ga('send', 'pageview');

mustafa

Στις 29.03.2016 0 κ. Σεϊφ Ελντίν Μουσταφά, υπήκοος της Αιγύπτου, ζωσμένος με εικονικά εκρηκτικά υποχρέωσε αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών να αλλάξει πορεία και να προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας. Συγκεκριμένα, το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση MS-181 από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο όμως ο πιλότος ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ότι ζητεί άδεια προσγείωσης, επειδή τελείωσαν τα καύσιμα, λόγω αεροπειρατείας.

Η αεροπειρατεία τερματίστηκε όχι μετά από στρατιωτική ή αστυνομική επιχείρηση αλλά όταν «ο αεροπειρατής κατέβηκε από το αεροσκάφος τελευταίος και προχώρησε προς το μεγάλο υπόστεγο που βρίσκεται στο αεροδρόμιο. Τεθωρακισμένο της Αστυνομίας τον πλησίασε και τότε ο αεροπειρατής υψώνοντας ψηλά τα χέρια παραδόθηκε στους αστυνομικούς. Άνδρες του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού τον κύκλωσαν και τον έβαλαν σε όχημα απομακρύνοντας τον από τη σκηνή.[2]»

Σύμφωνα με τα όσα διοχέτευσαν οι κρατικές αρχές και η αστυνομία την συγκεκριμένη μέρα στα Μέσα Ενημέρωσης:

  1. Τα κίνητρα ήταν ψυχολογικά: «Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης[3] μέχρι και ανισόρροπου και τρομακτικού ανθρώπου.
  1. Τα κίνητρα ήταν ερωτικά/οικογενειακά: Η αεροπειρατεία έγινε με σκοπό να διαβιβάσει επιστολή στη πρώην σύζυγο του με την οποία συνεχίζει να είναι ερωτευμένος.

Αποκορύφωμα δε της χυδαίας αυτής παραπληροφόρησης ήταν η γνωστή και όχι μόνο σεξιστική δήλωση του Προέδρου της Κύπρου ο οποίος σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι «όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα πάντα»[4].

Ο κ. Μούσταφα όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ουδέποτε ζήτησε να δει ή και να συνομιλήσει με μέλη της οικογένειας του στη Κύπρο. Χωρίς να εισέρχομαι στους λόγους και τις ευθύνες της αποξένωσης του από την οικογένεια και της οικογένειας του από τον ίδιο, το γεγονός είναι ότι τόσον η οικογένεια όσο και ο ίδιος διέγραψαν ο ένας τον άλλο από την ζωή τους εδώ και πολλά χρόνια.

Γεγονός επίσης είναι ότι ο κ. Μούσταφα απελάθηκε στο παρελθόν κατ’ επανάληψη από την κυπριακή Δημοκρατία παράνομα και παράτυπα παραμένοντας μέχρι σήμερα (20 σχεδόν χρόνια) σε λίστα απαγορευμένων προσώπων χωρίς ουσιαστική δυνατότητα να προστατεύσει τα δικαιώματα του ως γονέας κύπριων παιδιών, όπως εξ άλλου συνέβαινε με όλους τους υπηκόους τρίτων χορών που έρχονταν αντιμέτωποι με κρατική πολιτική απέλασης μελών οικογενειών κυπρίων πολιτών. Οι παραβιάσεις αυτές έχουν καταγραφεί σε σωρεία εκθέσεων διεθνών οργανισμών παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  της επιτρόπου Διοικήσεως και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταγγελίες της ΚΙΣΑ – Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό και άλλων ΜΚΟ στη Κύπρο. Να αναφέρω μόνο, ότι με βάση την τότε πολιτική, μια επιστολή από τον/την κύπρια/ο σύντροφο ή ακόμη και τους γονείς του/της ήταν αρκετή για να κινηθούν διαδικασίες κράτησης απέλασης του επηρεαζόμενου επήκοου τρίτης χώρας.

Το γεγονός ότι δεν ζήτησε να συνομιλήσει με την πρώην σύζυγό του, επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις την ίδιας της πρώην συζύγου του στα Μέσα. «Είπαν ότι με πήραν εκεί για να μιλήσω με τον Σαΐφ, επειδή το ζητούσε στην επιστολή του, αλλά αυτό είναι ψέμα», αναφέρει σε δήλωση της και διευκρινίζει ότι στην ουσία «με πήραν εκεί για να επιβεβαιώσω, ακούγοντάς τον να μιλά από τον ασύρματο, ότι ήταν αυτού η φωνή που ακουγόταν».  Τέλος αποκαλύπτει ότι οι κυπριακές αρχές παραπληροφόρησαν επίσης ως προς το περιεχόμενο της επιστολής με την οποία ο κ. Μούσταφα εξηγούσε τους λόγους και τα αιτήματα που συνέδεε με

[1] Ακτιβιστής, εκτελεστικός Διευθυντής της KΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό, (https://kisa.org.cy/)

[2] http://gr.euronews.com/2016/03/29/cyprus-egypt-hijacked-plane/

[3] http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/305933/aeropeirateia-sti-larnaka-apeleftherothikan-20-epivainontes-live

[4] http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/anastasiadis-i-aeropeirateia-den-sxetizetai-me-tromokratia-alla-me-mia-gynaika

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!