ga('send', 'pageview');
30/04/2013 | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Κούρδοι σε αντίσκηνα μέχρι να τους δεχτεί ο Σωκράτης Χάσικος
Δηλώνουν ότι «δεν έχουν τίποτα να χάσουν», αφού δεν έχουν εργασία, πολιτική προστασία ή στήριξη από το κράτος

Σε αντίσκηνα έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών στη Λευκωσία στρατοπέδευσαν χθες επ’ αόριστον, περισσότεροι από εκατόν Κούρδοι πρόσφυγες και αιτητές ασύλου από τη Συρία, περιλαμβανομένων δεκάδων γυναικοπαίδων, μετά που ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί τους και να ακούσουν τα πιεστικά τους προβλήματα «ζωής ή θανάτου», όπως τα χαρακτηρίζουν. Διεκτραγωδώντας την κατάσταση των 400 περίπου Κούρδων της Συρίας που ζουν κυρίως στη Λεμεσό, στην Πάφο, στην Πόλη Χρυσοχούς και στη Λευκωσία, ο Σελαχετίν Μπαϊράμ, αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας, εκπρόσωπος στην Κύπρο τού κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ανέφερε στη «Σ» ότι υπάρχει ανάγκη για άμεση εφαρμογή της δευτεροβάθμιας προστασίας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες από τη Συρία, μετά το ξέσπασμα του άγριου εμφύλιου πολέμου που συνεχίζεται για τρίτο χρόνο στη χώρα.

Η αυτοκτονία συμπατριώτη τους
Το ποτήρι της οργής και της απελπισίας τους ξεχείλισε, όταν την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013, αυτοκτόνησε στις Αρόδες ο συμπατριώτης τους Κιαμιράν Μοχάμετ, 33 χρονών, πατέρας τεσσάρων παιδιών (Με την περίπτωση του αυτόχειρα, που αυτο-απαγχονίστηκε σε κληματαριά κλειστού εστιατορίου στον δρόμο Αρόδων – Κάθηκα, ο υπογράφων ασχολήθηκε με άρθρο του στη στήλη «Εξ Αφορμής», στις 20 Απριλίου 2013). Όπως μας ανέφερε ο Σελαχετίν Μπαϊράμ, «ο Κιαμιράν Μοχάμετ είχε καταφύγει στη Κύπρο πριν από τρεις μήνες, και είχε υποβάλει αίτηση για άσυλο. Ζήτησε βοήθεια από το Γραφείο Ευημερίας, εκεί όμως του ζήτησαν μια βεβαίωση από το Γραφείο Εργασίας. Στο Γραφείο Εργασίας τού είπαν ότι θα δικαιούται να ρωτήσει για δουλειά μετά από έξι μήνες.

Όμως, πάνω στην απελπισία του, πήγε και αυτοκτόνησε. Έχει στη Συρία τέσσερα ανήλικα παιδιά και ήρθε εδώ να προετοιμάσει το έδαφος για την οικογένειά του, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα του πολέμου στη Συρία. Έκανε αίτηση για άσυλο και η Κυπριακή Δημοκρατία τον πέταξε στον δρόμο. Πώς θα ζούσε αυτός ο άνθρωπος; Δεν είχε λεφτά να φάει, ή τόπο να μείνει. Δεν είναι λύση η αυτοκτονία, αν τον βλέπαμε θα τον σταματούσαμε, αλλά το κακό έγινε. Μετά την αυτοκτονία του, μας πιέζουν πολύ οι συμπατριώτες μας που ζουν στην Κύπρο και μας λένε ότι σαν αυτόν υπάρχουν δεκάδες που δεν έχουν να φάνε, ούτε τόπο να μείνουν και θα πάμε σε χειρότερα πράγματα».

Το τραγικό τους αδιέξοδο

Ο Σ. Μπαϊράμ περίγραψε ως εξής το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι συμπατριώτες του στην Κύπρο: «Με την παρούσα οικονομική κρίση στο νησί, όλοι είναι άνεργοι εδώ και πολλούς μήνες. Πολλοί θέλουν να αναχωρήσουν από την Κύπρο, αλλά δεν μπορούν διότι, μη έχοντας εργασία, δεν έχουν ούτε άδεια παραμονής, η οποία είναι αναγκαία για να αναχωρήσει κάποιος από την Κύπρο. Πολλών άλλων έχει λήξει το διαβατήριο, και λόγω του πολέμου στη Συρία είναι αδύνατο να το ανανεώσουν. Σε άλλους, οι συριακές Αρχές δεν επέτρεψαν ποτέ την έκδοση διαβατηρίου. Αλλά ούτε και με διαβατήριο σε ισχύ μπορούν να φύγουν, αφού, λόγω του πολέμου, κάθε πρόσβαση στη Συρία είναι αδύνατη. Είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται εδώ και δεν μπορούν να εργαστούν, λόγω της ανεργίας. Όντας χωρίς νόμιμη παραμονή, κινδυνεύουν κάθε στιγμή να συλληφθούν και να βρεθούν υπό κράτηση. Αυτές τις μέρες πολλοί βρίσκονται υπό κράτηση».

Ανησυχία για τους απελπισμένους Κούρδους
Κίνημα Δυτικού Κουρδιστάν (συριακά εδάφη), στην Κύπρο: «Όσοι πρόσφυγες από τη Συρία κατέφυγαν στην Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο, παίρνουν βοήθεια από τις χώρες αυτές. Η Ε.Ε. ανταποκρίθηκε στις συνέπειες του πολέμου στη Συρία και παραχώρησε δευτεροβάθμια προστασία στους Σύρους υπηκόους, που ζουν στα κράτη-μέλη. Δυστυχώς, η δευτεροβάθμια προστασία για τους πρόσφυγες από τη Συρία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα και στην Κύπρο. Ανησυχούμε πολύ για το συνεχιζόμενο αυτό αδιέξοδο, και ανησυχούμε για τους απελπισμένους συμπατριώτες μας. Γνωρίζουμε καλά τη δύσκολη κατάσταση που βρέθηκε ο φίλος λαός της Κύπρου. Η ανεργία χτυπά το ίδιο τον καθένα. Ελπίζουμε και ζητούμε από τις κυπριακές Αρχές να εφαρμόσουν και στην Κύπρο, το συντομότερο δυνατό, τα μέτρα που αποφάσισε η Ε.Ε. για τους Σύρους υπηκόους».

Πηγή: Σημερινή

ΥΓ: Petition για τον σκοπό αυτό θα βρείτε ΕΔΩ

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!