Λευκωσία: Χαμηλό είναι προς το παρόν το εργοδοτικό ενδιαφέρον για εργοδότηση Κυπρίων στην τουριστική-ξενοδοχειακή βιομηχανία, ωστόσο το Υπουργείο Εργασίας αισιοδοξεί ότι θα αυξηθεί. Μέχρι στιγμής 1.000 εργοδότες υπέβαλαν αίτηση για εργοδότηση Κυπρίων, ενώ η καταληκτική ημερομηνία της προκήρυξης του Σχεδίου λήγει στις 30 Ιουνίου.
Αντίθετα, αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των νέων πτυχιούχων για απόκτηση εργασιακής πείρας στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι αιτήσεις άγγιξαν τις 2.000, ενώ ο αρχικός στόχος της Κυβέρνησης ήταν τα 1.000 άτομα. Το αυξημένο ενδιαφέρον οδήγησε το Υπουργείο Εργασίας σε δεύτερες σκέψεις και εξετάζει αναπροσαρμογή του Σχεδίου. Το μεγάλο οικονομικοκοινωνικό ζήτημα της ανεργίας και οι τρόποι αποτελεσματικότερης αναχαίτισής του απασχόλησαν χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας.
Η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το θέμα της ανεργίας θα τεθεί επί τάπητος σε επικείμενη συνεδρία των κοινωνικών εταίρων, κατά την οποία θα επανεξεταστεί και η πολιτική απασχόληση αλλοδαπών.Επίσης, η κ. Αιμιλιανίδου ενημέρωσε για την απόφαση της Κυβέρνησης να υποβάλει αίτημα στις Βρυξέλλες με το οποίο ζητά διετή αναστολή στην κάθοδο πολιτών της Κροατίας στη χώρα μας για εργοδότηση, επικαλούμενη την ανοδική πορεία της ανεργίας.
Σε μια περίοδο που η ανεργία στην Κύπρο έχει απογειωθεί, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στις 45.201, οι εγγεγραμμένοι Ευρωπαίοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, είναι 54.000 και άλλοι 53.000 αλλοδαποί, εκ των οποίων οι 35.000 είναι οικιακές βοηθοί.
Οι Ρουμάνοι αποτελούν τη μεγαλύτερη πλειονότητα των μη Κυπρίων εργαζομένων με 14.742 και ακολουθούν οι Ελλαδίτες με 12.774 και οι Βούλγαροι με 9.976.
Ακόμη μεγαλύτεροι ήταν οι αριθμοί που παρέθεσε η διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού, Άννυ Σιακαλλή, σύμφωνα με τους οποίους οι κοινοτικοί ανέρχονται στις 117.944 και οι αλλοδαποί στις 62.337 άτομα, εκ των οποίων οι 35.390 είναι οικιακές βοηθοί. Η κ. Σιακαλλή ανέφερε ότι στα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας πρέπει να είναι ορθότερα, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει έλεγχος αναχώρησης των κοινοτικών από τη χώρα μας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, κ. Φακοντής, δήλωσε ότι με βάση τις προβλέψεις, τους επόμενους μήνες η ανεργία θα ξεπεράσει το 20% και ανάμεσα στους νέους θα κυμαίνεται στο 50%.
Η απαίτηση της καλής γνώσης της Ελληνικής ως προϋπόθεση για εργοδότηση μη Κυπρίων σε κάποια επαγγέλματα απασχόλησε εκτενώς την Επιτροπή Εργασίας, με την υπουργό Εργασίας και τους βουλευτές να συμφωνούν στη θεσμοθέτηση σχετικού κανονισμού.
Ο γ.δ. του ΚΟΤ, κ. Χαννίδης, υπέδειξε ότι σε καμία χώρα δεν υπάρχει περίπτωση εργοδότησης αν ο εργαζόμενος δεν μιλά την τοπική γλώσσα, συμπληρώνοντας πως από τις 30.000 εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή οι 15.000 είναι κοινοτικοί.Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη