Σήμερα (30/09/16), το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποφάσισε να εγκρίνει το αίτημα του Αιγυπτιακού καθεστώτος για έκδοση του κ. Σαϊφ Ελ Ντι Μουσταφά (ΕΜ)[i]. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη έκβαση επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που η ΚΙΣΑ εξέφρασε δημόσια[ii] ότι η σημερινή δικάσιμος, θα κατέληγε στην ανακοίνωση μιας προειλημμένης πολιτικής απόφασης. Η στάση του δικαστηρίου καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας φανερώνει ξεκάθαρα ότι δεν επρόκειτο περί δίκαιης δίκης και υποδηλώνει ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι θεσμοί της είναι έτοιμοι να προβούν σε εκπτώσεις όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για οικονομικές και πολιτικές σκοπιμότητες.
Στην ουσία, το δικαστήριο κατέληξε στη σημερινή απόφαση, αφού έκρινε όλες τις μαρτυρίες που συνηγορούσαν υπέρ της έκδοσης του κ. ΕΜ ως αξιόπιστες. Την ίδια στιγμή, έκρινε αναξιόπιστες εκείνες τις μαρτυρίες που οδηγούν στο αυτονόητο για κάθε αμερόληπτο πρόσωπο συμπέρασμα: ενόψει της παρούσας κατάσταση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο[iii], πιθανή έκδοση του εν λόγω ατόμου, θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε διώξεις και σε βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση του.
Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε στα εξής οξύμωρα επιχειρήματα:
- Ο κ. ΕΜ είναι αναξιόπιστος αφού είχε στη κατοχή του ταξιδιωτικό έγγραφο από το 2011 με το οποίο μπορούσε να εγκαταλείψει τη χώρα. Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, το ότι δεν εγκατέλειψε τη χώρα και επέλεξε να παραμείνει και να αντισταθεί, καθιστά αναξιόπιστο τον ισχυρισμό του ότι είχε υποστεί δίωξη ή ότι κινδύνευε να διωχθεί. Με αυτή την λογική, για παράδειγμα, όλοι και όλες όσοι/ές αγωνίστηκαν ενάντια στη Χούντα των Αθηνών κατά την επταετία 1967-1974 και βασανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν από τη δικτατορία, δεν μπορούν να θεωρηθούν αντιστασιακοί/ές αφού δεν επέλεξαν το δρόμο της αυτοεξορίας.
- To δικαστήριο αμφισβήτησε επίσης τη γνησιότητα του κινήτρου του να αιτηθεί κατά την άφιξη του στη Λάρνακα την απελευθέρωση των 63 γυναικών που συνελήφθηκαν και κρατούνται παράνομα στις Αιγυπτιακές αρχές. Το σκεπτικό του δικαστηρίου στηρίζεται στο ότι κατά την ακροαματική διαδικασία «παραδέχτηκε ότι δεν τις γνώριζε προσωπικά», οπότε δεν μπορεί να γίνει πιστευτό το επιχείρημα του ότι προέβη στην πράξη για την οποία κατηγορείται, έτσι ώστε να ευαισθητοποίηση την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο. Στη βάση του συγκεκριμένου σκεπτικού, προφανώς, το δικαστήριο θεωρεί ότι οι αγωνιζόμενοι κατά του Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής και υπέρ της απελευθέρωσης του Νέλσον Μαντέλα, έπρεπε να τον γνωρίζουν προσωπικά για να είναι πειστικοί ως προς τα κίνητρα τους.
- Το δικαστήριο επικαλέστηκε αδυναμία της υπεράσπισης να παρουσιάσει ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα ο οποίος θα αναφερόταν στην κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα . Το οξύμωρο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το δικαστήριο έκανε ότι ήταν δυνατό να αποφύγει την παρουσίαση ενώπιον του μιας ανεξάρτητης μαρτυρίας. Στις 18 Αυγούστου 2016, δεν αποδέχθηκε τον Δρ. Emile Joffe, ως ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα[iv] παρά το πλούσιο ακαδημαϊκό και ερευνητικό του έργο στο τομέα [v] και παρά το γεγονός ότι ο δόκτωρ Joffe, έχει παρουσιαστεί σε Βρετανικά δικαστήρια σε σωρεία παρόμοιων υποθέσεων, υπό την ιδιότητα του ως εμπειρογνώμονας για θέματα βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής.
Επίσης, το ότι το Δικαστήριο δεν επιθυμούσε να ακούσει ανεξάρτητη εμπειρογνωμοσύνη, καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι στις 21.09.2016, απέρριψε αίτημα του δικηγόρου του κ. ΕΜ που αφορούσε την παρουσίαση ενώπιον του δικαστηρίου εκπροσώπου της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ώστε να καταθέσει σχετικά με την εσωτερική κατάσταση στην Αίγυπτο.
Στην βάση όλων των πιο πάνω, η ΚΙΣΑ διαφωνεί με την απόφαση του δικαστηρίου. Πιστεύουμε ότι εν λόγω απόφαση δεν λήφθηκε στη βάση ανεξάρτητης και αμερόληπτης αξιολόγησης των δεδομένων της υπόθεσης και της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο. Περαιτέρω, προτιθέμεθα να προχωρήσουμε σε όλα τα απαραίτητα δικαστικά μέτρα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό για προστασία των δικαιωμάτων του κ. ΕΜ, αφού η έκδοσή του στην Αίγυπτο, τον θέτει σε πραγματικό κίνδυνο υποβολής σε βασανιστήρια και σε απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση.
Καλούμε τέλος τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, να μην προχωρήσει στην εξουσιοδότηση έκδοσης του κ. ΕΜ στην Αίγυπτο, σεβόμενος τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Κύπρου σε σχέση με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
[i] Δείτε την απόφαση: https://goo.gl/7NxEz3
[ii] Δείτε πρόσφατη ανακοίνωση της ΚΙΣΑ: https://goo.gl/7hs5Sq
[iii] Δείτε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας: https://goo.gl/myGsti
[iv] Δείτε για παράδειγμα: https://goo.gl/GhVz01
[v] Δείτε το βιογραφικό του καθηγητή: https://goo.gl/kOkmeL