ga('send', 'pageview');

fake-news

H ΚΙΣΑ με μεγάλη λύπη διαπιστώνει ότι το τελευταίο διάστημα, και ειδικότερα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13/11/15, μια μερίδα των ΜΜΕ διεθνώς, αντί να δρουν ως μοχλός πίεσης στα κράτη για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λειτουργούν απολογητικά και προετοιμάζουν το έδαφος για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.  Δυστυχώς τα ΜΜΕ στην Κύπρο δεν αποτελούν εξαίρεση, γεγονός που επιβεβαιώνεται  από τα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες τα οποία αναφέρονται σε δήθεν διασυνδέσεις προσφύγων που ζουν στην Κύπρο με τρομοκρατικές οργανώσεις. [i]

Τα πλείστα από τα εν λόγω δημοσιεύματα και ρεπορτάζ που αποτελούν κατασκευασμένες ειδήσεις, αναφέρονται στους 55 πρόσφυγες που παραμένoυν στις Βρετανικές Βάσεις στη Δεκέλεια, σκιαγραφώντας τους ως επικινδύνους για την κυπριακή κοινωνία.  Η ΚΙΣΑ θεωρεί  απαράδεκτη και καταδικαστέα κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης του κλίματος που έχει δημιουργηθεί μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, τόσο για σκοπούς αύξησης επισκεψιμότητας ιστοσελίδων και τηλεθέασης τηλεοπτικών εκπομπών, όσο και για την εσκεμμένη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων εναντίον των προσφύγων.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση αρκετών κυπριακών ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα όσον αφορά  ζητήματα που άπτονται θεμάτων ασφάλειας και διασύνδεσης τους με το προσφυγικό, υποσκάπτει την ίδια την αξιοπιστία και εγκυρότητα των ΜΜΕ, ενώ την ίδια στιγμή παραβιάζει τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.  Ανεξαρτήτως προθέσεων των ΜΜΕ, η διάχυση ανεπιβεβαίωτων και ψευδών πληροφοριών για δήθεν ύπαρξη τρομοκρατών ανάμεσα στους πρόσφυγες που ζουν στην Κύπρο, δημιουργεί κλίμα ανησυχίας ανάμεσα στο κοινό και  συμβάλλει στην αύξηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας  στην κοινωνία.

Όσο αφορά την ομάδα των προσφύγων που ακόμη βρίσκονται στις Βρετανικές Βάσεις στη Δεκέλεια, η δική μας πληροφόρηση αναφέρει ότι πέραν από κάποιες αρχικές υποψίες, δεν τεκμηριώνεται οποιοδήποτε στοιχείο που αποδεικνύει ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν άτομα εμπλεκόμενα σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Τρανταχτό παράδειγμα κατασκευασμένων ειδήσεων αποτελεί το δημοσιεύματα σχετικά με την «εξαφάνιση» 5 προσφύγων.[ii] Η συγκεκριμένη είδηση αποδεικνύεται ως αναληθής αφού οι αρχές των Βρετανικών Βάσεων σε επικοινωνία με την ΚΙΣΑ , έχουν αναφέρει ότι γνωρίζουν που βρίσκονται όλοι από τους 115 πρόσφυγες.

Ταυτόχρονα, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει ζήτημα επαναπροώθησης στο Λιβανο των προσφύγων που βρίσκονται στη Δεκέλεια λόγω μη αποδοχής τους από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού κάτι τέτοιο παραβιάζει το προσφυγικό δίκαιο.[iii] Ακόμη και στην ακραία περίπτωση όπου συντρέχουν λόγοι για μη παραχώρηση καθεστώτος προστασίας, οι διαδικασίες προβλέπουν ρητά την περάτωση της εξέτασης της αίτησης για άσυλο και την γραπτή ενημέρωση του αιτητή/τριας για τους λόγους απόρριψης της αίτησης του/της. Σε αυτή την περίπτωση, ο αιτητής/τρια σύμφωνα με το νόμο, έχει το δικαίωμα να εφεσιβάλει τη διοικητική απόφαση ενώπιων του ανώτατου δικαστηρίου.[iv]

Περαιτέρω, έχουμε διαπιστώσει ότι οι αρχές το τελευταίο διάστημα επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, ενισχύουν  το αίσθημα ανασφάλειας στο κοινό ενώ συνάμα αγνοούν και παραβιάζουν το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απαγόρευση εισόδου στην Κύπρο και μετέπειτα απέλαση  5 ευρωπαίων πολιτών. Το παράδοξο της όλης υπόθεσης έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι οι «τρομοκράτες» απελάθηκαν χωρίς την οποιαδήποτε αστυνομική συνοδεία, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά σχετικά με το εάν η εν λόγω απόφαση λήφθηκε στη βάση ρατσιστικής στοχοποίησης (racial profiling) ή λόγω μιας γενικότερης καχυποψίας ενάντια σε αυτούς τους ανθρώπους. [v]

Υπενθυμίζεται ότι η ΚΙΣΑ και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με κοινή ανακοίνωση τους ημερομηνίας 11/9/2015, μεταξύ άλλων εξήραν τη στάση αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες που επιδεικνύει  η κυπριακή κοινωνία και που σε κάθε περίπτωση πρέπει να διαφυλαχτεί. [vi]

Στη βάση όλων των πιο πάνω, η ΚΙΣΑ καλεί:

  • Τις αρχές του κράτους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όσο άφορα ζητήματα ασφάλειας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των προσώπων χωρίς διακρίσεις και φυλετικές στοχοποιήσεις.
  • Tα ΜΜΕ να ασκούν πραγματικό έλεγχο της εξουσίας, παρέχοντας έγκαιρη ενημέρωση στο κοινό, χωρίς να προβαίνουν σε καλλιέργεια του εδάφους για υιοθέτηση πολιτικών οι οποίες θα περιορίζουν την πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών στα δικαιώματα τους υποθάλποντας επίσης το ρατσισμό και την ξενοφοβία .
  • Το κοινό να είναι επιφυλακτικό και να προσπαθεί να διασταυρώνει πληροφορίες που αναφέρονται σε ζητήματα τρομοκρατίας και ειδικότερα όταν αυτά σχετίζονται με πρόσφυγες.

[i] Για παράδειγμα δείτε: http://goo.gl/q0JsZr

[ii] Δείτε: http://goo.gl/Z479DF

[iii] Δείτε: http://goo.gl/Rwp5dU

[iv]  Αποκλεισμός αιτητών από τη διαδικασία ασύλου προβλέπεται μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα όταν υπάρχουν κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ο αιτητής διατηρεί το δικαίωμα να αποταθεί στο δικαστικό σύστημα προκειμένου να αποφανθεί για την κατάληξη της υπόθεσης του.

[v] Δείτε: http://goo.gl/Kb9sVs

[vi] Δείτε: http://goo.gl/zhPACf

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!