Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό καταδικάζει ακόμα ένα περιστατικό βίας εναντίον πρόσφυγα από την Παλαιστίνη που συνέβηκε χθες 24/07/2015, στο Χώρο Κράτησης Άτυπων Μεταναστών της Μεννόγειας (ΧΩΚΑΜ). Επιπρόσθετα, κακίζουμε τη στάση του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευση (ΤΑΠΜ) για την έκδοση διατάγματος κράτησης και απέλασης για το συγκεκριμένο άτομο, το οποίο διαμένει στην Κύπρο υπό το καθεστώς διεθνούς προστασίας κατά τα τελευταία εννέα χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Α.Χ, με καταγωγή από κατεχόμενη περιοχή της Παλαιστίνης, είναι κάτοχος συμπληρωματικής προστασίας από το 2006. Το 2014, είχε καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα για το οποίο παρέμεινε ένα χρόνο στις κεντρικές φυλακές. Αμέσως μετά την αποφυλάκιση του, το ΤΑΠΜ, προχώρησε στην έκδοση διατάγματος κράτησης και απέλασης του με την δικαιολογία ότι «αποτελεί δημόσιο κίνδυνο», παρά το γεγονός ότι το αδίκημα για το οποίο έχει καταδικαστεί, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό του ως «επικίνδυνο για την κοινωνία» πρόσωπο.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ίδιος ο κύριος Α.Χ, από τις πρώτες μέρες της μεταφοράς του στη Μεννόγεια, έτυχε πληροφόρησης ότι, η απελευθέρωση του ήταν θέμα χρόνου, αφού οι αρμόδιες αρχές όπως τον ενημέρωσαν «είχαν αντιληφθεί ότι ήταν από λάθος» που κρατείτο. Η παρέλευση των ημερών, χωρίς οι υποσχέσεις να γίνονται πράξεις, ενέτειναν όπως είναι φυσιολογικό, την αγανάκτηση του κυρίου Α.Χ. Επιπρόσθετα, οι συχνές κρίσεις άσθματος από τις οποίες υπέφερε το συγκεκριμένο άτομο, οι οποίες προκαλούνται κυρίως από τη χρήση κλιματιστικού επιδείνωσαν ακόμη περισσότερη την ήδη κακή του ψυχολογική κατάσταση.
Χθες το βράδυ, κατά την ώρα παροχής γεύματος, ο κύριος Α.Χ, όντας αγανακτισμένος για την όλη μεταχείριση που τυγχάνει από τις αρχές, αντέδρασε αυθόρμητα σε προκλητική στάση δεσμοφύλακα, ρίχνοντας στο έδαφος το πιάτο με το φαγητό του. Στη συνέχεια αναχώρησε από το χώρο σίτισης και μετέβηκε στο κελί του για να ηρεμήσει . Αμέσως μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, ομάδα δεσμοφυλάκων μετέβηκε στο κελί του κυρίου Α.Χ όπου τον ξυλοκόπησαν άγρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το θύμα της επίθεσης, όταν αντιλήφθηκε τις προθέσεις των δεσμοφυλάκων, προσπάθησε μάταια να εξέλθει από το κελί του στον προθάλαμο ο οποίος καλύπτεται από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, ως μια απέλπιδα πράξη να αποτρέψει την κακοποίηση του από τους δεσμοφύλακες.
Ο χειρισμός της συγκεκριμένης υπόθεσης γεννά πολλά ερωτηματικά αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους κατ΄αρχάς εκδόθηκαν διατάγματα κράτησης και απέλασης εναντίον του κυρίου Α.Χ από το ΤΑΠΜ, δεδομένου ότι, ως άτομο από την Παλαιστίνη με συμπληρωματική προστασία, δεν υπάρχει η δυνατότητα απέλασης του στη χώρα καταγωγής του, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται αδύνατο οποιαδήποτε άλλη χώρα να τον δεχθεί για είσοδο και παραμονή ώστε να μπορέσει να εγκαταλείψει την Κύπρο οικειοθελώς. Επίσης, το γεγονός ότι διέπραξε αδίκημα, δεν τον καθιστά σύμφωνα με το νόμο αυτόματα ως επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη ούτε και τον καθιστά αυτόματα απαγορευμένο μετανάστη.
Επιπρόσθετα, για ακόμα μια φορά επαναφέρουμε το ζήτημα της σύγκρουσης καθηκόντων που έχει προκύψει μετά από τον πρόσφατο διορισμό του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου και ως Αν. Διευθυντή του Τ.Α.Π.Μ., και τη συγκέντρωση υπερβολικής εξουσίας στο ίδιο πρόσωπο, η οποία προφανώς δεν ασκείται σύμφωνα με τις αρχές της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης. Δυνητικά δε, οι εξουσίες και αρμοδιότητες των δύο θέσεων, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις συγκρούονται.
Περαιτέρω, δεδομένων των ανακοινώσεων που δόθηκαν στα ΜΜΕ από την ίδια την Αστυνομία, ερωτηματικά γεννώνται και ως προς το κατά πόσο τα παράπονα του κ. Α.Χ. για ξυλοδαρμό του από τους δεσμοφύλακες έχουν καταγραφεί και διερευνώνται.
Υπό το φως των πιο πάνω, η ΚΙΣΑ:
- Καλεί τo TAΠΜ να προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση του αδικαιολόγητου διατάγματος κράτησης και απέλασης εναντίον του κυρίου Α.Χ ώστε ο ίδιος να αφεθεί ελεύθερος.
- Απαιτεί τον διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή για διερεύνηση της καταγγελίας του κ. Α.Χ. για ξυλοδαρμό του, ελπίζοντας ότι δεν θα ζήσουμε για ακόμα μια φορά το σενάριο στο οποίο το θύμα της αστυνομικής βίας , αντί να προστατευτεί, θα βρεθεί το ίδιο να κατηγορείται για επίθεση κατά αστυνομικών ή δεσμοφυλάκων.
- Καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών να επιλύσει το θέμα που έχει προκύψει από την υπερβολική συγκέντρωση εξουσίας και ευρείας διακριτικής ευχέρειας στο ίδιο πρόσωπο, με καθήκοντα που δυνητικά μπορεί και να συγκρούονται.
- Καλεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να μην υιοθετούν και να αναμεταδίδουν αβίαστα πληροφορίες που προέρχονται από αστυνομικές πηγές στις περιπτώσεις όπου στα περιστατικά εμπλέκονται μέλη της αστυνομίας και ειδικά όταν αυτά συμβαίνουν σε κέντρα κράτησης.