ga('send', 'pageview');

 

7 ngos logos

Αμέσως μετά από τη σεξιστική επίθεση και σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος της βουλεύτριας Ειρήνης Χαραλαμπίδου από το συνάδελφο της βουλευτή, Ανδρέα Κυπριανού,  ομάδα πολιτών ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών για άρση της βουλευτικής ασυλίας του θύτη της επίθεσης, προκειμένου να καταστεί εφικτό, να λογοδοτήσει για τiς πράξεις του ενώπιων της δικαιοσύνης.  Ως μια ομάδα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων οι οποίες με κοινό ανακοινωθέν ημερομηνίας 03/07/2015, έχουμε  καταδικάσει το συγκεκριμένο περιστατικό, στηρίζουμε την εν λόγω πρωτοβουλία και καλούμε το κοινό να συνδράμει στην ενίσχυση της.

Ο κύριος Κυπριανού, διαπράττοντας τις εν λόγω  βίαιες και  αξιόποινες πράξεις, εκτός των άλλων, κατάφερε να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας που θεωρεί πλέον ότι, η άρση της ασυλίας του βουλευτή αλλά και η καταδίκη του για τα αδικήματα που έχει διαπράξει, θα αποτελέσουν συνάμα και πράξη καταδίκης της έμφυλης βίας και των σεξιστικών συμπεριφορών που δυστυχώς εξακολουθούν να κυριαρχούν στην Κυπριακή κοινωνία. Ταυτόχρονα,  θα δοθεί το μήνυμα ότι κανένας πολίτης δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε ακόμα και οι ίδιοι βουλευτές, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να θεωρούντο υποδείγματα ως προς το σεβασμό και τη τήρηση του νόμου.

Η εμπλοκή της αστυνομίας στη συγκεκριμένη υπόθεση και η εξασφάλιση σχετικού μαρτυρικού υλικού επιβεβαιώνουν τη σοβαρότητα του περιστατικού και αποτελούν το πρώτο βήμα για άρση της ασυλίας του κυρίου Κυπριανού. Η Αστυνομία φαίνεται εντός των ημερών να ολοκληρώνει το ανακριτικό έργο και πλέον, με βάση το μαρτυρικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί, ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να αποφασίσει κατά πόσο θα προχωρήσει στη διαδικασία άρσης της ασυλίας του εν λόγω βουλευτή, ώστε να καταστεί εφικτή η προσαγωγή του ενώπιoν της δικαιοσύνης.

Ταυτόχρονα, η μέχρι στιγμής συλλογή  περισσότερων από 700 υπογραφών στo πλαίσιo της προαναφερθείσας εκστρατείας, αποτελεί ένα επιπλέον μοχλό πίεσης προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για άρση της ασυλίας του κ. Κυπριανού. Η πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα, 19/7/2015, και θεωρούμε ότι  όσο περισσότερες υπογραφές μαζευτούν, τόσο πιο εύκολο θα είναι για τον κύριο Κληρίδη να αποφανθεί ότι τελικά θα προχωρήσει με την άρση της βουλευτικής ασυλίας του συγκεκριμένου βουλευτή.

Οι υπογραφές θα παραδοθούν στο Γενικό Εισαγγελέα, στο τέλος  της επόμενης εβδομάδας από ομάδα πολιτών, συμπεριλαμβανομένου και εκπροσώπων  των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή.

Ενόψει των πιο πάνω εξελίξεων:

Καλούμε το κοινό, να συνδράμει στην πρωτοβουλία συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών προκειμένου ο Γενικός Εισαγγελέας να τροχοδρομήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες άρσης της βουλευτικής ασυλίας του κ. Κυπριανού, ώστε να μπορέσουν να διερευνηθούν εναντίον του τα αδικήματα της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία και της ρητορικής μίσους λόγω φύλου.

Για να υπογράψετε και εσείς, παρακαλούμε όπως επισκεφτείτε το διαδικτυακό σύνδεσμο: https://goo.gl/b1dmmM

Ομάδα ΜΚΟ

– KISA – Action for Equality, Support, Antiracism

– Cyprus Community Media Centre

– Accept LGBT Cyprus

– Cyprus Stop Trafficking

– Caritas Cyprus Migrant Centre

– AHDR (Association of Historical Dialogue and Research)

– Freedom Dolls

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!