Έξι άτομα από την ομάδα των προσφύγων που βρίσκονται έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για περισσότερες από ογδόντα μέρες[i], συνεχίζουν την απεργία πείνας στην οποία κατήλθαν την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016. Οι πρόσφυγες που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο για περισσότερα από δέκα χρόνια, διαμαρτύρονται για τα σημαντικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν ένεκα του καθεστώτος προστασίας και διαμονής τους στη Κύπρο και ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτήσεων τους για απόκτηση της Κυπριακής υπηκοότητας.
Η απόφαση των προσφύγων για κλιμάκωση της διαμαρτυρίας τους με την έναρξη απεργίας πείνας, πάρθηκε μετά από την επανειλημμένη παράταση υλοποίησης των υποσχέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την εξέταση του αιτήματος τους για απόκτηση της υπηκοότητας. Σημειώνεται ότι, οι διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες ενημέρωσαν γραπτώς τoν Υπουργό Εσωτερικών[ii] σχετικά με την πρόθεση τους να κλιμακώσουν τη διαμαρτυρία τους σε περίπτωση που το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που τους δόθηκε (εξέπνευσε στις 15 Νοεμβρίου) δεν γινόταν σεβαστό για ακόμη μία φορά από πλευράς των Αρχών.
Η ΚΙΣΑ θεωρεί το αίτημα των προσφύγων πλήρως δικαιολογημένο και καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών να ενεργήσει άμεσα, όπως εξάλλου το ίδιο είχε δεσμευτεί, προτού τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ανησυχίες εκφράζουμε ιδιαίτερα για τέσσερις από του απεργούς πείνας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα, κάθε επιπλέον μέρα, να επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση της υγείας τους. Παράλληλα, καλούμε το Υπουργείο Υγείας όπως μεριμνήσει προκειμένου να επισκεφθεί και εξετάσει τους απεργούς γιατρός, στο χώρο που διενεργούν τη διαμαρτυρία τους, καθώς και για τη συνεχή ιατρική παρακολούθηση τους.
Την ίδια στιγμή, εκφράζουμε τη θέση ότι η εξέταση των αιτήσεων των διαμαρτυρόμενων προσφύγων από τις αρμόδιες Αρχές, πρέπει να οδηγήσει στην παραχώρηση της Κυπριακής υπηκοότητας, δεδομένου ότι οι πρόσφυγες τηρούν τις προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις: O χρόνος συνεχούς παραμονής τους στην επικράτεια της Δημοκρατίας υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο των 5 χρόνων. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ο χρόνος παραμονής είναι τριπλάσιος από τον απαιτούμενο από την κυπριακή νομοθεσία. Επιπλέον, έχουν ξεκάθαρη πρόθεση για παραμονή στη χώρα και τέλος, τηρούν επίσης το κριτήριο για τον καλό χαρακτήρα.
Σε επιστολή που οι πρόσφυγες απέστειλαν στις 17 Νοεμβρίου 2016 στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας[iii] ζητούν από τον ίδιο να μεσολαβήσει προκειμένου να τερματιστεί η ταλαιπωρία των ιδίων και των οικογενειών τους. Περαιτέρω, στην εν λόγω επιστολή, οι πρόσφυγες αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «η απόκτηση της Κυπριακής υπηκοότητας θα δώσει σε εμάς και στα παιδιά μας, πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα προκειμένου να ζήσουμε στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση μια ισότιμη και αξιοπρεπή ζωή. Παράλληλα, η απόκτηση της Κυπριακής υπηκοότητας θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε όλες τις πτυχές της ζωής και να συνεισφέρουμε με τη σειρά μας στην πρόοδο και ανάπτυξη της Κυπριακής κοινωνίας».
[i] Δείτε τρίλεπτο βίντεο στο οποίο οι πρόσφυγες μιλούν για τον αγώνα τους: http://tinyurl.com/z2j3fgz
[ii] Δείτε την επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών: http://tinyurl.com/jb3yd84
[iii] Δείτε την επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας: http://tinyurl.com/j7ndlmz