ga('send', 'pageview');

red

Η ΚΙΣΑ καταδικάζει την οποιαδήποτε κομματική ή άλλη παρέμβαση που αποσκοπεί στην υπονόμευση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) μέσω της δημιουργίας μιας επίπλαστης εικόνας και εντυπώσεων σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης τους, έτσι ώστε να απονομιμοποιηθεί το έργο τους. Αφορμή για την παρούσα τοποθέτηση αποτελεί η πρόσφατη ανακοίνωση (21/08/2015)  του  Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, με τίτλο «Ερωτήματα για τις πηγές χρηματοδότησης της Ομάδας Κύπρος», με την οποία επιχειρείται η υπόσκαψη της δημόσιας εικόνας της ΜΚΟ – «Ομάδα Κύπρος», με αποκλειστικό κίνητρο τις πολιτικές διαφωνίες του εν λόγω κόμματος  για τη δράση και τους στόχους της.

Στην ανακοίνωση της, η ΕΔΕΚ αφήνει να εννοηθεί, χωρίς την οποιαδήποτε τεκμηρίωση, ότι η ε λόγω ΜΚΟ χρηματοδοτείται από πηγές στο εξωτερικό και, ως εκ τούτου, τα κίνητρα της είναι αλλότρια. Ταυτόχρονα, το πνεύμα της ανακοίνωσης αφήνει ξεκάθαρες αιχμές και δημιουργεί εντυπώσεις για δήθεν συνεργασία της «Ομάδα Κύπρος» με τον «εχθρό» με σκοπό την υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, η ΕΔΕΚ εντέχνως επιχειρεί να αφήσει υπονοούμενα κατά του συνόλου των ΜΚΟ που έμμεσα κατηγορούνται ως εργαλεία στα χέρια των ξένων.

Στο παρελθόν γίναμε και πάλι μάρτυρες παρόμοιων επιθέσεων ενάντια σε ΜΚΟ, μεταξύ άλλων και κατά της ΚΙΣΑ, από πολιτικούς που δρουν μεμονωμένα και προέρχονται από διάφορους κομματικούς χώρους. Η εν λόγω πρακτική, εκτός του ότι είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη, φανερώνει την ανωριμότητα του πολιτικού συστήματος στο να αντιληφθεί το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΜΚΟ σε όλο το φάσμα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου ενώ, ταυτόχρονα, συνιστά επίθεση κατά  της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι & συναθροίζεσθαι καθώς και της ελευθερίας της έκφρασης.

Λόγω ακριβώςτης σοβαρότητας του όλου ζητήματος, η Διεθνής Κοινότητα αλλά και ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) προσδίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των συγκεκριμένων ελευθεριών και δικαιωμάτων, ιδιαίτερα ενόψει της καταπάτησης τους που παρουσιάζεται σε αυταρχικά και αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Ο ΟΗΕ έχει δημιουργήσει το θεσμό των Ειδικών Αντιπροσώπων (Special Rapporteurs), οι οποίοι δρουν στη βάση εντολών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού, με στόχο την καταγραφή σχετικών παραβιάσεων και της αποστολής υπομνημάτων προς κυβερνήσεις για αποκατάστασή τους.  Η ΚΙΣΑ, βρίσκεται σε άμεση επαφή με αυτά τα σώματα, δεδομένου ότι η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται στις χώρες για τις οποίες υπάρχουν ανησυχίες για μη σεβασμό των συγκεκριμένων δικαιωμάτων και ελευθεριών αφού στο παρελθόν είχαν σταλεί σχετικά υπομνήματα  προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ΚΙΣΑ καταδικάζει κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της κοινωνίας των πολιτών μέσω ατεκμηρίωτων κατηγοριών και διαμηνύει  ότι, σε περίπτωση συνέχισης της εν λόγω πρακτικής από πλευράς ΕΔΕΚ ή οποιωνδήποτε άλλων, δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε σχετικές καταγγελίες στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ.

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!