Αυτές τις μέρες, η κυπριακή κοινωνία συγκλονίζεται από την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση της Σύριας αιτήτριας ασύλου Kawther Abdalaziz καθώς και του συζύγου και των δυο παιδιών της, 1,5 και 3 χρόνων, που ήταν ανάμεσα στους Σύριους πρόσφυγες που επαναπροωθήθηκαν κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στον Λίβανο από τις κυπριακές αρχές. Η μεταχείριση αυτή συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, στην οποία αρνήθηκε να παραστεί ο Υπουργός Εσωτερικών λόγω συμμετοχής της «παράνομης» ΚΙΣΑ.
Πέραν από τις παρανομίες των κυπριακών αρχών, συγκλονίζεται ακόμα η κοινωνία από την αναλγησία και την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε ευαισθησίας και ανθρωπιάς του ΥΠΕΣ σε αυτά τα θέματα, ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά στα δικαιώματα των γυναικών και δη των πιο ευάλωτων, στο δικαίωμα της οικογενειακής επανένωσης και στο δικαίωμα των παιδιών να μην αποχωρίζονται από τους γονείς τους. Του ίδιου υπουργού που συνυπέγραψε τη Δήλωση των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, ημ. 31/08/2021, για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, στην οποία περιλαμβάνεται, κατά τον πρόεδρο της ειδικής συνόδου που έγινε για το σκοπό αυτό, και το ότι η «ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στη στήριξη ευάλωτων Αφγανών, και ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών». Το χάσμα μεταξύ πολιτικής ορθότητας και πολιτικής πρακτικής στο απόγειο του!
Η ΚΙΣΑ είναι περήφανη που παρά τις διώξεις και αντιξοότητες που περνά είναι η οργάνωση που ανέδειξε πρώτη την υπόθεση αυτής της επαναπροώθησης και τις πολλαπλές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα του προσφυγικού δικαίου, που στάθηκε δίπλα στην πρόσφυγα γυναίκα και στην οικογένεια της και που τους εκπροσωπεί για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, συνεχίζοντας να επιτελεί το σημαντικό έργο της στήριξης των προσφύγων και των μεταναστριών/τών, όπως και της προώθησης και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας όλων των ανθρώπων.
Καταδικάζοντας τη συνεχιζόμενη δυσφήμιση και υπόσκαψη του έργου της από τον ΥΠΕΣ, η ΚΙΣΑ υπενθυμίζει ότι η οργάνωση είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο του Εφόρου Εταιρειών, όπως φαίνεται στο συνημμένο Πιστοποιητικό Εγγραφής.
Τον περασμένο Μάρτιο, όταν το νομικό καθεστώς της ΚΙΣΑ ήταν ακόμα πιο αμφισβητήσιμο, η οργάνωση προσκλήθηκε και συμμετείχε, τόσο με προφορική παρέμβαση όσο και με γραπτό υπόμνημα, σε κοινή συνεδρία δύο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών (Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Νομικών) για το θέμα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Σημειώνεται ότι οι πρόεδροι και των 2 Επιτροπών προέρχονταν από τον ΔΗΣΥ. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει κατά την άποψη μας ότι η έγνοια του ΥΠΕΣ δεν είναι η νομιμότητα αλλά η φίμωση της ΚΙΣΑ.
Η Επίτροπος Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ανέτοιμη να παραστεί στην πιο πάνω συνεδρία της Κοινοβουλευτική Επιτροπή και να τοποθετηθεί επί του θέματος. Δυστυχώς δεν μας εκπλήττει η στάση της αφού ο θεσμός της Επιτρόπου Διοικήσεων έχει τεθεί εδώ και καιρό στον αναπνευστήρα.
Με λύπη επίσης διαπιστώνουμε ότι και σε αυτή την περίπτωση, τα περσότερα ΜΜΕ όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν το ρόλο και το έργο της ΚΙΣΑ στο σοβαρό αυτό ζήτημα αλλά και άκριτα υιοθέτησαν και προέβαλαν τις αναληθείς δηλώσεις της εκτελεστικής εξουσίας, χωρίς να δίνουν το λόγο στην οργάνωση να παραθέσει τις απόψεις της.
Με βάση τα πιο πάνω, η ΚΙΣΑ καλεί-
- Τον Υπουργό Εσωτερικών να ανακαλέσει και να απολογηθεί δημόσια προς την ΚΙΣΑ για τις δηλώσεις και ενέργειες του που δυσφημίζουν και υποσκάπτουν την ΚΙΣΑ και τα μέλη της και δυσχεραίνουν το έργο της.
- Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως θέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο το θέμα της πιο πάνω επαναπροώθησης και της οικογενειακής επανένωσης της οικογένειας της κας Abdalaziz.
- Τον Γενικό Εισαγγελέα και την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας όπως προχωρήσουν σε ποινική έρευνα της μεταχείρισης των προσφύγων που επαναπροωθήθηκαν στο Λίβανο γενικά, και ειδικότερα την περίπτωση της διάσπασης της οικογένειας της κας Abdalaziz όπως και του πρόσφυγα που προσπάθησε να διαφύγει πέφτοντας στη θάλασσα και ο οποίος εξακολουθεί να αγνοείται.
Διοικητικό Συμβούλιο