ga('send', 'pageview');

mennogeia-detention-center-cyprus-e1379348395694

 

Την Παρασκευή, 08.05.2015, αντιπροσωπεία της ΚΙΣΑ μετέβη και συνομίλησε με αριθμό ατόμων που κρατούνται στα κρατητήρια στην Μεννόγεια, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται σε απεργία πείνας.  Δυστυχώς, τα συμπεράσματα της επίσκεψης,  επιβεβαιώνουν τις διαπιστώσεις και  προηγούμενων επισκέψεων μας  σχετικά με σημαντικές παραβιάσεις δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Πιο συγκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι παραμένει άλυτο το ζήτημα των κρατουμένων από τρίτες χώρες για τους οποίους δεν υπάρχει προοπτική απομάκρυνσης τους από την Κυπριακή Δημοκρατία.  Τα συγκεκριμένα άτομα συλλαμβάνονται ενώ οι αρχές γνωρίζουν από πριν ότι δεν μπορούν να απελαθούν. Στη συνέχεια και μετά από κράτηση τους για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, αφήνονται ελεύθερα χωρίς όμως ουσιαστική δυνατότητα τυπικής διευθέτησης της παραμονής τους στη χώρα, με αποτέλεσμα να συλλαμβάνονται ξανά ως άτυπες μετανάστριες και άτυποι μετανάστες. Εκτός από τα ίδια, θύματα του φαύλου κύκλου που περιγράφεται πιο πάνω, είναι και οι οικογένειες των συγκεκριμένων ατόμων.

Επίσης, διαπιστώθηκε σοβαρό πρόβλημα με πολίτες τρίτων χωρών που είναι μέλη οικογενειών Κυπρίων ή Ευρωπαίων πολιτών.  Ενδεικτική είναι η περίπτωση του κ.  Μd Alias Hussein, ο οποίος κρατείται για τον λόγο ότι ο γάμος του με Ευρωπαία πολίτισσα κρίθηκε ως “εικονικός” από τις αρμόδιες αρχές.  Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο ίδιος αποτάθηκε σε δικηγόρο προκειμένου να προσβάλει την απόφαση, αλλά λόγω κακοδιαχείρισης της υπόθεσης του, η διορία για προσβολή της απόφασης παρήλθε, ο κ. Husein συνελήφθη, και από τότε κρατείται στα κρατητήρια στην Μεννόγεια.

Η περίπτωση του κ. Husein, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικής δυο μέτρων και δυο σταθμών, αφού ο γάμος κρίθηκε εικονικός, αλλά οι αρχές συνεργάζονται για την παραχώρηση τρίμηνης άδειας παραμονής του στην Κύπρο, εφόσον ο ίδιος συναινέσει να μεταβεί μόνιμα στην Βουλγαρία, μαζί με την σύζυγό του που υποτίθεται ότι παντρεύτηκε με εικονικό γάμο.

Μία άλλη περίπτωση, είναι η παράτυπη κράτηση πολίτη του Πακιστάν, ο οποίος είναι πατέρας Κύπριου πολίτη. Το συγκριμένο άτομο συνελήφθη μετά από ενέργειες της πρώην συμβίας του και μητέρας του παιδιού τους. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η ίδια διατηρεί οικογενειακή σχέση με πρώην αλλά και νυν στελέχη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ). Στην προκειμένη περίπτωση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης έκδωσε επιβαρυντική βεβαίωση κατά του εν λόγω ατόμου, η οποία βασίστηκε εξ ολοκλήρου στη  μαρτυρία της πρώην συμβίας του και χωρίς καν,  να καλεστεί ο ίδιος να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή. Επιπλέον, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη βεβαίωση είναι παράνομη και καταχρηστική, αφού τέτοιας φύσεως θέματα δεν βρίσκονται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Στη συνέχεια, η προαναφερθείσα επιστολή χρησιμοποιήθηκε τόσο για να πειστεί το Υπουργείο Εσωτερικών για έκδοση διαταγμάτων κράτησης και απέλασης εναντίον του, όσο και στην αποτυχημένη προσπάθεια αφαίρεσης  των γονικών δικαιωμάτων του στα πλαίσια δικαστικής διαδικασίας. Θέλουμε να τονίσουμε ότι, στην περίπτωση που το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης γνώριζε τις προθέσεις της συμβίας του εν λόγω ατόμου για κατάχρηση της βεβαίωσης ενώπιον του Οικογενειακού Δικαστηρίου, τότε αυτόματα, οι εμπλεκόμενοι λειτουργοί του Υπουργείου είναι  συνεργοί και συνένοχοι σε αυτήν την προσπάθεια κατάχρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και η Επίτροπος Διοικήσεως εξετάζουν παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού και των κανόνων χρηστής διοίκησης αντίστοιχα.

Σημαντικές παραβιάσεις προκύπτουν και στην περίπτωση κρατουμένου με ψυχιατρικό ιστορικό. Πιο συγκεκριμένα, το ζήτημα δημιουργήθηκε  όταν ο εν λόγω κρατούμενος επέστρεψε στο κέντρο κράτησης μετά από επίσκεψη του για θεραπεία στο νοσοκομείο Αθαλάσσας. Τη μη παροχή φαγητού στον κρατούμενο ακολούθησε διαμαρτυρία του και στη συνέχεια ένταση μεταξύ του ιδίου και μελών του προσωπικού, με αποτέλεσμα ο κρατούμενος να κακοποιηθεί και εν τέλει από παραπονούμενος,  να βρεθεί κατηγορούμενος, αφού έχει διωχθεί ποινικά με βάση τις μαρτυρίες μελών του προσωπικού του κέντρου κράτησης.

Υπό το φως όλων των πιο πάνω, η  ΚΙΣΑ ζητά:

  • Να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι δυο υπήκοοι τρίτων χωρών που είναι μέλη οικογενειών Κυπρίων και Ευρωπαίων πολιτών.
  • Να αναληφθεί πρωτοβουλία από το Υπουργείο Εσωτερικών για έναρξη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων συμπεριλαμβανομένων και των ΜΚΟ, έτσι ώστε να χαραχθεί πολιτική για τα άτομα όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης της απόφασης για απομάκρυνση τους από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ζητούμε επίσης, να εφαρμοστεί με συνέπεια η αρχή του ευρωπαϊκού και κυπριακού δικαίου, σύμφωνα με την οποία, η σύλληψη και απέλαση θεωρείται έσχατο μέσο και εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις όπου υπάρχει η δυνατότητα άμεσης απομάκρυνσης από τη χώρα.
  • Τον διορισμό ποινικού ανακριτή από τον Γενικό Εισαγγελέα για διερεύνηση της υπόθεσης του υπηκόου  Πακιστάν, ο οποίος είναι πατέρας Κύπριου πολίτη , προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον προκύπτει τέλεση ποινικών αδικημάτων από τους δημόσιους λειτουργούς που χειρίστηκαν το όλο θέμα.

Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ

 

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!