Μετά το φόνο ενός αιτητή ασύλου από το Καμερούν από τρεις Νιγηριανούς προκάλεσε θύελλα ξενοφοβικών και ιδιαίτερα Αφροφοβικών άρθρων στα ΜΜΕ, με ιστορίες περί ναρκωτικών και γκέτο ως προς τα κίνητρα της φονικής επίθεσης. Ένα τέτοιο άρθρο στο Philenews έχει δώσει για ακόμα μια φορά την πλατφόρμα για σχόλια, προειδοποιήσεις και φωνές για ‘πετάξτε τες όλους έξω’, ‘είναι όλοι εγκληματίες’, ‘λαθρομετανάστες’, κλπ, κλπ.
Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό επισύρει την προσοχή ότι δεδομένου ότι η υπόθεση και οι συνθήκες της εξετάζονται από την αστυνομία, τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να καταλήγουν σε βιαστικά συμπεράσματα και αφορισμούς, υποθάλποντας το ρατσισμό και το λόγο μίσους. Ιδιαίτερα προσεκτικός θα έπρεπε να ήταν δημοσιογράφος , ενόψει προηγούμενης καταδίκης του από την επιτροπή δημοσιογραφικής δεοντολογίας για ξενόφοβη αρθρογραφία.
- Στο μεταξύ και με σκοπό να τεθούν τα πράγματα σε μια πιο ισορροπημένη προοπτική, η ΚΙΣΑ σημειώνει τα ακόλουθα: Η άποψη ότι το Καμερούν είναι μια ασφαλισμένη χώρα και, επομένως, δεν δικαιολογούνται οι αιτήσεις για προστασία είναι λανθασμένη, δεδομένης της πολιτικής καταπίεσης και διώξεων εν μέσω εσωτερικών συγκρούσεων και εμφυλίου πολέμου.
- Πίσω από το φόνο δυνατό να υπάρχουν πολιτικά κίνητρα. Το θύμα ήταν ακτιβιστής κατά του καθεστώτος της χώρας, το οποίο συχνά χρησιμοποιεί μισθοφόρους από τη Νιγηρία για δολοφονίες αντιπάλων της, τόσο μέσα στην ίδια τη χώρα όσο και το εξωτερικό.
- Η περιοχή γύρω από το τέμενος Ομεριέ στη Λευκωσία είναι εγκαταλειμμένη από τις πολεοδομικές και δημοτικές αρχές. Εδώ και χρόνια, ο Δήμος Λευκωσίας λαμβάνει χορηγίες από την ΕΕ για ανάπτυξη ενός θεσμοθετημένου διαλόγου με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες. Κανένας τέτοιος διάλογος δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα με τους κατοίκους της περιοχής.
- Παρά την οικονομική και πολεοδομική υποβάθμιση της, η περιοχή δεν παρουσιάζει σημαντική διαφοροποίηση από άλλες υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας ως προς την παραβατικότητα και το έγκλημα.
Η ΚΙΣΑ καλεί τις αρχές να προχωρήσουν σε ένα ουσιαστικό διάλογο με τους κατοίκους της περιοχής ώστε να καταγραφούν με ολοκληρωμένο και συμμετοχικό τρόπο τα βασικά προβλήματα της περιοχής. Στη βάση αυτής της διεργασίας θα πρέπει να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης της περιοχής το οποίο να διασφαλίζει:
- Ικανοποιητικούς πόρους και κίνητρα για την υλοποίηση των βελτιωτικών έργων που θα αποφασιστούν
- Την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων που διαμένουν στη περιοχή και τη διατήρηση του ειδικού χαρακτήρα που έχει αποκτήσει η περιοχή λόγω της γειτνίασης της με το τέμενος Ομεριέ.