ga('send', 'pageview');
Ill treatment by the administration of Pournara

Στις 20 Φεβρουαρίου  πρόσφυγας από το  Κονγκό ηλικίας 25 χρονών ξεψύχησε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Ο  αποθανών δεν αντιμετώπιζε ούτε είχε ιστορικό  ψυχιατρικών προβλημάτων. Στις 13 Φεβρουαρίου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας  (ΤΕΠ του ΓΝΛ) από το Κέντρο Πουρνάρα όπου διέμενε από τον περασμένο Νοέμβριο χωρίς πρόσβαση σε κατάλληλο κατάλυμα, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.  Το πρωί της ίδιας μέρας ενημερώθηκε η διοίκηση του Κέντρου και αντί να φροντίσει να τύχει άμεσης περίθαλψης τον πέταξε κυριολεκτικά έξω από το Κέντρο. Οι γιατροί που ήταν καθήκον δεν μπόρεσαν λόγω γλώσσας  να επικοινωνήσουν καν μαζί του και αντί να κρατηθεί στο ΓΝΛ για τις απαιτούμενες εξετάσεις μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας όπου άφησε την τελευταία πνοή του μετά από 6 μέρες. 

Στις 09 Φεβρουαρίου 15χρονος ασυνόδευτος από τη Σομαλία αποπειράθηκε να δολοφονήσει 17χρονο ασυνόδευτο φίλο του. Οι δύο διέμεναν στο ίδιο δωμάτιο με άλλους 12 ασυνόδευτους σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Ο χώρος ήταν τόσο μικρός που ούτε καν ικανοποιητικός αριθμός κρεβατιών δεν χωρούσε με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι αναγκασμένα να μοιράζονται ακόμη και το ίδιο κρεβάτι. Ο ασυνόδευτος μέχρι σήμερα είναι εξαφανισμένος με όλους τους κινδύνους που αυτό μπορεί να περιλαμβάνει. 

Police attacks minors in the “safe” area at Pournara Camp

Τον περασμένο Δεκέμβριο ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ ασυνόδευτων παιδιών στην «ασφαλή ζώνη» «φιλοξενίας» ασυνόδευτων παιδιών. Κλήθηκε η αστυνομία και οι αστυνομικοί που έλαβαν μέρος στη διαχείριση εισήλθαν στον χώρο διαμονής των παιδιών με αντιδιαδηλωτική εξάρτηση και άρχισαν να κτυπούν αδιάκριτα με τα γκλοπ  όποιο παιδί έβρισκαν μπροστά τους ή έτρεχε να σωθεί. 

Τα πιο πάνω αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου που λέγεται «Πουρνάρα». Απάνθρωπες, ταπεινωτικές και εξευτελιστικές  συνθήκες διαβίωσης, ελλιπής πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έμφυλη βία και εκμετάλλευση γυναικών, κακομεταχείριση των προσφύγων από τους φύλακες και τη διοίκηση είναι καθημερινά φαινόμενα. 

Στις 12 Μαρτίου εθελοντής της ΚΙΣΑ συνόδευσε τη συντονίστρια του Ευρωπαϊκού δικτύου MigroEurop στην Πουρνάρα. Κατά την επίσκεψη μας, φρουροί ασφαλείας του Κέντρου τους επιτέθηκαν και άσκησαν βία. Το Υπουργείο Εσωτερικών αντί να λάβει μέτρα κατά των φρουρών για να προστατεύσει τους ακτιβιστές από τη βία υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία εναντίον τους για παράνομη είσοδο στο Κέντρο. 

Στο παρελθόν, διοικητής της Πουρνάρα μεταφέρθηκε στις Πρώτες βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε άσχημη ιατρική κατάσταση μετά από χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ενώ ήταν σε υπηρεσία στο Κέντρο. Το περιστατικό όπως και καταγγελία για βία κατά γυναικών προσφύγων κουκουλώθηκε λόγω στενής συγγενικής σχέσης με τον τότε αρμόδιο Υπουργό.

Τα πιο πάνω είναι μόνο ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί.  Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι ευθύνη για την κατάσταση στο Κέντρο φέρει πρώτα και κύρια το Υπουργείο Εσωτερικών που συνειδητά έχει μετατρέψει το Κέντρο από ένα χώρο προσωρινής «φιλοξενίας» και πρώτης υποδοχής για μερικές κανονικά ώρες  σε ένα χώρο  τιμωρίας  και παραβίασης των δικαιωμάτων των προσφύγων, επειδή ασκούν το δικαίωμα τους σε άσυλο, το οποίο αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα σύμφωνα και με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.. Τονίζουμε ότι, σύμφωνα με τον περί Προσφύγων Νόμο, η Υπηρεσία Ασύλου που υπάγεται στο εν λόγω Υπουργείο συντονίζει τις ενέργειες όλων των εμπλεκομένων αρχών της Δημοκρατίας για την καλύτερη εφαρμογή του περί Προσφύγων Νόμου. 

Ευθύνη φέρει και το Υφυπουργείο Πρόνοιας ως κηδεμόνας των  ασυνόδευτων παιδιών   που θα έπρεπε να ενεργεί με πρωταρχικό κριτήριο το συμφέρον τους.

Τέλος, ευθύνη φέρουν και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, οι ακαδημαϊκοί και στελέχη μη κερδοσκοπικών εταιριών που συνεχίζουν να συμμετέχουν και συνδράμουν με την παρουσία και εμπλοκή τους σε όλα τα πιο πάνω. 

Η ΚΙΣΑ ζητά επιτακτικά:

  1. Τις παραιτήσεις των «υπεύθυνων» Υπουργών και το κλείσιμο  της Πουρνάρας  υπό την παρούσα μορφή του.
  2. Την απόσυρση όλων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και των μη κερδοσκοπικών εταιρειών που υπηρετούν την πιο πάνω πολιτική  ως «υπεργολάβοι» του Υπουργείου Εσωτερικών και έχουν μερίδιο με αυτό τον τρόπο στις κατάφωρες  παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων στην Πουρνάρα.

Διοικητικό Συμβούλιο

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!