ga('send', 'pageview');

157d031a610933

Ο Eκτελεστικός Διευθυντής της ΚΙΣΑ, επισκέφθηκε χθες (8 Σεπτεμβρίου 2016) τον Καταυλισμό Έκτακτης Ανάγκης «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά, με σκοπό να ενημερωθεί επιτόπου σχετικά με την επαναλειτουργία του χώρου καθώς και για να παρέχει ενημέρωση στις και τους 51 πρόσφυγες[i] που φιλοξενούνται εκεί για θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα τους σύμφωνα με τις Οδηγίες 2013/32/ΕΕ[ii] σχετικά με κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας και 2013/33/ΕΕ[iii] σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία αντίστοιχα. Οι εν λόγω οδηγίες προβλέπουν ρητά το δικαίωμα τόσο των αιτούντων όσο και των εν δυνάμει αιτούντων διεθνούς προστασίας σε ανεξάρτητη συνδρομή και πληροφόρηση, καθώς και το δικαίωμα των ΜΚΟ να έχουν πρόσβαση σε αυτούς.

Ο Αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Λουκάς Χατζημιχαήλ, Αναπληρωτής Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας, η οποία έχει την ευθύνη λειτουργίας του «Πουρναρα» μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Διευθυντή τους Υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωσε τον  Εκτελεστικό Διευθυντή της ΚΙΣΑ ότι η απόφαση του Υπουργείου είναι να μην του επιτρέψει να επισκεφτεί τους πρόσφυγες.

Να σημειωθεί ότι στο χώρο έχει δοθεί πρόσβαση σε άλλες ΜΚΟ που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια ή άλλη συνδρομή στους πρόσφυγες καθώς και σε λειτουργούς Μέσων Ενημέρωσης, περιλαμβανομένης και της δυνατότητας διεξαγωγής συνεντεύξεων με φιλοξενούμενους/ες πρόσφυγες. Το γεγονός αυτό από μόνο του, καταρρίπτει την επίκληση του  Αντισυνταγματάρχη για μη παραχώρησης άδειας επίσκεψης στην ΚΙΣΑ με τη δικαιολογία ότι «δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες έχουν υποβληθεί οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες».

Επίσης, κατά την εκεί παρουσία του εκπροσώπου μας, ο Αντισυνταγματάρχης Χατζημιχαήλ μας ανέφερε το εξής οξύμωρο: «οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες δεν τελούν υπό κράτηση, όμως δεν δικαιούνται να εξέλθουν του καταυλισμού». Περαιτέρω, μας ενημέρωσε ότι 4 από τους πρόσφυγες έχουν διωχθεί ποινικά και τελούν υπό κράτηση  ως υπόδικοι λόγω προηγούμενης άτυπης παραμονής τους στη Κύπρο.

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει δημόσια την παράνομη ενέργεια του Υπουργείου Εσωτερικών να μην επιτρέψει την επίσκεψη του Εκτελεστικού Διευθυντή της στον Καταυλισμό αφού παραβιάζει τις  Οδηγίες 2013/32/ΕΕ και 2013/33/ΕΕ. Οι εν λόγω Οδηγίες ισχύουν άμεσα στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία, αφού έχει παρέλθει η περίοδος των δύο χρόνων που προβλέπονται για την ενσωμάτωση τους.

Παράλληλα, Θεωρούμε ότι ο περιορισμός της ελευθερίας των φιλοξενούμενων στον Καταυλισμό συνιστά άτυπη κράτηση και ως εκ τούτου είναι αυθαίρετος και παράνομος. Επίσης, η ποινική δίωξη των 4 από τους πρόσφυγες λόγω προηγούμενης άτυπης παραμονής και τοποθέτησης των ονομάτων τους σε stop list, συνιστά παραβίαση του προσφυγικού δικαίου.

Την ίδια στιγμή, θεωρούμε ότι οι 55 πρόσφυγες που έχουν αφιχθεί μεν με βάρκα στις ακτές της Κύπρου, πλην όμως δεν έχουν περισυλλεχθεί από τις αρχές κατόπιν επιχείρησης διάσωσης, δεν έπρεπε να μεταφερθούν στον συγκεκριμένο καταυλισμό, ο οποίος έχει δημιουργηθεί με χορηγία της ΕΕ για σκοπούς κάλυψης έκτακτων περιστατικών διάσωσης και, επομένως, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην Οδηγία 2013/33/ΕΕ σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία.

Περαιτέρω, αναρωτιόμαστε κατά πόσο η απόφαση των αρμόδιων αρχών να μην επιτρέψουν την επίσκεψη ειδικά του εκπροσώπου μας στον Καταυλισμό, οφείλεται σε εκδικητικά προς την ΚΙΣΑ κίνητρα επειδή η οργάνωση μας ζήτησε στο παρελθόν τη διερεύνηση καταγγελιών που περιήλθαν εις γνώση μας ή και σε σχέση με γεγονότα στα οποία ήμασταν αυτόπτες μάρτυρες και σύμφωνα με τις οποίες/ οποία, πρώην στέλεχος της Πολιτικής Άμυνας και τότε υπεύθυνος του Καταυλισμού είχε:

  1. ασκήσει βία τόσο σε ανήλικο άτομο όσο και σε ενήλικη γυναίκα που φιλοξενούνταν στον Καταυλισμό.
  2. προβεί, στην παρουσία μέλους της ΚΙΣΑ, σε άσεμνη επίθεση προς ενήλικα άντρα, φιλοξενούμενο του Καταυλισμού.
  3. προβεί σε σεξιστικά σχόλια κατά νεαρών εθελοντριών του Καταυλισμού
  4. μεταφερθεί στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας μετά από σωματική κατάρρευση λόγω χρήσης υπότροπων ουσιών σε ώρα καθήκοντος.

Σημειώνεται ότι για την απαγόρευση εισόδου της ΚΙΣΑ στο «Πουρνάρα» αλλά και όλα τα οποία αναφέρουμε πιο πάνω, έχουμε ήδη προβεί σε καταγγελίες στους αρμόδιους εγχώριους και Ευρωπαϊκούς θεσμούς.[iv]

Στη βάση των πιο πάνω η ΚΙΣΑ καλεί  τις αρμόδιες αρχές να:

  • διασφαλίσουν την άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση των αιτούντων διεθνούς προστασίας σε ανεξάρτητη συνδρομή και πληροφόρηση, καθώς και την άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση των ΜΚΟ στις και στους αιτούντες διεθνούς προστασίας σε όλα τα στάδια υποδοχής και υποβολής/ εξέτασης των αιτήσεων τους για διεθνή προστασία.
  • προχωρήσουν στη άμεση απελευθέρωση και αναστολή των διώξεων κατά των 4 προσφύγων που τελούν υπό κράτηση ως υπόδικοι.
  • να τροχιοδρομηθεί άμεσα η μεταφορά όλων των προσφύγων σε χώρο όπου θα πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις που προβλέπει η Οδηγία 2013/33/ΕΕ σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία.

[i] Για παράδειγμα δείτε: http://goo.gl/VuHwoj

[ii] Δείτε την Οδηγία: http://goo.gl/4S0D1j

[iii] Δείτε την Οδηγία: http://goo.gl/MJkDSu

[iv] Δελιτε την καταγγελία στο σύνδεσμο: http://goo.gl/bkRUcv 

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!