων προσφύγων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό τονίζει ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν μπορεί να περιοριστεί στις ευθύνες της διοίκησης των φυλακών ως προς το πρόσφατο περιστατικό  κακομεταχείρισης και κακοποίησης ενός Σύριου πρόσφυγα που αυτοκτόνησε στις Κεντρικές Φυλακές, ή στις ευθύνες των αρχών των Κρατητηρίων Μεννόγειας, αλλά αποτελεί ένα γενικότερο και σοβαρότερο πρόβλημα, το οποίο πηγάζει από τις πολιτικές μετανάστευσης, ασύλου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ουσιαστικά, τα φαινόμενα αυτά είναι απότοκο της ισχύουσας πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία όπως οι ίδιοι οι αξιωματούχοι του κράτους και των συγκυβερνώντων κομμάτων έχουν δηλώσει κατ΄ επανάληψη ευθαρσώς, αποσκοπεί αφενός στην αποτροπή της έλευσης νέων προσφύγων από τη Συρία στην Κύπρο, και αφετέρου στον εξαναγκασμό, όσων βρίσκονται ή τόλμησαν να έλθουν στην Κύπρο, να εγκαταλείψουν την χώρα «οικιοθελώς», αφού χωρίς παραχώρηση διεθνούς προστασίας, χωρίς πρόσβαση στην εργασία και χωρίς κοινωνικά δικαιώματα οδηγούνται στην εξαθλίωση και σε πράξεις απόγνωσης. Το πρόσφατο περιστατικό της αυτοκτονίας του Σύριου πρόσφυγα στις Κεντρικές Φυλακές, όπως επίσης και η υπό εξέλιξη απεργία πείνας των Σύριων κρατούμενων στο Κέντρο Κράτησης στη Μεννόγεια, οι οποίοι ενώ δεν μπορούν να απελαθούν στη Συρία, εξακολουθούν να κρατούνται, αποτελούν τις «παράπλευρες απώλειες» αυτού του ανελέητου πολέμου, της σκληρής και απάνθρωπης πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των προσφύγων από τη Συρία.

Η ΚΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση να τερματίσει την απάνθρωπη αυτή πολιτική που ακολουθεί και να διασφαλίσει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες:

  1. Θα αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όσοι Σύριοι κρατούνται τιμωρητικά σήμερα με το πρόσχημα της απέλασης,
  2. Οι Σύριοι πρόσφυγες δεν θα υπόκεινται στο μέλλον σε σύλληψη και κράτηση με το πρόσχημα της απέλασης ούτε και θα διώκονται σε σχέση με αδικήματα που απορρέουν από την ιδιαίτερα ευάλωτη κατάστασή τους ως πρόσφυγες, όπως για παράνομη παραμονή ή απασχόληση ή χρήση πλαστών εγγράφων,
  3. Οι Σύριοι πρόσφυγες θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαδικασία παροχής ασύλου, καθώς επίσης και ισότιμη πρόσβαση στα κοινωνικά δικαιώματα (εργασία, στέγαση, υγεία & ωφελήματα),
  4. θα εξετάζονται άμεσα οι αιτήσεις τους για άσυλο και οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν άμεσα καθεστώς διεθνούς προστασίας.
  5. Τέλος, η ΚΙΣΑ ζητά τη διαμόρφωση και εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής πολιτικής, η οποία θα επιτρέψει στους Σύριους πρόσφυγες να ενταχθούν ισότιμα στην κοινωνία ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

 

Menoyeia_Detention_Centre_0

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!