ga('send', 'pageview');

 

20150906-635771425856486143w

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, στις 05:00 τα ξημερώματα της Κυριακής (06/09/2015), μετά από επιχείρηση διάσωσης υπό το συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), έφτασαν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, 114 πρόσφυγες, εκ των οποίων 60 άνδρες, 19 γυναίκες και 35 παιδιά . Η επιχείρηση διάσωσης των προσφύγων ξεκίνησε περίπου στις 20:25 του Σαββάτου (05/09/2015) όταν το ΚΣΕΔ έλαβε πληροφορία για σκάφος που εξέπεμψε σήμα κινδύνου λόγω προβλήματος στις μηχανές του. Από τους διασωθέντες πρόσφυγες, οι 87 μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό Κοκκινοτριμιθιάς, όσοι αιτήθηκαν άσυλο στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην Κοφίνου, ενώ κάποιοι άλλοι – κυρίως ασυνόδευτοι ανήλικοι – έχουν τεθεί υπό τη φροντίδα του Γραφείου Ευημερίας.

Η ΚΙΣΑ εκφράζει την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι οι κυπριακές αρχές, φαίνεται να έχουν δράσει άμεσα και συντονισμένα για τη διάσωση όλων των προσφύγων που επέβαιναν στο προβληματικό σκάφος. Επίσης εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι, οι αρχές σε ικανοποιητικό χρόνο προετοίμασαν τις απαραίτητες υποδομές για σκοπούς κάλυψης των άμεσων αναγκών υποδοχής τους.

Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι θα ήταν καλύτερο όλοι οι διασωθέντες πρόσφυγες να μεταφέρονταν απευθείας στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην Κοφίνου. Κατά την άποψη μας, με τη λύση αυτή θα παρέχονταν καταλληλότερες συνθήκες διαβίωσης και θα λειτουργούσε θετικά στη διασκέδαση των ανησυχιών των διασωθέντων προσφύγων ως προς το κατά πόσον θα υποβάλουν αιτήσεις για άσυλο ή όχι. Επίσης, η λύση αυτή θα ήταν και οικονομικά πιο συμφέρουσα. Η επίκληση του νομικού πλαισίου λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής της Κοφίνου από τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με το οποίο μόνο αιτητές ασύλου μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί, για να στηρίξουν τη μη μεταφορά όλων των προσφύγων στη Κοφίνου, δεν είναι ικανοποιητική αφού αρκετοί άλλοι πρόσφυγες, φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται εκεί κατά παρέκκλιση της σχετικής νομοθεσίας.

Εντούτοις, η ΚΙΣΑ θέλει να εκφράσει την απογοήτευση και την έντονη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της οργάνωσης μας στο καταυλισμό της Κοκκινοτριμιθιάς την Κυριακή, οι αρμόδιες αρχές δεν επέτρεψαν στα μέλη μας να δουν τους διασωθέντες πρόσφυγες και να συνομιλήσουμε με όσους θα το επιθυμούσαν. Να θυμίσουμε ότι οι φιλοξενούμενοι διασωθέντες δεν τελούν υπό κράτηση και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η άρνηση των αρχών να μας επιτρέψουν την είσοδο και επαφή με αυτούς τους ανθρώπους, όχι μόνο τους στερεί το δικαίωμα ελεύθερης επικοινωνίας, ενημέρωσης και στήριξης αλλά είναι και παράνομη και αυθαίρετη αφού δεν βασίζεται σε καμιά νομοθετική διάταξη. Η ΚΙΣΑ για σκοπούς αποφυγής αχρείαστης αναστάτωσης σεβάστηκε την απόφαση του Διοικητή της Πολιτικής Άμυνας «να μην επιτραπούν επισκέψεις την πρώτη μέρα», όμως αναμένει ότι από σήμερα η κατάσταση αυτή θα αλλάξει και θα επιτρέπεται πλέον η απρόσκοπτη επίσκεψη και επικοινωνία με τους πρόσφυγες και ότι στο μέλλον η επικοινωνία αυτή θα είναι διασφαλισμένη άμεσα από την πρώτη στιγμή.

Επίσης, η ΚΙΣΑ έχει διατυπώσει γραπτώς προς τον Υπουργό Εσωτερικών, τις σοβαρές επιφυλάξεις της για το γεγονός ότι στο χώρο του καταυλισμού της Κοκκινοτριμιθιάς, συνεχίζει να παρουσιάζεται και να δρα άτομο του οποίου η βίαιη και ανάρμοστη συμπεριφορά που έχει επιδείξει στο παρελθόν, κατά προσφύγων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων , καταδεικνύει χωρίς καμιά αμφιβολία, ότι δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στο συγκεκριμένο χώρο. Αναμένουμε, ότι μετά από παρέμβαση του Υπουργού, θα διασφαλιστεί ο αποκλεισμός του συγκεκριμένου ατόμου από το χώρο αυτό.

Υπό το φως των πιο πάνω, καλούμε τις αρμόδιες αρχές:
– Να διαβεβαιώσουν τους πρόσφυγες ότι εάν και εφόσον προχωρήσουν στην υποβολή αιτήσεων ασύλου, αυτές θα εξεταστούν με δίκαιο τρόπο και θα δοθεί, σε όσους το δικαιούνται, το καθεστώς του αναγνωρισμένου πρόσφυγα αντί αυτό της συμπληρωματικής προστασίας όπως είναι η πρακτική των αρχών κατά τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμούμε ότι οι πλείστοι από του πρόσφυγες δεν θα προχωρήσουν σε αιτήσεις ασύλου με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους τους πρόσφυγες, ενώ παράλληλα κάτι τέτοιο, θα συνιστά παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Δημοκρατίας.

– Να διαβεβαιώσουν τους πρόσφυγες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ένταξη τους στη κοινωνία και η ισότιμη συμμετοχή τους σε αυτή.

*Φωτογραφία/ Κάτια Χριστοδούλου

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!