ga('send', 'pageview');

 

Stop_Human_Trafficking

 

Με επιτυχία στέφθηκε το Σεμινάριο που διοργάνωσε η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό, με θέμα «Συνεργασία και Δικτύωση της Κοινωνίας των Πολιτών για την Εμπορία Ανθρώπων» (“Civil Society Exchange & Networking Seminar on Trafficking in Human Beings”), στο πλαίσιο της 18ης  Οκτωβρίου, «Ημέρας της ΕΕ Κατά της Εμπορίας Ανθρώπων» (“EU AntiTrafficking Day”). Η εναρκτήρια τελετή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013, στο οίκημα της ΚΙΣΑ, ενώ το Σεμινάριο διοργανώθηκε στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2013, στο Cyprus Community Media Centre (CCMC).

Σκοπός του Σεμιναρίου ήταν η ανάπτυξη, ανανέωση και ενδυνάμωση της δικτύωσης, των ανταλλαγών και της συνεργασίας μεταξύ Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και άλλων φορέων της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας ανθρώπων, και στις δύο πλευρές στην Κύπρο, όπως και στις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης των θυμάτων, με στόχο την ενίσχυση και προώθηση  της συστηματικής, σφαιρικής και αποτελεσματικής  προστασίας και στήριξης των θυμάτων, αλλά και την καταπολέμηση γενικά του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος, στις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού τους.

Στην εναρκτήρια τελετή του Σεμιναρίου απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, κ. John M. Koenig, και η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΙΣΑ, κα Ανθούλα Παπαδοπούλου. Στο χαιρετισμό του, ο κ. Koenig τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν από μόνες τους τόσο μεγάλα προβλήματα, όπως η εμπορία ανθρώπων και η σύγχρονη δουλεία, και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο χρειάζεται στενός συντονισμός των προσπαθειών που καταβάλλονται μεταξύ των κυβερνήσεων και των ΜΚΟ».

Κατά την έναρξη του Σεμιναρίου, απεύθυνε χαιρετισμό η Συντονίστρια του Δικοινοτικού Προγράμματος Φιλίας, Δρ. Juliette Dickstein, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κ. Γιώργο Μαρκοπουλιώτη, ο οποίος παρουσίασε τις Ευρωπαϊκές θέσεις και δράσεις επί του θέματος. Στο Σεμινάριο συμμετείχε επίσης ως συντονιστής μιας από τις συνόδους, ο Προϊστάμενος της Αρχής Κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Άριστος Τσιάρτας, ο οποίος επεσήμανε ότι «οι ΜΚΟ καλύπτουν τα κενά που παρατηρούνται στις υφιστάμενες κυβερνητικές πολιτικές και προγράμματα και γι’ αυτό μπορούν να διαδραματίσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο, βοηθώντας τις αρμόδιες αρχές να καταπολεμήσουν την εμπορία ανθρώπων, μέσω της πρόληψης, της προστασίας των θυμάτων και της δίωξης των εμπόρων».

Στο Σεμινάριο συμμετείχαν Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές ΜΚΟ, οι οποίες παρουσίασαν τις προοπτικές και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια ανάδειξης και καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων στις δύο πλευρές της Κύπρου. Καθοριστική ήταν επίσης η συμμετοχή και η συνδρομή διεθνών οργανώσεων και άλλων εθνικών ΜΚΟ, τόσο από την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, εστιάζοντας κυρίως στη διάσταση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, όσο και από την Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία, προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πτυχή της εργασιακής εκμετάλλευσης.

Παράλληλα, οι αντιπρόσωποι των οργανώσεων που συμμετείχαν  είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, αλλά και  απόψεις και ιδέες όσον αφορά τις μεθόδους και κανάλια  λειτουργίας των κυκλωμάτων της εμπορίας ανθρώπων στην Κύπρο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Τέλος, οι συμμετέχουσες ΜΚΟ από την Κύπρο και το εξωτερικό δεσμεύτηκαν ότι θα αναπτύξουν και εντείνουν κοινή δράση, στο πλαίσιο ενός άτυπου δικτύου συνεργασίας, το οποίο θα σέβεται τις ιδιαιτερότητες της κάθε οργάνωσης και θα στηρίζεται στην ισότιμη εκπροσώπηση τους, έχοντας ως στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Η ΚΙΣΑ διοργάνωσε το σεμινάριο με τη στήριξη και χορηγία της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Σημειώσεις προς συντάκτες:

Όλο το υλικό (δελτία τύπου, πρόγραμμα, φωτογραφίες, ομιλίες και παρουσιάσεις) από το Σεμινάριο «Συνεργασία και Δικτύωση της Κοινωνίας των Πολιτών για την Εμπορία Ανθρώπων» (“Civil Society Exchange & Networking Seminar on Trafficking in Human Beings”) βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα: https://kisa.org.cy/trafficking/.

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!