ga('send', 'pageview');

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει τα σοβαρά περιστατικά βίαιων επιθέσεων, ρητορικής μίσους και τρομοκράτησης των Σύρων προσφύγων και αιτητών ασύλου στη Χλώρακα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης  διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε την Παρασκευή, 07/01/2022, από τους αυτοαποκαλούμενους «Επιτηρητές Χλώρακας».

Στην εκδήλωση, που είχε βασικό σύνθημα «Put Cypriots First, No More Ghettos, No More Fake Refugees» («Πρώτα οι Κύπριοι, Όχι Άλλα Γκέτο, Όχι Άλλοι Ψευδο-Πρόσφυγες»), συμμετείχαν γύρω στα 150 άτομα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ακροδεξιοί οπαδοί του τοπικού παραρτήματος της εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Της πορείας ηγήθηκε ο κοινοτάρχης της Χλώρακας και με έντονη παρουσία στελεχών του ΕΛΑΜ.  

Η πορεία, με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, σταμάτησε μπροστά από το συγκρότημα  διαμερισμάτων “Άγιος Νικόλαος”, όπου διαμένουν στην πλειοψηφία τους Σύροι πρόσφυγες. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, με την ενθάρρυνση και ενεργή συμμετοχή του κοινοτάρχη,  φώναζαν  ρατσιστικά και υβριστικά συνθήματα ενάντια στους ενοίκους του συγκροτήματος,  όπως «είσαστε τρομοκράτες, επιστρέψτε στο σπίτι σας, No more fake refugees, έξω από την Χλώρακα», «έξω οι λαθραίοι από τις γειτονιές μας», κλπ.

Στα περιστατικά βίαιων επιθέσεων, που έγιναν μάλιστα και στην παρουσία της αστυνομίας, περιλαμβάνεται και αυτή εναντίον κατοίκου του συγκροτήματος που βρισκόταν στο πάρκο έξω από αυτό, ο οποίος  προσπάθησε να βιντεογραφήσει την εκδήλωση με το κινητό του. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό, ο κοινοτάρχης του επιτέθηκε λεκτικά, ενώ κάπου 20 άτομα με κουκούλες, νεαρά μέλη και οπαδοί του ΕΛΑΜ σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει η ΚΙΣΑ, κινήθηκαν επιθετικά προς το μέρος του ρίχνοντας του πέτρες και άλλος ένας διαδηλωτής με απειλές κατά της ζωής του πρόσφυγα απόσπασε το τηλέφωνο.  Παρά τη διαβεβαίωση 2 αστυνομικών μοτοσικλετιστών προς τον πιο πάνω πρόσφυγα ότι θα πάρουν το τηλέφωνο του και θα του το επιτρέψουν, η τελική απάντηση του αστυνομικού που ήταν παρών κατά τη βίαιη απόσπαση του ήταν «να πάεις να το πιάσεις που τζιείνους που σου το επιάσαν». 

Η ΚΙΣΑ έχει υποβάλει καταγγελία προς τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό της Αστυνομίας  κατά του κοινοτάρχη της Χλώρακας για ρητορική μίσους και υποκίνηση σε επίθεση και βία, όπως και τα μέλη  της Αστυνομίας που ήταν παρόντα για συνέργεια και αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Καταδικάζοντας τις βίαιες και ρατσιστικές αυτές επιθέσεις εναντίον αιτητών ασύλου και προσφύγων στη Χλώρακα από την ακροδεξιά εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής, παρά την παρουσία της αστυνομίας, η ΚΙΣΑ επισημαίνει ότι δυνατόν αυτή να είναι μόνο η πρώτη άλλων παρόμοιων εκδηλώσεων σ’ ολόκληρη την Κύπρο. Γιαυτό, καλεί την κοινωνία σε συμπαράσταση στους πρόσφυγες και τους μετανάστες,  σε εγρήγορση και αντίσταση ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον εθνικισμό.

Επίσης, η ΚΙΣΑ καλεί την Αστυνομία να τερματίσει τις επιχειρήσεις τρομοκρατίας εναντίον των προσφύγων και  μεταναστών στη Χλώρακα και απευθύνει κάλεσμα ιδιαίτερα στις τοπικές αρχές να συμβάλουν στην εκτόνωση της κατάστασης ούτως ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες για αναζήτηση λύσεων μέσα από διάλογο. 

Διοικητικό Συμβούλιο

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!