ga('send', 'pageview');

Από χθες το πρωί, περιφέρεται η είδηση σε όλα τα ΜΜΕ για «έκτροπα», «άγρια συμπλοκή» που προκάλεσαν το προηγούμενο βράδυ 23χρονος Σύρος και 7 ομοεθνείς του μετά από «χωρίς αιτία επίθεση» εναντίον κατοίκων της κοινότητας στην Έμπα. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική.

Ομάδα Ελληνοκυπρίων με καθοριστικό ρόλο στελέχους του νέο-Ναζιστικού ΕΛΑΜ επιτέθηκαν και κτύπησαν  αρχικά νεαρό πρόσφυγα, ο οποίος δικαιολογημένα αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την προκλητική τους απαίτηση να μετακινήσει το αυτοκίνητο του από δημόσιο χώρο. Στη συνέχεια, κτύπησαν με καρέκλα και δεύτερο πρόσφυγα ο οποίος προσπάθησε να τους σταματήσει. Η συμπλοκή γενικεύτηκε όταν ομάδα 20 περίπου Ελληνοκυπρίων επιτέθηκε σε ομάδα 8 Σύριων που εν τω μεταξύ μαζεύτηκαν για να σταματήσουν τη σύγκρουση και να προστατεύσουν τους δύο συμπατριώτες τους που  είχαν ήδη κτυπηθεί. Σε κάποιο σημείο, ο ΕΛΑΜίτης πρωτεργάτης των επεισοδίων εμφανίστηκε με όπλο και στοχεύοντας συγκεκριμένους  πρόσφυγες τους απείλησε ότι «είναι νεκροί» και «ορκίζομαι είσαι πεθαμένος ».

Οι δύο πρόσφυγες που κτυπήθηκαν μετέβηκαν αμέσως στον Αστυνομικό σταθμό για να προβούν σε καταγγελία και οι επί καθήκον αστυνομικοί τους ζήτησαν να μεταβούν πρώτα στο νοσοκομείο για εξετάσεις πριν προχωρήσουν με τις καταγγελίες τους. Επιστρέφοντας στον σταθμό μετά από την ολοκλήρωση των ιατρικών τους εξετάσεων, η Αστυνομία αντί να δεχτεί την καταγγελία τους και χωρίς να τους πάρει καταθέσεις προχώρησε στη σύλληψη του ενός. Να σημειωθεί ότι κανένας από αυτούς που τους επιτέθηκαν, περιλαμβανομένου και του ΕΛΑΜίτη πρωτεργάτη που τους απείλησε με όπλο, δεν συνελήφθησαν το ίδιο βράδυ.

Παρά το γεγονός ότι η ΚΙΣΑ ενημέρωσε από το βράδυ των επεισοδίων την Αστυνομία, αυτή αποφάσισε να κινηθεί κατά του ΕΛΑΜίτη πρωτεργάτη των επιθέσεων μόλις χθες το απόγευμα, μετά από τη δημοσιοποίηση του σχετικού βίντεο από την ΚΙΣΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πλημμελής στάση και απαράδεκτη αμέλεια που επέδειξε όπως και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης  της Αστυνομίας  διαμόρφωσε το κλίμα  στο οποίο αναπτύχθηκε η άκριτη και χωρίς στοιχειώδη διερεύνηση ειδησεογραφία για τα γεγονότα. Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραμέτρων καλλιέργησαν για μια ακόμη φορά την εντύπωση ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες δημιουργούν προβλήματα και αποτελούν απειλή για την κοινωνία, υποθάλποντας με αυτό τον τρόπο  τον ρατσισμό και τα εγκλήματα μίσους στην κοινωνία.

Η ΚΙΣΑ, λαμβάνοντας υπόψη και άλλες υποθέσεις στις οποίες η Αστυνομία τεκμηριωμένα επέδειξε παρόμοια ολιγωρία, απροθυμία ή/και ανικανότητα εκτέλεσης των καθηκόντων  της για προστασία των  θυμάτων παρόμοιων ρατσιστικών επιθέσεων και εγκλημάτων μίσους, ανησυχεί σοβαρά για τη δυνατότητα αλλά και την προθυμία  του κράτους, περιλαμβανόμενης της Αστυνομίας και ιδίως  της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ανησυχητικά αυξανόμενο κύμα των ρατσιστικών επιθέσεων και των εγκλημάτων μίσους  που παρουσιάζονται  στην  συγκεκριμένη επαρχία.

Η ΚΙΣΑ καλεί  –

  • Τον Γενικό Εισαγγελέα να παρέμβει για να διασφαλιστεί η αμερόληπτη και αποτελεσματική διερεύνηση και στη συνέχεια προσαγωγή στη δικαιοσύνη όσων έχουν εμπλακεί και διαπράξει αδικήματα στα συγκεκριμένα επεισόδια.
  • Την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας να διερευνήσει την αμέλεια που επέδειξε η Αστυνομία και την ποινικοποίηση αντί την προστασία του θύματος.
  • Την κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης  να λάβει  όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις και ο θεσμικός ρατσισμός που παρουσιάζει η αστυνομία και οι οποίες την καθιστούν απρόθυμη ή/και ανίκανη να διασφαλίσει αποτελεσματικά την ασφάλεια όλων των κατοίκων που διαμένουν στην επαρχία χωρίς διακρίσεις.
  • Τα ΜΜΕ και τους θεσμούς αξιολόγησης/εποπτείας  τους όπως διερευνούν  γεγονότα όπως τα πιο πάνω προσεκτικά για αποφυγή της μονόπλευρης παρουσίασης τους και αφού ακούσουν και τους μετανάστες και πρόσφυγες που είναι τα θύματα αυτών των ρατσιστικών επιθέσεων και εγκλημάτων μίσους.  
  • Την Επίτροπο Διοίκησης και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως αναλάβει τις ευθύνες και υποχρεώσεις της αναφορικά με τη διερεύνηση καταγγελιών που ήδη έχουμε υποβάλει για τη ρατσιστική βία και τα εγκλήματα μίσους εναντίον μεταναστριών/τών και προσφύγων στην υπό αναφορά επαρχία.  

Διοικητικό Συμβούλιο

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!