ga('send', 'pageview');

Η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστριών/ών από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Δεκέμβριο του 2000 (A/RES/55/93), την ίδια ημέρα που το 1990 υιοθετήθηκε η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Μεταναστριών/ών Εργατών και των Μελών των Οικογενειών τους (A/RES/45/158).

Απαντώντας στις πάμπολλες προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές  στην Κύπρο μαζί με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών τιμούν τη σημαντική αυτή ημέρα  και διοργανώνουν πορεία την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019, στη Λευκωσία.

Στις προσπάθειες των κυβερνώντων να φορτώσουν στις πλάτες των μεταναστριών/ών τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία, η πορεία στοχεύει να απαντήσει  με αποφασιστικότητα  και να διεκδικήσει  ίση συμμετοχή των μεταναστριών/ών και προσφύγων στην αγορά εργασίας, στις παροχές από τις εισφορές τους στις κοινωνικές ασφαλίσεις  και στην υγεία.

Στα εντεινόμενα και ολοένα αυξανόμενα κρούσματα  της έμφυλης  βίας η πορεία θα απαιτήσει τη λήψη δραστικών μέτρων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της έμφυλης και οικογενειακής βίας κατά των γυναικών γενικά και ιδιαίτερα των μεταναστριών και προσφύγων γυναικών.

Στην νέες πολιτικές της κυβέρνησης για διασύνδεση της μετανάστευσης με την τρομοκρατία και τις νέες πρακτικές στρατικοποίησης της καθημερινότητας  των πολιτών, και μέσω του φόβου και στιγματισμού των  μεταναστριών και μεταναστών ως απειλή για την ασφάλεια και την ταυτότητα μας, η πορεία θα δηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεση της στις πολιτικές υπόθαλψης του ρατσισμού και θα απαιτήσει μέτρα αναβάθμισης των υποβαθμισμένων περιοχών και βελτίωσης της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων που ζουν σε αυτές.

Με την πορεία οι διοργανωτές καλούν τις/ους μετανάστριες/ες και πρόσφυγες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ακτιβίστριες/ές και την κοινωνία γενικότερα να μετέχουμε μαζικά για να δηλώσουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας με τη δυναμική διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων για όλες και όλους.   

Η πορεία θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί από τον κυκλοφοριακό κόμβο Μάρκου Δράκου / Πύλη Πάφου, από όπου θα προχωρήσει στα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, για να καταλήξει στο Πάρκο Τρίπολη παρά την Πλατεία Σολωμού, όπου θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική εκδήλωση με μουσική, χορούς και φαγητά  από διάφορες χώρες.

Για τη διακήρυξη με τα  αιτήματα της πορείας πατήστε εδώ.

Λευκωσία, 13.12.2019

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!