ga('send', 'pageview');

r4

Αντιπροσωπεία της ΚΙΣΑ επισκέφτηκε την ομάδα των προσφύγων που βρίσκονται έξω από την Κυπριακή Βουλή από τις αρχές της εβδομάδας και  ενημερώθηκε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τα σημαντικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια απόκτησης της Κυπριακής υπηκοότητας και ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτήσεων τους. Στη πλειοψηφία τους, η συγκεκριμένη ομάδα προσφύγων, ζουν στη χώρα πέραν των 10 χρόνων με προσωρινό αντί μόνιμο καθεστώς προστασίας και διαμονής.

Το καθεστώς της «συμπληρωματικής προστασίας» [i], σε συνδυασμό με την ανυπαρξία πολιτικών ένταξης των προσφύγων στην Κυπριακή κοινωνία, αποτελούν τα σημαντικότερα εμπόδια στην προσπάθεια τους για μια αξιοπρεπή ζωή.  Τα ίδια και ακόμη χειρότερα προβλήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητας τους, αντιμετωπίζουν τα παιδιά καθώς και οι νέοι και νέες πρόσφυγες, αφού παρά το ότι έχουν μεγαλώσει ή/και γεννηθεί στην Κύπρο, ζουν αποκλεισμένοι από την κοινωνία, λόγω των περιοριστικών πολιτικών που το κράτος ακολουθεί απέναντι τους.[ii] Ακριβώς λόγω των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους, οι διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα τους παρά την οποιοδήποτε ταλαιπωρία.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων των προσφύγων (από 5 μέχρι και 10 χρόνια) δεν αποσκοπεί  στο να αποθαρρύνει  τους πρόσφυγες από την υποβολή αιτήσεων για απόκτηση της υπηκοότητας.  Ο επικαλούμενος φόρτος εργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την μη εξέταση των αιτήσεων τους  σε λογικά χρονικά πλαίσια. Άλλωστε, οι ταχύρυθμες διαδικασίες απόκτησης υπηκοότητας από υπηκόους χωρών εκτός της ΕΕ στη βάση οικονομικών κριτηρίων[iii], καταδεικνύουν ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα και  την ευχέρεια επίσπευσης της όλης διαδικασίας.

Περαιτέρω, η ΚΙΣΑ χαιρετίζει  τη δέσμευση του Προέδρου της Βουλής για προώθηση των δίκαιων αιτημάτων των προσφύγων. Πιο συγκεκριμένα, ο  κ. Συλλούρης, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους των προσφύγων τη Δευτέρα (05/09/16), υποσχέθηκε ότι θα μεσολαβήσει προκειμένου το Υπουργείο Εσωτερικών να ανταποκριθεί το συντομότερο δυνατό  στο αίτημα των διαμαρτυρομένων.

Παράλληλα, καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη στάση που η αστυνομία επέδειξε όταν πληροφορήθηκε ότι οι πρόσφυγες προτίθενται να τοποθετήσουν αντίσκηνα στον χώρο απέναντι από τη Βουλή. Στην ουσία, η αστυνομικοί απείλησαν τους πρόσφυγες ότι σε περίπτωση που τοποθετήσουν αντίσκηνα στην περιοχή, θα επέμβουν και εν προκειμένω, θα τα διαλύσουν με τη βία.   H συγκεκριμένη στάση της αστυνομίας, εκτός από παράνομη, αφού παραβιάζει το κατοχυρωμένο δικαίωμα της «ελευθερίας του συνέρχεσθαι»[iv], είναι και απάνθρωπη δεδομένου ότι οι πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, εξαναγκάζονται να κοιμούνται το βράδυ στο πεζοδρόμιο. Σημειώνεται ότι στο χώρο απέναντι της Βουλής, υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος στον οποίο οι πρόσφυγες μπορούν να τοποθετήσουν ατομικά αντίσκηνα, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία είτε να προκαλούν οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί το αίτημα των προσφύγων πλήρως δικαιολογημένο και ως εκ τούτου, καλεί:

  • Την Κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εξέταση των αιτήσεων τους καθώς και στην παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας αφού τα εν λόγω άτομα πληρούν τις προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις.
  • Την Κυπριακή κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες, μετά την ολοκλήρωση των 5 χρόνων παραμονής τους στην επικράτεια της Δημοκρατίας, θα έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στο δικαίωμα τους στην υπηκοότητα και ότι οι αιτήσεις τους θα εξετάζονται με ταχύρυθμες διαδικασίες, κατά παρόμοιο τρόπο με τις αιτήσεις που υποβάλλονται στη βάση οικονομικών κριτηρίων.
  • Την Κυπριακή Βουλή να ρυθμίσει νομοθετικά τη χρονική περίοδο της εξέτασης των αιτήσεων των προσφύγων για υπηκοότητα κατά παρόμοιο τρόπο με την εξέταση των αιτήσεων για τους μακρόχρονα διαμένοντες.

——-

[i] Το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας υστερεί σημαντικά σε σχέση με εκείνο του αναγνωρισμένου πρόσφυγά αφού μεταξύ άλλων, υπάρχει η δυνατότητα να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή με υπαρκτό τον κίνδυνο μιας πιθανής επαναπροώθησης, δεν δίνει την δυνατότητα για άμεση πρόσβαση σε έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα ενώ στερεί το δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση.

[ii] Για παράδειγμα, πολλά από αυτά τα παιδιά, αφού έχουν περατώσει τις σπουδές τους σε Κυπριακά πανεπιστήμια, μαστίζονται από την ανεργία όπως και χιλιάδες άλλοι νέοι, με την διαφορά ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να αναζητήσουν δουλεία στο εξωτερικό,   λόγω των περιορισμών στη διακίνηση εκτός Κύπρου.

[iii] Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το σύνδεσμο: http://goo.gl/rINxBA

[iv] Παρακαλούμε δείτε το σύνδεσμο: http://goo.gl/zxGjFE

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!