ga('send', 'pageview');

final

Το Σάββατο, 02.05.2015, στις 8 μ.μ,, στην πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία, διοργανώνεται προβολή του ντοκιμαντέρ «Palikari: O Λούης Τίκας και η σφαγή του Λάντλοου». Το ντοκιμαντέρ είναι Ελληνική παραγωγή 2014, που καταπιάνεται με τις εργασιακές σχέσεις στην Αμερική κατά το ξεκίνημα του 20ου αιώνα, μέσα από την ιστορία του Έλληνα μετανάστη συνδικαλιστή, Λούι Τίκα. Η προβολή διοργανώνεται στα πλαίσια των εορτασμών της Εργατικής Πρωτομαγιάς από τη Δ.Ρ.Α.Συ- EYLEM, την ΚΙΣΑ και την Εργατική Δημοκρατία. Η είσοδος στο χώρο της προβολής είναι δωρεάν.

Η σφαγή του Λάντλοου και η δολοφονία του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή Λούη Τίκα είναι όντως μιας από τις σημαντικότερες στιγμές του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ. Η παραγωγός Λαμπρινή Θωμά και ο σκηνοθέτης Νίκος Βεντούρας αναζήτησαν τις μνήμες, την ιστορία και την κληρονομιά του Λούη Τίκα και του Λάντλοου στο Κολοράντο, και μίλησαν με κορυφαίους ιστορικούς και καλλιτέχνες που μερικοί είναι απόγονοι των απεργών, καταγράφοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του Αμερικανικού Εργατικού Κινήματος μέσα από εργατικές διεκδικήσεις και μιας τραγωδίας που την θύμηση της βάλθηκαν να εξαλείψουν.

Η ιστορία που το Palikari ανακαλεί είναι ιδιαίτερος σημαντική στις μέρες μας, για την Κύπρο, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Τονίζει τόσο τη σημασία του εργατικού κινήματος σε μια εποχή που τα δικαιώματα τα οποία θεωρούντο δεδομένα, τίθενται πλέον υπό αμφισβήτηση, καθώς και την επιτακτική ανάγκη για τους Κύπριους και τους μετανάστες/μετανάστριες εργαζόμενους και εργαζόμενες να οργανωθούν από κοινού, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Στο Palikari έχει απονεμηθεί βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ 2014 και Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας. Έχει επίσης συμπεριληφθεί στην επίσημη επιλογή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το Palikari έχει προβληθεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Ελλάδας, Τουρκίας και Αυστραλίας.

Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!