ga('send', 'pageview');

unnamed (1)

Σε συνάντηση που πραγματοποίησαν οι απάτριδες Κούρδοι απεργοί από τη Συρία, με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ), την Τετάρτη, (24/06/2015), με έκπληξη ενημερώθηκαν ότι  οι αιτήσεις τους για υπηκοότητα δεν έχουν προωθηθεί από πλευράς του ΤΑΠΜ στον Υπουργό για λήψη της σχετικής απόφασης παρά τις ρητές οδηγίες του Υπουργού για άμεση εξέταση τους.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 23/05/2015 τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών, όσο και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε σχετικά με το δίκαιο αίτημα των απεργών για απόκτηση του καθεστώτος του αναγνωρισμένου πρόσφυγα, τους παρότρυναν να υποβάλουν αιτήσεις για υπηκοότητα, υποσχόμενοι ότι αυτές θα εξεταστούν άμεσα και με κάθε δυνατή διάθεση για θετική έκβαση. Μετά από αυτή τη εισήγηση του Υπουργού, οι απεργοί πείστηκαν να σταματήσουν την απεργία δίψας, προχωρώντας ταυτόχρονα στην υποβολή αιτήσεων για απόκτηση της Κυπριακής ιθαγένειας.

Ενώ η υγεία των προσφύγων βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο, με υπαρκτό τον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης τους αν πάσα στιγμή, το ΤΑΠΜ, προβάλλοντας διάφορα προσχήματα  τους ενημέρωσε ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει την εξέταση των αιτήσεων τους για απόκτηση τις Κυπριακής υπηκοότητας.

Η ΚΙΣΑ υπό το φώς των πιο πάνω δυσάρεστων εξελίξεων, καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών να παρέμβει και να διασφαλίσει ότι το ΤΑΠΜ  θα προχωρήσει άμεσα στην εξέταση των αιτήσεων και την υποβολή τους ενώπιον του Υπουργού για λήψη σχετικής απόφασης.

Θεωρούμε ότι οι πρόσφυγες απεργοί τηρούν όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο κριτήρια για απόκτηση της Κυπριακής υπηκοότητας δεδομένου, του χρόνου συνεχούς παραμονής τους στην επικράτεια της Δημοκρατίας που υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο,  της  πρόθεσης τους για μελλοντική παραμονή στη χώρα, αλλά και του καλού τους χαρακτήρα.

Όσο αφορά το επιχείρημα που προβάλλεται από το ΤΑΠΜ για μη καταβολή των προβλεπόμενων τελών, θεωρούμε ότι οι απεργοί πρέπει να τύχουν διευκολύνσεων όσο αφορά το συγκεκριμένο θέμα, δεδομένης της κακής τους οικονομικής κατάστασης αλλά και της υποχρέωσης που πηγάζει για την Κύπρο από την σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η οποία συνιστά προς τα  κράτη μέλη να διευκολύνουν την πρόσβαση των προσφύγων στην υπηκοότητα συμπεριλαμβανομένων και διευκολύνσεων στα συνεπαγόμενα διοικητικά τέλη.

Επίσης, θεωρούμε εντελώς απαράδεκτη κάθε προσπάθεια από πλευράς του ΤΑΠΜ να επικαλεστεί κενά που προκύπτουν στις άδειες διαμονής των προσφύγων, λόγω απόρριψης των αιτήσεων τους για άσυλο  και κλεισίματος των φακέλων τους από την Υπηρεσία ασύλου. Θεωρούμε ότι η απόρριψη αιτήσεων Κούρδων απάτριδων από την Συρία ήταν και είναι αδικαιολόγητη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου στη χώρα επικρατεί αδιάκριτη βία και συγκρούσεις. Τέτοια κενά προέκυψαν λόγο κακοδιαχείρισης των υποθέσεων τους από την Υπηρεσία Ασύλου και ως εκ τούτου, οι πρόσφυγες, δεν πρέπει να θυματοποιηθούν εκ νέου για παραλήψεις και κακές αποφάσεις της διοίκησης.

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!