ga('send', 'pageview');

13238896_1036432249782538_822726997227766309_n

Η ΚΙΣΑ είναι γνωστή για την κριτική στάση που τηρεί έναντι, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένων πρακτικών της αστυνομίας. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι ότι σήμερα, γίνεται παραδεκτό από πολλούς, συμπεριλαμβανομένης και της ηγεσία της αστυνομίας, ότι έχουμε συμβάλει στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο η Κυπριακή αστυνομία επιτελεί το έργο της[i]. Σε αυτό το πλαίσιο, και σε συνδυασμό με τις εκκλήσεις και τα ερωτήματα που τέθηκαν από συμπατριώτες του Αιγυπτίου πατέρα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του, καθώς και λόγω των αντιφατικών πληροφοριών που έχουν δοθεί από την αστυνομία για το περιστατικό[ii], η ΚΙΣΑ καταβάλλει προσπάθεια συλλογής δεδομένων προκειμένου να είναι σε θέση να τοποθετηθεί υπεύθυνα για το τραγικό συμβάν.

Στη βάση αυτής μας της προσπάθειας, την επομένη του περιστατικού (22 Μαΐου),  κρίναμε σκόπιμο να μεταβούμε στην Ορόκλινη ώστε να ενημερωθούμε επί τόπου για τις συνθήκες στις οποίες έχασε τη ζωή του ο Αιγύπτιος πατέρας. Στις 24 Μαΐου, μεταβήκαμε ξανά στην περιοχή προκειμένου να συνομιλήσουμε με έναν εκ των πιο κοντινών γειτόνων της υπό αναφορά οικογένειας, με τον οποίο  δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία κατά την πρώτη μας επίσκεψη. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι η οργάνωση μας έχει ήδη έρθει σε επαφή με τη σύζυγο του αποθανόντα, την οποία στηρίζουμε στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει σε αυτή τη φάση της ζωής της.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης επί τόπου επίσκεψης μας και ενώ αναμέναμε την έλευση του προαναφερόμενου γείτονα,  ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΙΣΑ, στην προσπάθεια συλλογής περαιτέρω δεδομένων και ενεργώντας αυθόρμητα, εισήλθε από ανοικτό παράθυρο εντός του διαμερίσματος στο οποίο συντελέστηκε το τραγικό περιστατικό.  Αφενός, σε αυτή του την απόφαση, συνέβαλε το γεγονός ότι θεώρησε  πως κάτι τέτοιο δεν συνιστούσε παραβίαση  προσωπικής κατοικίας, λόγω του ότι το διαμέρισμα είχε πλέον εγκαταλειφθεί από τα εναπομείναντα μέλη της οικογένειας. Αφετέρου, η είσοδος σε αυτό δεν θα αποτελούσε κατά κανένα τρόπο παρέμβασης στο έργο της αστυνομίας, δεδομένου ότι πλέον δεν υπήρχε σήμανση για απαγόρευση εισόδου από πλευράς της αστυνομίας.

Αφότου ο εκτελεστικός Διευθυντής της οργάνωση μας εξήλθε του διαμερίσματος, μέλη της αστυνομίας μετέβησαν στην περιοχή όπου και συνάντησαν την αντιπροσωπεία της ΚΙΣΑ εκτός του προαναφερόμενου υποστατικού. Τότε, τα μέλη της ΚΙΣΑ μετέβηκαν  οικιοθελώς στον αστυνομικό σταθμό Ορόκλινης, προκειμένου να εξηγήσουν τους λόγους της παρουσίας τους στην περιοχή. Κατά την παρουσία τους στον αστυνομικό σταθμό ενημερώθηκαν ότι θα εξεταστεί υπόθεση «παράνομης εισόδου» εναντίον τους και αφού έδωσαν κατάθεση έφυγαν από τον σταθμό.

Στη βάση των πιο πάνω γεγονότων, η ΚΙΣΑ διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρουν ότι μέλη της οργάνωσης μας «πιάστηκαν»  επ’ αυτοφώρω εντός τους διαμερίσματος, καθώς και ότι η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη οποιουδήποτε μέλους μας. Παράλληλα, αναρωτιόμαστε για τη σκοπιμότητα της παραπληροφόρησης των μέσων επικοινωνίας από την αστυνομία όπως και για τα κίνητρα πίσω από αυτή την ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ΚΙΣΑ θα συνεχίσει την προσπάθεια συλλογής δεδομένων, τόσο για την επιχείρηση της αστυνομίας όσο και για το χειρισμό της εν λόγω οικογένειας από τις αρμόδιες αρχές ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί δημόσια με υπευθυνότητα σχετικά με την ουσία της υπόθεσης. Η τοποθέτηση μας αυτή θα γίνει μετά από επικείμενη συνάντηση με την αστυνομία, η οποία επίσκεψη διευθετήθηκε μετά από σχετικό αίτημα της ΚΙΣΑ, σε συνέπεια με την δέσμευση μας για διαβούλευση όπου είναι δυνατό με την ίδια την αστυνομία πριν προβαίνουμε σε δημόσιες καταγγελίες και κριτική.

[i] Δείτε για παράδειγμα ανακοίνωση της αστυνομίας μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΙΣΑ: http://goo.gl/vO9gze

[ii] Την 21η Μαΐου ο αντιτρομοκρατικός ουλαμός της αστυνομίας Κύπρου εισέβαλε σε διαμέρισμα  στην Ορόκλινη όπου πατέρας αιγυπτιακής καταγωγής είχε κλειδωθεί μαζί με τον 16 μηνών γιο του  και απειλούσε να σκοτώσει τόσον τον ίδιον όσο και το παιδί του σε περίπτωση βίαιης επέμβασης της αστυνομίας. Κατά την επιχείρηση, ο πατέρας πυροβολήθηκε θανάσιμα, το δε παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμό του από τον πατέρα. Δείτε για παράδειγμα: http://goo.gl/tmkuiQ

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!