Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει δημόσια σημερινό περιστατικό κακοποίησης εις βάρος του κ. Σαϊφ Ελ Ντι Μουσταφά (ΕΜ) από την Αστυνομία που έλαβε χώρα πριν τη διαδικασία μεταφοράς του στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, όπου συνεχίζεται η εκδίκαση του αιτήματος των αρχών της Αιγύπτου για έκδοση του. Παράλληλα, σημειώνεται ότι, η Υπηρεσία Ασύλου με πρόσφατη απόφαση της έχει παράνομα αποκλείσει τον κ. ΕΜ από τη διαδικασία παραχώρησης διεθνούς προστασίας. Η ΚΙΣΑ, ενεργώντας εκ μέρους του κ. ΕΜ έχει εφεσιβάλει την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων για τους λόγους που αναφέρονται πιο κάτω. Υπενθυμίζεται ότι, ο κύριος ΕΜ ήταν το κεντρικό πρόσωπο της αεροπειρατείας σε επιβατικό αεροπλάνο Αιγυπτιακών αερογραμμών που κατάληξε στο αεροδρόμιο Λάρνακας τη Τρίτη 29/03/2016.
Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει τόσο την κακοποίηση του κ. ΕΜ από την αστυνομία όσο και την προσπάθεια φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης του. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. ΕΜ πριν τη μεταφορά του στο δικαστήριο φόρεσε μπλουζάκι στην οποία αναγράφετο σύνθημα κατά του σημερινού καθεστώτος της Αιγύπτου.Τότε, μέλη της αστυνομίας, του ζήτησαν να αλλάξει τη μπλούζα του και όταν αυτός αρνήθηκε, του την αφαίρεσαν παρά τη θέληση του, χρησιμοποιώντας υπέρμετρη βία. Για το εν λόγω περιστατικό, η ΚΙΣΑ έχει ήδη προβεί σε καταγγελία ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας
Περεταίρω, η ΚΙΣΑ θεωρεί παράνομη και λανθασμένη την απόφαση των αρμοδίων αρχών για αποκλεισμό του κ. ΕΜ από τη διαδικασία ασύλου με τη δικαιολογία της διάπραξης του αδικήματος της αεροπειρατείας, αφού αυτή φαίνεται να έχει παρθεί στη βάση εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων. Η ΚΙΣΑ στηρίζει την πεποίθηση της, σε τέσσερις λόγους που συνηγορούν ότι στον κ. ΕΜ πρέπει να παραχωρηθεί καθεστώς διεθνούς προστασίας, και εν συνεχεία να δικαστεί στην Κύπρο για τα αδικήματα που έχει διαπράξει:
- Σε περίπτωση επιστροφή του στην Αίγυπτο, υπάρχει βάσιμος φόβος ότι θα υποστεί διώξεις λόγω των πεποιθήσεων του. Στη βάση αυτού, ο κ. ΕΜ πληροί τη βασική προϋπόθεση παραχώρησης καθεστώς προστασίας.
- Ο κ. ΕΜ έχει αποκλειστεί από την απόλαυση των δικαιωμάτων του πρόσφυγα, μεταξύ άλλων στη βάση υποσχέσεων ενός αντιδημοκρατικού και αναξιόπιστου καθεστώτος, ότι σε περίπτωση επιστροφής του στη χώρα δεν θα υποστεί δίωξη για τα πολιτικά φρονήματά του.
- Οι Κυπριακές αρχές έχουν κρίνει ότι ο κ. ΕΜ δεν κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση σε περίπτωση επιστροφής του στην Αίγυπτο, χωρίς να προβούν σε καμιά αιτιολόγηση της συγκεκριμένης πεποίθησης (πχ κατόπιν έρευνας για την παρούσα κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο σχετικά με τη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων). Παράλληλα, αυτή η απόφαση των αρχών βρίσκεται σε ξεκάθαρη σύγκρουση με αποφάσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων αλλά και με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
- Ο αποκλεισμός του κ. ΕΜ από τη διαδικασία παραχώρησης ασύλου και η έκδοση του στην Αίγυπτο, δεν θεωρούνται προαπαιτούμενα προκειμένου να δικαστεί για τα ποινικά αδικήματα που έχει διαπράξει, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στην Κύπρο όπου θα διασφαλιστεί πέραν κάθε αμφιβολίας η διεξαγωγή μίας δίκαιης δίκης.
Υπό το φως όλων των πιο πάνω, η ΚΙΣΑ ζητά:
- Από τη ΚΔ να λειτουργήσει σύννομα και σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις στα θέματα ασύλου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μακριά από πολιτικές πιέσεις και άλλες σκοπιμότητες.
- Άμεση διερεύνηση του περιστατικού κακοποίησης του κ. ΕΜ από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας.
- Από τις Αρχές της ΚΔ να σεβαστούν πλήρως το δικαίωμα όλων των ατόμων στην ελευθερία της έκφρασης.
** Η φωτογραφία του κειμένου έχει ληφθεί κατά προηγούμενη παρουσίαση του κ. ΕΜ ενώπιον του δικαστηρίου.