ga('send', 'pageview');

Egyptian Seif al-Din Mohamed Mostafa (R), who hijacked an EgyptAir passenger plane, is transferred by Cypriot police to a court in Nicosia, Cyprus April 22, 2016. REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Σήμερα, 21/09/16, ήταν προγραμματισμένη η συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας της υπόθεσης έκδοσης του κ. Seif el-Din Moustafa Imam στην Αίγυπτο. Κατά την προσαγωγή του στο δικαστήριο, ο κ. Seif el-Din κατήγγελλε ότι υπόκειται σε συστηματική σωματική και ψυχολογική βία εντός των φυλακών προκειμένου, όπως ο ίδιος πιστεύει,  να συναινέσει στην έκδοση του στην Αίγυπτο. Περαιτέρω, ο  κ. Seif el-Din ισχυρίστηκε ότι μέρος της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισής στις φυλακές είναι και η συνεχιζόμενη κράτηση του στην απομόνωση χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο.  Μάλιστα, ο κ. Seif el-Din  μετέφερε στο δικαστήριο και παρέδωσε στην αστυνομία  σακουλάκι με ναρκωτική ουσία που μετέφερε από τις φυλακές, σε μια προσπάθεια «να ενισχύσει τις καταγγελίες του».

Στις 18 Αυγούστου 2016, το δικαστήριο αρνήθηκε να αποδεχθεί τη μαρτυρία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, Δρ Emile Joffe, για την εσωτερική τάξη, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο και έδωσε εντολές κατά τη σημερινή δικάσιμο είτε να παρουσιαστεί νέος εμπειρογνώμονας είτε να προχωρήσει η διαδικασία  στο στάδιο των τελικών αγορεύσεων. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αίγυπτο και η νέα προσπάθεια κατάπνιξης[i] όλων όσων εναντιώνονται στο καθεστώς, κατέστησαν αδύνατη την κάθοδο στην Κύπρο εμπειρογνώμονα από την Αίγυπτο σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρόλα αυτά, λόγω κωλύματος του δικηγόρου του κ. Seif el-Din, η σημερινή δικάσιμος αναβλήθηκε.

Η ΚΙΣΑ εκφράζει παράλληλα έντονες ανησυχίες  για μια άλλη εξέλιξη που φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την υπόθεση αυτή. Ο δημοσιογράφος  Μάριου Δημητρίου, ο οποίος έχει βραβευτεί σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια για το έργο του, απολύθηκε  από την εφημερίδα «Σημερινή», μέλος του Συγκροτήματος «ΔΙΑΣ», στην οποία εργαζόταν για περίπου 40 χρόνια, με το πρόσχημα «της μείωσης του κύκλου εργασιών» και για σκοπούς αναδιοργάνωσης» του Συγκροτήματος.

Στο παρελθόν ασκήθηκαν έντονες πιέσεις στον κ. Δημητρίου από την ιδιοκτησία του «ΔΙΑ» ώστε να αυτολογοκριθεί. Βασική αιτία αυτών των πιέσεων ήταν το γεγονός ότι ασχολείτο επανειλημμένα με θέματα μετανάστευσης, ασύλου, εμπορίας ανθρώπων και πρόβαλλε το έργο της ΚΙΣΑ και άλλων ΜΚΟ. Μάλιστα το 2011, η δημοσιογραφική του στήλη στη «Σημερινή» ανεστάλη για δυο μήνες με αφορμή άρθρο του για θέματα που αφορούσαν την οργάνωση μας. Δεδομένων των προαναφερθέντων και στη βάση σχετικών  πληροφοριών,  έχουμε οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι ο Μάριος Δημητρίου έχασε τη δουλειά του επειδή δεν υπέκυψε στις πιέσεις του Συγκροτήματος να προβεί σε αυτολογοκρισία.

Η απόφαση απόλυσης του πιο πάνω δημοσιογράφου σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα του  κ. Seif el-Din και πιο συγκεκριμένα με το άρθρο του στη «Σημερινή» με τίτλο «Ψυχρολουσία για τον εμπειρογνώμονα στην Κύπρο»[ii], ημερομηνίας 19 Αυγούστου 2016. Το άρθρο ασχολείτο με την πιο πάνω δικαστική υπόθεση και με την ακατανόητη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας να απορρίψει τη μαρτυρία του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα, Δρ Emile Joffe όσον αφορά την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο.

Η ΚΙΣΑ εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου να μην αποδεχθεί τη μαρτυρία του καθηγητή. Κατά την άποψη μας, αυτή η ενέργεια αποσκοπούσε να αποφύγει την αξιολόγηση του περιεχομένου της έκθεσης και, κατ’ επέκταση, με την ουσία της υπόθεσης που βρίσκεται στο ερώτημα κατά πόσο ο κ. Seif el-Din αντιμετωπίζει κίνδυνο να υποστεί βασανιστήρια ή οποιαδήποτε άλλη εξευτελιστική μεταχείριση σε περίπτωση που εκδοθεί στις Αιγυπτιακές Αρχές .

Η ΚΙΣΑ εκφράζει προβληματισμό και ανησυχία για τις καταγγελίες του κ. Seif el-Din σχετικά με τη μεταχείριση που τυγχάνει στις Κεντρικές Φυλακές. Στη βάση τούτου, καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, το Γενικό Εισαγγελέα και την Επίτροπο Διοικήσεως υπό την ιδιότητα της ως Εθνική Αρχή κατά των Βασανιστηρίων, να διερευνήσουν τις καταγγελίες και να λάβουν όλα τα μέτρα για την προστασία του κ. Seif el-Din.

Περαιτέρω, ενόψει της σημαντικής επιδείνωσης της κατάστασης με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο, καλούμε την κυβέρνηση να επαναξιολογήσει τις προθέσεις της για έκδοση του κ. Seif el-Din στη χώρα.  Τέλος, η ΚΙΣΑ καταδικάζει κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στη λογοκρισία των δημοσιογράφων και καλεί τις αρμόδιες Αρχές να παρέμβουν προκειμένου να προφυλαχθεί και διασφαλιστεί η ελευθερία του τύπου.

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!