ga('send', 'pageview');

us-court copy

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό έθεσε στον κ. Χάσικο, από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων του Υπουργού Εσωτερικών, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της εφαρμογής της πρόνοιας της Οδηγίας Επιστροφών[i] αναφορικά με την ενημέρωση πολιτών μη κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με την πρόθεση τερματισμού της άδειας διαμονής τους, καθώς και την παραχώρηση προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης από τη Δημοκρατία σε άτυπους μετανάστες. Τρία χρόνια μετά και ενώ οι εισηγήσεις της ΚΙΣΑ δεν έχουν εισακουστεί, το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφαση του ουσιαστικά επιβεβαιώνει την ορθότητα των εισηγήσεων μας.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο με την απόφαση του στην υπόθεση Matondo Adam,  v. Δημοκρατίας,  ημερομηνίας 25/11/2015[ii], ακυρώνει τα διατάγματα κράτησης και απέλασης εναντίον του κ. Adam Matondo, πολίτη του Κόνγκο. Η απόφαση του Δικαστηρίου, βασίστηκε στο γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές δεν τήρησαν το Κεφ. 105 του περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμου  και την Οδηγία 2008/115/ΕΚ, σχετικά με την παροχή προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης στο υπό αναφορά άτομο, πριν από την έκδοση των διαταγμάτων κράτησης και απέλασης εναντίον του.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί την πιο πάνω απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως ιδιαίτερα σημαντική και καλεί το ΤΑΠΜ να προσαρμόσει την πρακτική έκδοσης διαταγμάτων κράτησης και απέλασης σύμφωνα με τη συγκριμένη πρόνοια της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Επιστροφών. Σημειώνεται ότι η φιλοσοφία της εν λόγω οδηγίας υποδηλώνει ότι η κράτηση για απέλαση πρέπει να θεωρείται ως έσχατο μέτρο που πρέπει να εφαρμόζεται μόνο εφόσον εξαντληθούν τα περιθώρια για εθελοντική επιστροφή, ενώ ταυτόχρονα,  πρέπει να παρέχεται το δικαίωμα σε δικαστική επανεξέταση στο άτομο εναντίον του οποίου εκδίδονται τα διατάγματα.

Περαιτέρω, έχουμε την πεποίθηση ότι η αντικατάσταση της άτεγκτης και αδιάλλακτης στάσης που επιδεικνύουν μέχρι σήμερα τα αρμόδια τμήματα της Δημοκρατίας με μια άλλη προσέγγιση που θα διέπεται από πνεύμα συνεργασίας και καλής θέλησης, θα περιορίσει  αφενός την  ταλαιπωρία ανθρώπων εναντίον των οποίων εκδίδονται παράτυπα διατάγματα κράτησης και απέλασης και, αφετέρου, θα οδηγήσει στη μείωση των εξόδων του κράτους.

Τέλος, καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών, μετά και την πιο πάνω απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις του έναντι της ΚΙΣΑ, έστω και μετά την πάροδο τριών ετών.  Σημειώνεται ότι, αρχικά ο Υπουργός Εσωτερικών είχε αντιμετωπίσει θετικά τις εισηγήσεις μας και δεσμεύθηκε να τις εφαρμόσει,  αλλά αυτό  δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ενόψει ένστασης της τότε Διευθύντριας του ΤΑΠΜ, κας Σιακαλλή.

[i] Δείτε οδηγία 2008/115/ΕΚ στο: http://goo.gl/Jui8y4

[ii] Δείτε τη σχετική απόφαση στο: http://goo.gl/Rpdkgc

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!