ga('send', 'pageview');

Με ομόφωνη απόφαση, το Εφετείο του Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.) αποφάνθηκε στις 26.05.2017[1] ότι η Υπουργός Εσωτερικών  κατά το έτος 2014, Theresa May, ενήργησε παρανόμως αρνούμενη να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την είσοδο στο Η.Β σε μια ομάδα προσφύγων που είχαν φτάσει  στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο πριν από 19 χρόνια. Η ΚΙΣΑ εκφράζει την ικανοποίησή της  για την εν λόγω απόφαση αφού μετά από μακροχρόνιες πολυεπίπεδες προσπάθειες, τελικά φαίνεται ότι οι εμπλεκόμενοι πρόσφυγες κερδίζουν τον αγώνα για τα δικαιώματα τους.

Από το πρώτο χρονικό διάστημα της άφιξης των προσφύγων στη Κύπρο, η ΚΙΣΑ στηρίζει με συνέπεια τους πρόσφυγες ενώ ήδη, από το 2006, μέσω υπομνήματος[2] τοποθετηθήκαμε δημόσια για το ζήτημα, ζητώντας από το Η.Β να αναλάβει τις ευθύνες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, επιτρέποντας στους πρόσφυγες να μεταβούν και εγκατασταθούν στο Η.Β. όπου θα μπορούσαν να απολαμβάνουν των δικαιωμάτων τους ως πρόσφυγες. Η άρνηση του Η.Β για συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και η συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της συγκεκριμένης ομάδας προσφύγων, οδήγησαν την ΚΙΣΑ στην ανάληψη δράσεων σε δικαστικό  επίπεδο, προκειμένου οι πρόσφυγες να αποκτήσουν πρόσβαση στα δικαιώματα τους.

H ΚΙΣΑ, στα πλαίσια του Strategic Litigation, απευθύνθηκε αρχικά μέσω του Δικηγορικού γραφείου Νικολέττα Χαραλαμπίδου Δ.Ε.Π.Ε στα Δικαστήρια των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο τα οποία σε μια πολιτική ουσιαστικά απόφαση απέρριψαν τα αιτήματα των προσφύγων[3]. Στη συνέχεια, μετά από την ανεπιτυχή έκβαση των δικαστικών διαδικασιών στα Δικαστήρια των βάσεων  η ΚΙΣΑ προχώρησε στην καταχώρηση υποθέσεων στα Βρετανικά δικαστήρια μέσω του δικηγορικού γραφείου Leigh Day[4]. Η απόφαση του Εφετείου του Η.Β, διαπιστώνει ότι εν αντιθέσει με τη θέση της Κυβέρνησης του Η.Β, η Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες του 1951 εφαρμόζεται απευθείας και στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο λόγω της επέκτασης της εφαρμογής της στην Κύπρο όταν αυτή ήταν αποικία του Η.Β., ως ήταν η θέση των προσφύγων από την αρχή της δικαστικής διαδικασίας στο Δικαστήριο των Βρετανικών Βάσεων. Ως εκ τούτου, το Η.Β οφείλει να εκπληρώσει άμεσα τις υποχρεώσεις του προς τους   πρόσφυγες και στις οικογένειές τους βάσει του δημόσιου διεθνούς δικαίου. Το δικαστήριο σημείωσε επίσης ότι το Η.Β διαθέτει επαρκείς πόρους για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του που πηγάζουν από τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες, ενώ τόνισε ότι αναμένει ότι η μετεγκατάσταση των προσφύγων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει άμεσα.

Οι έξι οικογένειες προσφύγων που κατέφυγαν ενώπιον της Βρετανικής δικαιοσύνης, συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα των 75 ατόμων που  έφτασαν δια θαλάσσης  τον Οκτώβριο του 1998 στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο. Από τότε, οι έξι οικογένειες προσφύγων  εξαναγκάζονται να ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες σε πρώην στρατιωτικά καταλύματα στη περιοχή των Βρετανικών Βάσεων.

Τέλος, η ΚΙΣΑ συγχαίρει τόσο τους πρόσφυγες για την αποφασιστικότητα και επιμονή που επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, όσο και τους δικηγόρους στην Κύπρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο   για τη συνεργασία τους και την επιμονή  και  συνέπεια που επέδειξαν για όλο  αυτό το διάστημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων των Βρετανικών Βάσεων.

Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ

30.05.2017

[1] Δείτε την απόφαση στο σύνδεσμο: https://goo.gl/A7nbEO

[2] http://tiny.cc/aw0fly

[3]http://www.sbaadministration.org/images/court/css/Judicial_Reviews_Appeals/20110913_Appeal_JMT_Richomond_Villagers_JRA1_11_SR.pdf

[4] https://www.leighday.co.uk/News/News-2017/May-2017/Court-of-Appeal-finds-Theresa-May-acted-unlawfully

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!