Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών εφημερίδων[i], το Yπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) αποφάσισε να προχωρήσει σε εξώσεις οικογενειών Ρομά που ζουν τα τελευταία χρόνια στον Άγιο Αντώνιο στη Λεμεσό. Η συγκεκριμένη λανθασμένη και αψυχολόγητη ενέργεια εκ μέρους του Υπουργείου, πέραν από την ενδεχόμενη πρόκληση επιπλοκών στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, εντείνει τις ανησυχίες για παραβίαση των δικαιωμάτων τον Ρομά από την ΚΔ.
Πιο συγκεκριμένα, στη βάση σχετικής έρευνας της ΚΙΣΑ για το θέμα αλλά και όλων όσων έχουν δημοσιευτεί τη τελευταία βδομάδα, η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού απέστειλε ειδοποιητήριο στις αρχές Μαρτίου 2016, σε δέκα οικογένειες Ρομά, καλώντας τες να να εγκαταλείψουν τα υποστατικά που τους έχουν παραχωρηθεί από το κράτος στον Άγιο Αντώνιο της Λεμεσού μέχρι τις 10 Απριλίου. Όπως οι Αρχές επικαλούνται, τα εν λόγω ειδοποιητήρια εκδόθηκαν μετά από έρευνα που διεξήχθη από την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), στην οποία διαπιστώθηκε ότι οι αναφερόμενες οικογένειες διατηρούν περιουσία στις μη ελεγχόμενες από την ΚΔ περιοχές και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται να διαμένουν σε Τουρκοκυπριακή περιουσία στο Νότο. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην προκειμένη περίπτωση, το Υπ. Εσωτερικών επικαλείται έρευνα της ΚΥΠ προκειμένου να εκδιώξει από τον τόπο διαμονής τους οικογένειες που προέρχονται από μια εκ των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ενώ την ίδια στιγμή δηλώνει αδυναμία να διεξάγει έρευνα σε περιπτώσεις όπου πολίτες που διαμένουν στις μη ελεγχόμενες από τη ΚΔ περιοχές διεκδικούν πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα.
Θετικό στοιχείο στην όλη υπόθεση αποτελεί το γεγονός ότι, μετά από την εποικοδομητική προσέγγιση του ζητήματος από τον κύριο Ακκιντζί και τον πρόεδρο Αναστασιάδη κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, αποφασίστηκε ανάκληση της έξωσης των αναφερόμενων οικογενειών Ρομά και διευθέτηση του προβλήματος που δημιουργήθηκε. Παρόλα αυτά, οι πληροφορίας μας αναφέρουν ότι οι Αρχές εμμένουν στην απόφαση για έξωση μιας εκ των οικογενειών, επικαλούμενες ότι η συγκεκριμένη οικογένεια μεταφέρθηκε στο σπίτι που διέμενε τα τελευταία χρόνια χωρίς σχετική άδεια, αγνοώντας όμως το γεγονός ότι το σπίτι που αρχικά τους δόθηκε ήταν ακατάλληλο.
Πρόθεση των Αρχών είναι να μεταφέρουν την οικογένεια σε οικισμό προκατασκευασμένων δωματίων στον οποίο διαμένουν και άλλες οικογένειες Ρομά στην περιοχή των Πολεμιδιών. Οικισμός που σε κάθε περίπτωση δεν θα έπρεπε να ζει καμία οικογένεια, αφού οι συνθήκες διαμονής σε αυτόν μόνο άθλιες μπορούν να χαρακτηριστούν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε κάποια από τα υποστατικά του εν λόγω οικισμού δεν υπάρχει ρεύμα και νερό με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειας που διαμένουν σε αυτά.
Υπό το φως όλων των πιο πάνω, η ΚΙΣΑ καλεί τις Αρμόδιες Αρχές να:
- Επιδείξουν διάθεση καλής θέλησης στο ζήτημα που προέκυψε με την οικογένεια που έχει εκδιωχθεί από το σπίτι που διαμένει τα τελευταία χρόνια, είτε επιτρέποντας της να επιστρέψει στην εν λόγω οικία είτε με την παραχώρηση άλλου υποστατικού στην ίδια περιοχή έτσι ώστε τα παιδιά της οικογένειας να συνεχίσουν κανονικά τη φοίτηση τους στο δημοτικό σχολείο που ήδη φοιτούν.
- Προχωρήσουν στο σχεδιασμό και υλοποίηση πλάνου για ένταξη των Ρομά και ενεργή συμμετοχή στη κοινωνία , συμφώνα με τις προτροπές της έκθεσης της Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης[ii] για την Κύπρο και τις σχετικές δεσμεύσεις συμμόρφωσης εκ μέρους της ΚΔ.
- Στην άμεση μεταφορά όλων των οικογενειών που ζουν στον ακατάλληλο οικισμό των Πολεμιδιών σε οικίες εντός οικιστικών περιοχών προκειμένου να δημιουργηθούν βασικές προϋποθέσεις υποβοήθησης της διαδικασίας ένταξης και ενεργής συμμετοχής τους στην κοινωνία. Στόχος πρέπει να είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων που μαστίζουν σήμερα την κοινότητα των Ρομά στην Κύπρo , όπως ο αναλφαβητισμός, η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και η αδυναμία ένταξης τους στην αγορά εργασίας