ga('send', 'pageview');

NGO common statement_11052015_GRE

Το Υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωση την Παρασκευή, 08/05/2015,  συνεχίζει την άτεγκτη στάση του έναντι  στα δίκαια αιτήματα των απάτριδων Κούρδων της Συρίας (Ajanib) που, από τον Οκτώβρη 2014, βρίσκονται σε διαμαρτυρία έξω από το ΥΠΕΣ και από τις 27/04/2015 σε απεργία πείνας, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα τους για παραχώρηση του καθεστώτος αναγνωρισμένου πρόσφυγα. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα άτομα ανέμεναν την εξέταση των αιτήσεων τους για άσυλο  περισσότερο από  7 χρόνια και ότι τελικά το ΥΠΕΣ αποφάσισε, μετά τη διαμαρτυρία τους, να παραχωρήσει σε όλους ανεξαιρέτως το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, αντί του καθεστώτος  αναγνωρισμένου πρόσφυγα.

Το ΥΠΕΣ,  με την συγκεκριμένη ανακοίνωση αναλώνεται ουσιαστικά στην παράθεση των  προβλεπόμενων από τον νόμο διαδικασιών εξέτασης ασύλου,  χωρίς να παραθέτει τεκμηριωμένα  τους λόγους  για τους οποίους τα συγκεκριμένα πρόσωπα ως απάτριδες Κούρδοι της Συρίας δεν έχουν κριθεί από τις αρμόδιες αρχές  ως δικαιούχοι του καθεστώτος αναγνωρισμένου πρόσφυγα.

Tο Υπουργείο αποφεύγει επιμελώς να εξηγήσει τους λόγους γα τους οποίους διαφωνεί με την εμπεριστατωμένη και νομικά αιτιολογημένη εκτίμηση της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η οποία υποβλήθηκε στον ίδιον τον Υπουργό και του ζητά επιτακτικά να αναγνωρίσει τα πρόσωπα αυτά ως πρόσφυγες. Επιπλέον, αναφέρει ανακριβώς  ότι το ζήτημα των απάτριδων Κούρδων της Συρίας έληξε το 2011, με την παραχώρηση ιθαγένειας στα μέλη της συγκεκριμένης εθνοτικής ομάδας  από το Συριακό καθεστώς.

Ωστόσο, το ΥΠΕΣ έχει εις γνώση του τις εκθέσεις τόσο των Ηνωμένων Εθνών, όσο και άλλων διεθνών οργανισμών, με τις  οποίες γνωστοποιείται ότι έχει παραχωρηθεί ιθαγένεια μόνο σε Κούρδους της Συρίας που το 2011 βρίσκονταν στην επικράτεια της χώρας. Επίσης, ότι οι διαδικασίες έγκρισης περιελάμβαναν την εμπλοκή των υπηρεσιών ελέγχου των πεποιθήσεων και φρονημάτων των αιτηθέντων έναντι του καθεστώτος.

Με λύπη μας παρατηρούμε ότι το ΥΠΕΣ στην ουσία εμμένει στην αρχική του απόφαση για μη παραχώρηση του καθεστώτος αναγνωρισμένου πρόσφυγα στους απεργούς παρά το ότι:

  • Απάτριδες Κούρδοι πρόσφυγες από την Συρία βρίσκονται σε διαμαρτυρία έξω από το ΥΠΕΣ για οκτώ μήνες και ο κίνδυνος για την υγεία τους είναι πλέον υπαρκτός,
  • H Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, με γνωμάτευση της προς το ΥΠΕΣ, προτρέπει τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να παραχωρήσουν στους απεργούς το καθεστώς του αναγνωρισμένου πρόσφυγα.
  • Τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ ακολουθούν πρακτική χορήγησης του καθεστώτος του αναγνωρισμένου πρόσφυγα στους απάτριδες Κούρδους της Συρίας.
  • Τόσο ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής έχουν ταχθεί στο πλευρό των απεργών πείνας και με παράκληση τους, ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να τους παραχωρήσουν καθεστώς αναγνωρισμένου πρόσφυγα.
  • Όλες οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που ασχολούνται με ζητήματα ασύλου έχουν εκδώσει κοινή ανακοίνωση, με την οποία δηλώνουν αλληλέγγυοι με τους απάτριδες πρόσφυγες και καλούν επίσης τον Υπουργό να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα των απεργών.

Οι ΜΚΟ που στηρίζουν τους απεργούς πείνας έχουν πείσει τους απεργούς να αναστείλουν την  προγραμματισμένη απεργία δίψας που είχαν αναγγείλει για τις 10/05.2015 μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 18/05/2015, προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα μέσα, προτού προχωρήσουν στο συγκεκριμένο ύστατο μέτρο που θέτει την υγεία τους σε ανυπολόγιστο κίνδυνο.

Ενόψει των πιο πάνω και σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες απεργούς πείνας, καλούμε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΣ την Πέμπτη, 14/05/2015 στις 14:00. Μετά από την επίδοση του κοινού ψηφίσματος στον Υπουργό Εσωτερικών, θα πορευθούμε προς τη Βουλή, όπου στις 15:00  θα αρχίσει η εκδήλωση αλληλεγγύης με τους απεργούς πείνας.

– KISA

– Future Worlds Center

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!