ga('send', 'pageview');

885706_750290255086435_2138554795285647143_o-300x225

Mε ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι την Παρασκευή, 30/10/2015, μετά και τη διευθέτηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων, παραχωρήθηκε επίσημα η Κυπριακή υπηκοότητα στην ομάδα των απάτριδων Κούρδων από τη Συρία, οι οποίοι βρίσκονταν σε διαμαρτυρία στο χώρο απέναντι από το Υπουργείο Εσωτερικών από τον Οκτώβρη του 2014 μέχρι το Ιούλιο του 2015.

Προηγουμένως (04/09/15), το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τους διαμαρτυρόμενους για την περάτωση της εξέτασης των αιτήσεων τους για υπηκοότητα και για την απόφαση  παραχώρησης της Κυπριακής υπηκοότητας σε όσα άτομα τηρούσαν το απαραίτητο χρονικό διάστημα συνεχόμενης διαμονής στην Kύπρο.  Για τα υπόλοιπα άτομα, το Υπουργείο αποφάσισε  ότι θα τους παραχωρηθεί η Κυπριακή υπηκοότητα όταν και αυτοί συμπληρώσουν τον απαραίτητο χρόνο διαμονής στη Δημοκρατία.  Η τήρηση των υποσχέσεων από την κυβέρνηση εκλαμβάνεται ως ένα πολύ θετικό στοιχείο που φανερώνει διάθεση και περιθώρια διαφοροποίησης της πολιτικής μη παραχώρησης της Κυπριακής Ιθαγένειας σε πρόσφυγες που ακολουθείτο μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγώνας των απάτριδων Κούρδων από τη Συρία ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2014, με διαμαρτυρία  στο χώρο απέναντι από το Υπουργείο Εσωτερικών που διήρκεσε 10 μήνες (δείτε ολόκληρη την εκστρατεία εδώ), ενώ στο ενδιάμεσο οι διαμαρτυρόμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας που κράτησε για 58 ολόκληρες μέρες και σταμάτησαν να παίρνουν οποιαδήποτε υγρά για 5 μέρες.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι η ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πρόσφυγες μέχρι να δικαιωθούν οφείλεται κυρίως στην άκαμπτη στάση και λανθασμένη πολιτική των αρχών ασύλου παραχώρησης συμπληρωματικής προστασίας σε δικαιούχους του καθεστώτος του αναγνωρισμένου πρόσφυγα.  Μια πολιτική που συνεχίζεται, εν μέσω της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης που έχει βιώσει η Ευρώπη από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οδηγώντας στην ανέχεια και στο περιθώριο την πλειοψηφία των προσφύγων που ζουν στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα αρνητικό σημείο το οποίο και  χρήζει βελτιώσεων από τις αρχές, αποτελεί το μεγάλο χρονικό διάστημα, κάποιες φορές υπερβαίνει τα επτά χρόνια, που χρειάζεται για ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτήσεων για παραχώρηση της υπηκοότητας.

Η δικαίωση του αγώνα των απάτριδων Κούρδων απεργών από τη Συρία οφείλεται κυρίως στην επιμονή και αντοχή που επέδειξαν στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, καθώς και στη συλλογικότητα του αγώνα τους. Επισημαίνουμε ότι  ανάλογα χαρακτηριστικά αγώνα επιδείχθηκαν  επίσης και στη διαμαρτυρία των αναγνωρισμένων προσφύγων τον Ιούνιο του 2014 για παραχώρηση της Κυπριακής υπηκοότητας, η οποία έληξε και τότε με αίσιο τέλος.

H KΙΣΑ, χαιρετίζοντας τη νίκη των απάτριδων Κούρδων από τη Συρία, θεωρεί ότι η επιτυχία των δυο αγώνων καταδεικνύει ότι οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, οι μετανάστες καθώς και όλες οι ομάδες των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται, έχουν βάσιμες πιθανότητες να πετύχουν στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, δεδομένου ότι δρουν συλλογικά και μεθοδευμένα. Η εμπειρία των πρόσφατων επιτυχημένων αγώνων  αναγάγει την αυτό-οργάνωση ως το πρώτο και σημαντικότερο βήμα στην προσπάθεια διεκδίκησης δικαιωμάτων.  Οργανωμένα και μέσα από συντονισμένες ενέργειες και κινητοποιήσεις οι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στην Κύπρο μπορούν να δικαιωθούν.

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!