ga('send', 'pageview');

Η ΚΙΣΑ καταδικάζει περιστατικό σοβαρής κακοποίησης και απάνθρωπης, ταπεινωτικής και εξευτελιστικής μεταχείρισης πολίτη της Τουρκίας, ηλικίας 60 περίπου ετών, στο οδόφραγμα Λήδρα Πάλας από αστυνομικό στις 31/8/2017. Σύμφωνα με αδιαμφισβήτητη μαρτυρία του ίδιου του παραπονούμενου, που υποστηρίζεται και από τα σημάδια κακοποίησης στο σώμα του αλλά και τη μαρτυρία πολλών άλλων πολιτών που ήταν παρόντες στο περιστατικό, το εν λόγω πρόσωπο κακοποιήθηκε, κατά την εν λόγω μέρα, βάναυσα από μέλος της Αστυνομίας. Ο παραπονούμενος, ο οποίος διαμένει με την οικογένειά του στην Αμμόχωστο,  στις μη ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές, διήλθε μέσω του οδοφράγματος Λήδρα Πάλας με ποδήλατο χωρίς να αντιληφθεί ότι υπόκειτο σε έλεγχο αφού κατά τη στιγμή της διέλευσής του κανένας δεν τον ρώτησε οτιδήποτε ή τον σταμάτησε για έλεγχο ενώ άλλα πρόσωπα φαίνεται να διέρχονταν ελεύθερα.

Αμέσως μετά την διέλευση του τον ακολούθησε αστυνομικός με περιπολικό της Αστυνομίας ο οποίος του έδωσε οδηγίες να επιστρέψει πίσω, με τις οποίες συμμορφώθηκε πλήρως. Κατά την άφιξή του στο φυλάκιο της Αστυνομίας, ο ίδιος αστυνομικός κατέβηκε από το περιπολικό και εντελώς απρόκλητα και αναίτια άρχισε να κτυπά τον παραπονούμενο με τα χέρια του. Ο παραπονούμενος έχασε την ισορροπία του και έπεσε από το ποδήλατο, οπόταν ο αστυνομικός άρχισε να τον κλωτσά με τα πόδια του. Η κακοποίηση  έγινε μπροστά στα μάτια πολιτών που παρακολουθούσαν και προέτρεπαν τον αστυνομικό να σταματήσει. Στη συνέχεια, ο αστυνομικός μετάφερε τον παραπονούμενο  εντός του σταθμού, όπου συνέχισε να τον κτυπά στην παρουσία και άλλου αστυνομικού ο οποίος δεν έπραξε οτιδήποτε για να τον σταματήσει. Αφού «ξεθύμανε», έριξε στον παραπονούμενο αρχικά νερό και κατόπιν κάτι σαν κολόνια στις πληγές του με αποτέλεσμα την πρόκληση ακόμη πιο φρικτών πόνων.

Η ΚΙΣΑ κατήγγειλε την κακοποίηση την ίδια μέρα στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), ενώ πολλοί πολίτες έσπευσαν να δώσουν έγγραφη και προφορική μαρτυρία για τον εν λόγω περιστατικό. Η Αστυνομία, προσπάθησε αρχικά, όπως συνηθίζει άλλωστε σε τέτοιες περιπτώσεις, να κατηγορήσει τον παραπονούμενο μεταξύ άλλων για πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης εναντίον των αστυνομικών, για αντίσταση κατά τη σύλληψη και επίθεση εναντίον οργάνου της τάξης. Οι άμεσες αντιδράσεις της ΚΙΣΑ και των παρευρισκόμενων πολιτών προς την ΑΑΔΙΠΑ και την ηγεσία της αστυνομίας συνέβαλαν στην άρνηση της Νομικής Υπηρεσίας να επιτρέψει την δίωξη του παραπονούμενου. Αντί αυτού, η Νομική Υπηρεσία  διέταξε το διορισμό ποινικών ανακριτών για διερεύνηση των καταγγελιών του πολίτη.

Παρά το γεγονός ότι ο παραπονούμενος ανέφερε από την πρώτη στιγμή ότι επιθυμεί να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στην οικογένεια του και ταυτόχρονα να συνεργαστεί με τις Αρχές για ότι χρειαστεί στα πλαίσια διερεύνησης της καταγγελίας του εναντίον του αστυνομικού,  βρίσκεται από την 1/9/2017 υπό κράτηση με διοικητική απόφαση του Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Η ΚΙΣΑ καταδικάζει την ενέργεια του Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης ως παράνομη αλλά και τιμωρητική αφού:

  1. Τιμωρείται το θύμα κακοποίησης από την Αστυνομία με κράτηση, μέχρι να διερευνηθούν οι καταγγελίες του,
  2. παραβιάζει για ακόμη μια φορά τη νομοθεσία, η οποία καθορίζει το δικαίωμα οικειοθελούς αναχώρησης πριν τη λήψη οποιωνδήποτε καταναγκαστικών μέτρων από τις αρχές,
  3. η κράτηση δεν συνοδεύεται, ενόψει της διερεύνησης των καταγγελιών του, με μέτρα άμεσης απέλασης, και
  4. στερεί στον παραπονούμενο την ελευθερία του, την οικογένεια του και την άσκηση των θρησκευτικών του δικαιωμάτων ενόψει μπαϊραμιού.

Επίσης, η ΚΙΣΑ θεωρεί την πρόθεση των αρχών για απέλαση του παραπονούμενου στην Τουρκία, μέσω ενδεχομένως της Ελλάδας, αλόγιστη και χρονοβόρα αφού οι αρχές γνωρίζουν ότι αυτός διαμένει στις μη ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές και συγκεκριμένα στην Αμμόχωστο και, επομένως, θα μπορούσε να διευθετηθεί η αναχώρηση και επιστροφή του στην οικογένεια του με την συνεργασία των ΗΕ, όπως έγινε και στο παρελθόν σε  άλλες περιπτώσεις.

Η ΚΙΣΑ καλεί τις αρμόδιες αρχές του κράτους να –

  • προχωρήσουν στην άμεση απελευθέρωσή του παραπονούμενου και τη συνεργασία με τα ΗΕ για τροχοδρόμηση της επιστροφής του στην οικογένεια του,
  • διασφαλίσουν τη συνέχιση της διερεύνησης των καταγγελιών του και να διερευνήσουν επίσης το κίνητρο του συγκεκριμένου αστυνομικού σε σχέση με την κακοποίηση και, αν διαφανεί ότι υπήρχε ρατσιστικό κίνητρο, η όλη υπόθεση να διερευνηθεί στο πλαίσιο των εγκλημάτων μίσους.

Διοικητικό Συμβούλιο

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!