ga('send', 'pageview');

ngo-1

Η πρόσφατη σεξιστική επίθεση από τον βουλευτή Αντρέα Κυπριανού εναντίον της βουλεύτριας Ειρήνης Χαραλαμπίδου μέσα στην Βουλή των Αντιπροσώπων καταδεικνύει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση κάθε μορφής σεξισμού. Η συγκεκριμένη επίθεση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκφραστεί δημόσια και κατεπανάληψη σεξιστικές συμπεριφορές και λόγος από άντρες βουλευτές.

Τυπικά και καθόλου τυχαία, είναι συνήθως οι ίδιοι βουλευτές που δεν διστάζουν να παραλείψουν τις νομικές υποχρεώσεις τους (όπως πληρωμή προστίμων κ.ά.) ή και να παραβούν το νόμο, χρησιμοποιώντας τη βουλευτική ασυλία ως ασπίδα για την προώθηση απαράδεκτων θέσεων και πράξεων τους, θεωρώντας εαυτούς υπεράνω νόμου. Είναι επίσης οι ίδιοι που συχνά εκφράζονται και ρατσιστικά εντός της Βουλής ή/και δημόσια.

Συγκεκριμένα, θυμίζουμε τις δημόσιες δηλώσεις του Αντρέα Κυπριανού κατά το 2011, όταν ως υποψήφιος Δήμαρχος και συζητώντας για το λιμανάκι της Λεμεσού, το οποίο χαρακτήρισε ως «χώρο για τον οικογενειάρχη, τον Λεμεσιανό και τον τουρίστα» ζητώντας τον αποκλεισμό των μεταναστριών και των μεταναστών και καλώντας για αστυνόμευση της περιοχής προς τον σκοπό αυτό. Στις δηλώσεις του στοχοποιούσε μάλιστα ειδικότερα τις μετανάστριες, ταυτίζοντάς τις με την πορνεία. Είναι ακόμα οι ίδιοι βουλευτές που εμποδίζουν συνεχώς την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης, ασκώντας ομοφοβική ρητορική. Είναι φανερό πως ο σεξισμός, η ομοφοβία και ο ρατσισμός συνιστούν μέρος της πολιτικής ταυτότητας των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

Αυτή τη φορά, ο σεξισμός του Αντρέα Κυπριανού δεν περιορίστηκε σε λόγια, αλλά εκφράστηκε και με πράξεις, διαπράττοντας σεξουαλική παρενόχληση. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 26/6/2015, ο Αντρέας Κυπριανού προσπάθησε να τοποθετήσει το κινητό του τηλέφωνο και ενώ αυτό ήταν μάλλον σε λειτουργία ως φωτογραφική μηχανή, κάτω από τη φούστα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου.  Όταν εκείνη αντέδρασε, εκείνος την έβρισε αποκαλώντας την ανάμεσα σε άλλα «τσουλί». Στη συνέχεια, προέβηκε στη γνωστή τακτική απόδοσης ευθυνών στο θύμα, λέγοντας πως προηγουμένως θεώρησε ότι η συναδέλφισσά του επιχειρούσε να τον φωτογραφίσει ενώ ο ίδιος κάπνιζε παράνομα μέσα σε αίθουσα της Βουλής.

Την ίδια τακτική απόδοσης ευθυνών στο θύμα βλέπουμε να ακολουθούν σχεδόν όλοι όσοι ασκούν έμφυλη βία. Είναι γεγονός πως η συγκεκριμένη σεξιστική επίθεση αντανακλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα που βιώνει σεξιστική βία. Είναι χαρακτηριστική η θέση του προέδρου της Βουλής ότι  «τα όσα έγιναν στη Βουλή δεν έπρεπε να αποτελέσουν θέμα καταγγελίας στην Αστυνομία» και απεύθυνε «προτροπή να υπάρξει μια διαδικασία να δοθούν εξηγήσεις». Όπως και σε κάθε περίπτωση έμφυλης βίας, η γυναίκα που υπέστηκε τη βία προτρέπεται να την αποσιωπήσει και να μην την καταγγείλει, αντιμετωπίζοντας τη βία αυτή όχι ως έκφραση σεξισμού, αλλά ως «οικογενειακή υπόθεση». Η Βουλή εδώ αναλαμβάνει τον ρόλο της οικογένειας με τον αρχηγό της να προσπαθεί να κρατήσει το θέμα ιδιωτικά και εντός της «οικογένειας».

Και ενώ το  ζήτημα έχει ήδη δημοσιοποιηθεί και καταγγελθεί, τα περισσότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος του θύτη, τηρούν σιωπή και κάποια έχουν προβεί σε χλιαρές δηλώσεις, όπου καταδικάζουν «τα γεγονότα» χωρίς να τα ονοματίζουν, κάτι το οποίο καταδεικνύει την άρνηση της έμφυλης και σεξιστικής διάστασής τους. Ο τρόπος που η μεγαλύτερη μερίδα των ΜΜΕ παρουσιάζουν τη σεξιστική αυτή επίθεση είναι επίσης χαρακτηριστικός. Διαβάζουμε για «καβγά μεταξύ βουλευτών» και «περιστατικό», στα οποία θύτης και θύμα εξισώνονται ως «πρωταγωνιστές». Η αποσιώπηση της έμφυλης και της σεξιστικής διάστασης της βίας είναι επίσης συνήθης τακτική των ΜΜΕ, με σκοπό την υποβάθμισή τους.

Ενόψει όλων των πιο πάνω, καλούμε:

  • Τον Γενικό Εισαγγελέα να τροχοδρομήσει την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Αντρέα Κυπριανού προκειμένου αυτός να μπορεί να διωχτεί για σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της εργασίας και ρητορική μίσους.
  • Τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων να μεριμνήσει για την έκδοση κανονισμών ενάντια στον σεξιστικό λόγο και τη σεξιστική βία μέσα στη Βουλή.
  • Την κυβέρνηση να προχωρήσει στον σχεδιασμό και την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων για την καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων και σεξιστικής βίας.
  • Την Βουλή και την πολιτεία να αναθεωρήσουν το θεσμό της βουλευτικής ασυλίας με τρόπο που αυτός να μην αποτελεί ασπίδα για κάθε βουλευτή που διαπράττει ποινικά αδικήματα, καταπατώντας μάλιστα τα δικαιώματα των υπολοίπων.
  • Τα ΜΜΕ να αναλάβουν ρόλο και λόγο ενάντια στη σεξιστική βία και να σταματήσουν να αποσιωπούν τον μισογυνισμό, την τρανσφοβία, την ομοφοβία και τον ρατσισμό, υποθάλποντάς τα.
  • Την πολιτεία να αναλάβει αποφασιστικό ρόλο στην ενδυνάμωση των γυναικών και τη στήριξή τους για καταγγελία της σεξιστικής βίας και ρητορικής μίσους, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις ανάγκες των μεταναστριών γυναικών, και των ΛΟΑΤΙ (Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς, Ίντερσεξ,) ατόμων.
  • Την κοινωνία να δείξει μηδενική ανοχή στον μισογυνισμό, την τρανσφοβία, την ομοφοβία και τον ρατσισμό.

 

Ομάδα ΜΚΟ

– ΚΙΣΑ

– Cyprus Community Media Centre

– Accept LGBT Cyprus

– Cyprus Stop Trafficking

– Caritas Cyprus Migrants Center

– Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας

 

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!